آیا درباره اختلال شخصیت بوردرلاین اطلاعاتی دارید؟ بوردرلاین نوعی اختلال شخصیت است که بر روی رفتارها و احساسات فرد تاثیر منفی می گذارد.
توضیحاتی درباره اختلال شخصیت بوردرلاین
اختلال شخصیت بوردرلاین یا اختلال شخصیت مرزی، نوعی اختلال در کنترل رفتار هیجانی و بی ثبات انسان است. در نتیجه این اختلال فرد توانایی کنترل رفتارها و احساسات خود را ندارد و موجب ایجاد مشکلاتی در روابط اجتماعی و فعالیت های فرد می شود.
افراد مبتلا به بوردرلاین خیلی تحریک پذیر هستند. این افراد دارای عواطف ناپایدار و رفتارهای بی ثبات می باشند. شیوع این اختلال در میان خانم ها بیشتر از آقایان است. این گروه از افراد جزو گروه افراد روان پریش محسوب می شوند.
افراد مبتلا به اختلال بوردرلاین در یک لحظه خیلی شاد و خوشحال و در لحظه دیگر بسیار ناراحت، غمگین و افسرده می شوند. این افراد در یک لحظه بدون احساس و خیلی صبور و در لحظه بعد بسیار جنگ طلب و خشن می شوند. این گروه از افراد بر روی یک لبه گام برمی دارند که همیشه خطر سقوط آنها را تهدید می کند.
احساس پوچ بودن و هراس از تنهایی در میان افراد دچار بوردرلاین بسیار مشهود است. این افراد دچار حملات کوتاه مدت روان پریشی می شوند. این گروه از افراد جهت جلوگیری از تنهایی خیلی سریع با افراد غریبه ارتباط برقرار می کنند.
عوامل مهمی مانند استفاده زیاد از الکل و مواد مخدر، مشکلات مالی، مشکلات با خانواده همسر و یا خود همسر و ابتلا به بیماری افسردگی و اضطراب می توانند، علائم بیماری را تشدید کنند.
خصوصیات افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین
افراد مبتلا به بوردرلاین دارای احساسات زودگذر و بی ثبات هستند.
روابط ناپایدار و متزلزل
افراد مبتلا به اختلال بوردرلاین روابط اجتماعی و خانوادگی ناپایدار و بی ثباتی دارند. این گروه از افراد خیلی سریع با فردی صمیمی می شود و بلافاصله از او احساس بیزاری و نفرت می کند. اگر برنامه های فرد مبتلا طبق برنامه انجام نشود، واکنش های سریع و افراطی از خود نشان می دهد.
بروز رفتارهای پر خطر
افراط در خوردن، خرج کردن پول و یا برقراری روابط نامناسب از ویژگی های افراد مبتلا به بوردرلاین می باشد. انجام این چنین رفتارهایی از شخص مبتلا، به دلیل تصور اشتباه و ضعیف فرد از خودش می باشد. انجام رانندگی های پر خطر هم از خصوصیات این افراد می باشد.
بروز عصبانیت زیاد
اگر شرایط طبق انتظار فرد مبتلا به اختلال شخصیت پیش نرود، دچار عصبانیت زیادی می شود. اگر افراد مورد علاقه بیمار برای مدت کوتاهی به فرد توجه نداشته باشند، بیمار دچار انزوا و گوشه گیری می گردد.
استفاده زیاد از مواد مخدر و یا مصرف مشروبات الکلی
این گروه از افراد برای فرار از مشکلات و یا ترس از تنها شدن و یا کسب آرامش از مواد مخدر و مشروبات الکلی استفاده می کنند. برای جلوگیری از بروز این مشکلات باید هر چه سریعتر اختلال شخصیت مرزی کنترل و درمان شود.
احساس پوچ بودن
اگر والدین و یا افراد مورد علاقه بیمار مبتلا به بوردرلاین از پیش وی بروند و یا مدتی به او اعتنا نکنند، بیمار احساس پوچی کرده و منزوی می شود. این افراد توانایی لازم برای مقابله با این شرایط را ندارند. این افراد در این مواقع دچار احساس بی ارزشی، پوچ بودن و بی عشقی می شوند.
