سلامت

اهمیت مکمل آهن در سلامت نوزاد

آیا درباره تاثیر مکمل آهن در سلامت نوزاد اطلاعاتی دارید؟ برای رشد و تکامل مغز نوزادان مصرف مکمل آهن کودک لازم می باشد.

تاثیر مکمل آهن کودک بر سلامتی کودکان

استفاده از مکمل آهن کودک برای نوزادان و کودکان جهت ساخت هموگلوبین خون لازم و ضروری می باشد. هموگلوبین اکسیژن را از ریه ها به  تمام سلول های بدن می رساند. رنگ گلبول های قرمز خون به دلیل وجود هموگلوبین می باشد. هنگامی که نوزاد دچار کمبود آهن در بدن شود، گلبول های قرمز خون کم رنگ و کوچک می شوند، به این حالت کم خونی یا آنمی می گویند. هنگامی گلبول ها به این شکل در می آیند، دیگر توانایی انتقال اکسیژن را به سایر بافت ها ندارند.

مکمل آهن کودک برای اینکه مغز نوزاد  رشد طبیعی داشته باشد، لازم است. نوزادانی که دچار کمبود آهن هستند، به طور طبیعی رشد نمی کنند. تحرک این نوزادان کمتر از همسالان خود می باشد. کمبود آهن علاوه بر کند کردن رشد جسمی،  بر رشد ذهنی هم تاثیر می گذارد. کمبود آهن بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان تاثیر منفی می گذارد و باعث بروز مشکلاتی مانند کاهش یادگیری، عدم  تمرکز، خستگی، سرگیجه، سردرد، رنگ پریدگی، احساس ضعف و کاهش توجه کودکان می شود.

میزان بیش از مقدار توصیه شده از مکمل آهن موجب بروز مشکلاتی برای سلامتی کودک می شود.  تنها کم خونی فقر آهن است که با مصرف مکمل آهن بهبود می یابد. برای استفاده از هر گونه مکمل آهن ابتدا با پزشک مشورت کنید. مصرف بیش از حد از مکمل آهن در کودکان موجب آسیب به کبد می شود. هنگامی که کودک از غذاهای غنی از آهن استفاده می کند، دیگر نیازی به مصرف مکمل آهن ندارد.

هیچگاه از شیر گاو به عنوان مکمل آهن کودک استفاده نکنید. شیر گاو در مقایسه با شیر مادر از آهن بیشتری برخوردار است ولی آهن  شیر گاو به سختی جذب می شود. دادن شیر گاو به کودک زیر یک سال موجب ایجاد اختلال در جذب آهن در بدن کودک می شود زیرا شیر گاو جایگزین غذاهای دارای آهن می شود. همچنین روده های کودک به وسیله مصرف شیر گاو تحریک می شود و خیلی آهسته بدون اینکه مادر متوجه شود، خون از بدن کودک دفع می شود.

آیا  مصرف مکمل آهن کودک لازم است؟

نوزادانی که از شیر مادر استفاده استفاده می کنند و یا از شیرخشک غنی شده با آهن مصرف می کنند، نیازی به مصرف مکمل آهن کودک  تا سن 6 ماهگی ندارند. نوزادانی که به روش سزارین متولد می شوند باید از هشت هفتگی تا دو سالگی آهن مصرف کنند.

کودکانی که بالاتر از 2 سال سن دارند، نیازی به مصرف مکمل آهن ندارند. این کودکان می توانند رژیم غذایی سرشار از آهن داشته باشند. البته اگر کودک بدغذا است و نمی تواند آهن مورد نیاز خود را از رژیم غذایی دریافت کند، با مشورت پزشک از مکمل آهن استفاده کند.

مصرف مکمل آهن کودک  از چه سنی لازم است؟

مکمل آهن کودک برای نوزادان زیر 6 ماه  که با شیر مادر تغذیه می کنند و یا از شیر خشک غنی شده با آهن تغذیه می کنند، لازم نیست. نوزادان زمانی که در رحم مادر خود هستند، آهن مورد نیاز خود را تا سن 6 ماهگی  از خون مادر ذخیره می کنند. بعد از رسیدن به سن 6 ماهگی شیر مادر جوابگوی نیاز آهن بدن نوزادان نمی باشد و باید از مکمل آهن استفاده کنند. شیر مادر از نظر تامین آهن برای نوزادان بالاتر از 6 ماه فقیر است.

