آرتروز بیماری شایع و همه گیر است که سالانه میلیون ها نفر به آن مبتلا می شوند. این بیماری در بین بانوان شایع تر از آقایان است. در واقع زمانی بیماری آرتروز نمود پیدا می کند که غضروف مفصلی دچار تخریب شود. در اثر آسیب دیدن این غضروف، استخوان ها در تماس مستقیم با یکدیگر قرار می گیرند که این امر با درد شدیدی همراه است.
آرتروز چیست
آرتروز بیماری شایع و همه گیری است که سالانه میلیون ها نفر به آن مبتلا می شوند. این بیماری در بین بانوان شایع تر از آقایان است. در واقع زمانی بیماری آرتروز نمود پیدا می کند که غضروف مفصلی دچار تخریب شود. در اثر آسیب دیدن این غضروف، استخوان ها در تماس مستقیم با یکدیگر قرار می گیرند که این امر با درد شدیدی همراه است. شاید بزرگترین عامل ایجاد این بیماری الگوهای نامناسب زندگی اعم از راه رفتن، نشستن، خم شدن و … باشد اما به طور کلی علت آن را می توان به افزایش سن، وراثت، افزایش وزن، تغذیه نامناسب و … ربط داد.
استئوآرتریت (به انگلیسی: Osteoarthritis) یک بیماری عمومی است که تنها برای ایران نیست و همه جای جهان این بیماری وجود دارد. وما در ایران به نام بیماری آرتروز می شناسیم
استئوآرتریت را میتوان یک بیماری تخریبی در مفاصل نام برد (تخریب غضروف مفصل) که پیش رونده است ولی با وجود نامگذاری آن، یک بیماری التهابی نمی باشد.
آرتروز باعث از بین رفتن غضروف مفصلی و همچنین درگیر کردن استخواها زیر غضروفی است که موجب التهاب بافتهای اطراف می شود . این بیماری ممکن است هر یک از مفاصل ما را درگیر کند ولی رواجترین مفاصل درگیری هم عبارتند از مفاصل دست ،پا، زانو، ران و ستون فقرات. این بیماری بسیار رواج دارد است
آرتروز در مراحل اولیه ممکن است هیچ نمود بیرونی نداشته باشد و تنها با عکس برداری خود را نشان دهد. اما با گذر زمان خود را با دردهای شدید استخوانی (مخصوصا زانو)، محدودیت حرکتی، صدا دادن مفاصل، ورم، سفتی و … نشان دهد.
انواع آرتروز
بیماری آرتروز دارای انواع مختلفی است که در زیر به آنها اشاره می شود:
- اولیه: در آرتروز اولیه عامل ژنتیک نقش اصلی را ایفا می کند. در نوع اولیه این بیماری تا قبل از 40 سالگی هیچ علائمی دیده نمی شود اما بعد از آن با دردهایی در ناحیه زانو، لگن و شست پا نمود پیدا می کند.
- ثانویه: نوع ثانویه این بیماری متاثر از عواملی مانند روماتیسم، شکستگی و عفونت های مفصلی است. بر خلاف آرتروز اولیه که تنها به مفاصل خاصی محدود می شود، نوع ثانویه این بیماری در تمامی مفاصل خود را نشان می دهد. تشخیص به موقع این بیماری در درمان آن بسیار موثر است.
- دژنراتیو: آرتروز دژنراتیو با از بین رفتن غضروف مابین استخوان ها و افزایش تماس بین استخوان ها ایجاد می شود. افزایش سن، افزایش وزن، سابقه خانوادگی و … در شکل گیری این نوع از بیماری موثر است. اگر دژنراتیو در مراحل اولیه تشخیص داده شود می توان با فعالیت فیزیکی، تثبیت وزن، دارو و …. آن را درمان کرد.
- التهابی: گاهی سیستم ایمنی بدن دچار نقص می شود. نقص سیستم ایمنی بدن خود را به اشکال گوناگونی نشان می دهد که یکی از آنها تخریب مفاصل بدن است. این خود ایمنی می تواند ریشه در ژن و یا عوامل محیطی داشته باشد. بیمار در مواجه با این بیماری ملزم است که فعالیت های خود را محدود کند و سریعا انواع روش های درمان را پیش بگیرد. روش درمانی این نوع از آرتروز برای پیشگیری از توسعه این بیماری و کاهش درد است.
- عفونی: آرتروز عفونی در اثر یک عامل عفونت زا مانند باکتری، قارچ، ویروس و … ایجاد می شود. مصرف آنتی بیوتیک در مراحل اولیه می تواند به درمان این بیماری کمک کند.
- متابولیک: بدن به طور طبیعی اسید اوریک تولید می کند. بدن به صورت روزانه حجم قابل توجهی از اسید ارویک تولید شده را دفع می کند. اما ساختار بدن بعضی از افراد قادر به دفع اسید اوریک نیست و این امر منجر به تجمع اسید اوریک به شکل کریستال های سوزنی شکل در مفاصل می شود. این نوع از آرتروز با نام نقرس در بین مردم شناخته شده است.