ترس از تنهایی
در برخی مواقع خشم و ترس زیاد در این افراد به دلیل هراس از تنهایی ایجاد می شود. این افراد اگر تصور کنند که تنها هستند، خیلی زود عصبانی و خشمگین می شوند. ترس از تنهایی در روابط خانوادگی این گروه از افراد مشکلات زیادی ایجاد می کند.
آسیب رساندن به خود
در صورت پیشرفت بیماری و درمان نکردن بیماری اختلال شخصیت ممکن است فرد آسیب های جدی به بدن خود بزند. این افراد در بدن خود به دنبال اشکالاتی می گردند. بیمار مبتلا به این اختلال ممکن است با استفاده از چاقو و یا تیغ قسمتی از بدن خود را برش دهد. در برخی موارد هم اقدام به خودکشی می کند.
ازدواج با افراد مبتلا به اختلال شخصیت بوردرلاین
برای ازدواج با افراد مبتلا به اختلال شخصیت بوردرلاین، انجام مشاوره با روانپزشک قبل از ازدواج خیلی مهم و ضروری می باشد. این افراد در اوایل ازدواج بسیار هیجان زده عمل می کنند. این افراد طرف مقابل خود را فرد رویاهای زندگی خود اعلام می کنند. این افراد در یک لحظه برای خوشحال کردن فرد مقابل بسیار تلاش می کنند اما در روز بعد فرد را بسیار آزار می دهند و احترامی برای وی قائل نمی شوند. زندگی با این افراد دارای فراز و نشیب های زیادی می باشد. انجام رفتارهای پرخطر هم ممکن است سلامتی طرف مقابل را به خطر بیندازد. برای داشتن یک زندگی سالم و موفق، وجود روابط با ثبات و پایدار بین زن و شوهر از اهمیت ویژه ای برخوردار است که متاسفانه افراد مبتلا به این اختلال، روابطی بسیار ناپایدار و آشفته دارند.
علت بروز اختلال شخصیت مرزی
بسیاری از روانپزشکان علت ایجاد بیماری بوردرلاین را عوامل ژنتیکی، ناهنجاری های مغزی و عوامل اکتسابی مانند دوران کودکی نامطلوب می دانند. برخی از روانشناسان دوران کودکی را مهمتر از عوامل دیگر می دانند. فقدان مادر به دلایل مختلف در دوران کودکی، دور گذاشته شدن کودک از محیط خانواده، عدم ابراز احساسات کافی به کودک، درگیری بین والدین، تنبیه کودک، اعتیاد والدین، رفتارهای پر خطر والدین، وجود روابط نامشروع در هر یک از والدین، طلاق والدین و … می توانند علل ایجاد این اختلال شخصیت باشند.
درمان اختلال بوردرلاین
روش های مختلفی برای کنترل و درمان اختلال شخصیت مرزی وجود دارد.
- درمان روان پویایی
- ترکیب راهبردهای رفتاری و شناختی با درمان روان پویایی
- درمان های بین فردی
- گروه درمانی
- دارو درمانی
- ترکیب دارو درمانی و روان درمانی
- درمان رفتاری دیالکتیک
مهارت های لازم برای کنترل علائم بیماری
اختلال شخصیت مرزی بیشتر به دلیل اختلال در کنترل احساسات بروز می کند. آموزش مهارت های لازم برای مقابله سالم با احساسات به بهبود بیمار کمک می کند:
- یاد گرفتن آموزش های مقابله ای
- نشان دادن احساسات با گوش دادن به موسیقی ها، نوشتن و نقاشی کردن
- انجام کارهایی که موجب آرامش می شوند.
- مشخص کردن هدف های واقع بینانه و در دسترس
- دوش آب گرم
- انجام برنامه ریزی و عمل به برنامه
- انجام فعالیت های ورزشی مورد علاقه
- تماس داشتن با یک فرد حمایت کننده
کلام آخر
بوردرلاین یا اختلال شخصیت مرزی معمولا در اوایل بزرگسالی بروز می کند. با افزایش سن این مشکل بهبود می یابد. افراد مبتلا به این اختلال برای داشتن روابط عاشقانه و پایدار باید دلسرد نشوند و با کسب مهارت های لازم، احساسات خود را در موقع بروز خشم و عصبانیت بی جا کنترل کنند.