تمام نوزادان از سن 6 ماهگی و همزمان با شروع  استفاده از غذای کمکی تا پایان 24 ماهگی یا دو سالگی باید از مکمل آهن استفاده کنند. کودکان باید در هر روز 15 قطره آهن مصرف کنند.

کودکان نارس و یا نوزادانی که با وزن کمتر از 2500 گرم متولد شده اند،  از هنگامی که وزنشان به دو برابر وزن زمان تولد رسید و یا از سن دو ماهگی ( هر کدام که زودتر حاصل شد )  باید استفاده از قطره آهن را آغاز کنند. این نوزادان باید به ازای هر کیلوگرم از وزن خود 2 میلی گرم آهن در روز مصرف کنند.

مکمل آهن کودک باید بین دو وعده شیردهی و در قسمت آخر دهان چکانده شود و سپس آب به کودک داده شود تا از سیاه شدن دندان ها جلوگیری شود. مصرف همزمان آهن و ویتامین C تاثیر شگفت انگیزی در جذب آهن دارد.

میزان آهن مورد نیاز کودکان

سن کودک مقدار آهن مورد نیاز در روز
نوزادان 7 تا 12 ماهه 11 میلی گرم
1 تا 3 ساله 7 میلی گرم
4 تا 8 ساله 10 میلی گرم
9 تا 13 ساله 8 میلی گرم
دختران 14  تا 18 ساله 15 میلی گرم
پسران 14  تا 18 ساله 11 میلی گرم

علائم کمبود آهن در نوزادان

  • کند بودن وزن گیری نوزاد
  • کم رنگ بودن پوست نوزاد
  • بی اشتهایی
  • نق زدن و بی قراری نوزاد

منابع  غذایی سرشار از آهن

مکمل آهن کودک برای کودکانی که رژیم غذایی کامل و سالم دارند، لازم نیست. برای جذب بیشتر آهن بهتر است منابع غذایی حاوی آهن را همزمان با مواد غذایی حاوی ویتامین C مانند گوجه فرنگی، پرتقال و فلفل قرمز مصرف کنید.

  • انواع گوشت های قرمز و سفید: گوشت گوسفند، گوساله، گاو، بره، جگر، مرغ و بوقلمون
  • گوشت ماهیها و آبزیان دیگر: توجه داشته باشید که نوزادن کمتر از یک سال از صدف داران مانند خرچنگ، میگو و صدف خوراکی استفاده کنند.
  • تخم مرغ: نوزادن کمتر از یک سال نباید سفیده تخم مرغ مصرف کنند.
  • حبوبات: عدس، نخود و لوبیا
  • سبزیجات تازه: اسفناج، نخود سبز، لوبیا سبز، کلم بروکلی و کلم بروکسل

مصرف مکمل آهن کودک و سیاه شدن دندان های کودکان

ایجاد لکه های سیاه بر روی دندان های شیری کودکان به دلیل استفاده از مکمل آهن کودک، یکی از دغدغه های اصلی مادران می باشد. مصرف مکمل آهن بعد از سن 6 ماهگی برای جلوگیری از بروز کم خونی فقر آهن در کودکان ضروری می باشد. سیاهی دندان ها نباید عاملی شود برای اینکه مصرف این مکمل را قطع کنید. عوارض ایجاد کم خونی و کمبود آهن در بدن، بسیار شدیدتر و غیر قابل جبران است. با رعایت بهداشت دهان و دندان و شستن دندان ها و لثه نوزاد بعد از استفاده از مکمل آهن می توان از سیاه شدن دندان ها جلوگیری کرد. سیاه شدن دندان به منزله پوسیدگی دندان نیست فقط به علت یون رنگی آهن و ترکیب شدن با بزاق ایجاد می شود.

دیدگاهتان را بنویسید