توضیحاتی درباره بهترین زمان استراحت در طول روز
آیا درباره بهترین زمان استراحت در طول روز اطلاعاتی دارید؟ داشتن خواب خوب بر عملکرد جسمی و ذهنی فرد تاثیر می گذارد.
استراحت کردن موجب بهبود روابط عاطفی، بهبود عملکرد مغز، بهبود عملکرد جسمی، تقویت سیستم ایمنی بدن و تامین انرژی می شود. داشتن استراحت کافی موجب پیشگیری از بروز بیماری های قلبی و عروقی، افسردگی، ضعف سیستم دفاعی، خستگی و ضعف می شود.
بعد از خوردن ناهار سطح انرژی و خون افراد به طور طبیعی افت می کند. در این زمان با استراحت کوتاه می توانید، دوباره بدن را برای انجام فعالیت های روزانه آماده کنید. داشتن خواب نیمروز کوتاه مدت اشکالی در خواب شبانه ایجاد نمی کند. هیچگاه حدود 3 ساعت مانده به زمان خواب شبانه چرت نزنید. کسانی که صبح، زودتر بیدار می شوند، به خواب نیمروز نیاز بیشتری دارند.
نیاز به استراحت برای ریکاوری بدن
برخی از دانش آموزان یا دانشجویان پس از خواندن دروس خود، خسته و کلافه می شوند. استراحت و چرت زدن به آنها کمک می کند تا با کاهش استرس، آستانه تحمل خود را بالا ببرند. استراحت موجب تقویت حافظه و درک بهتر مفاهیم می شود.
استراحت و چرت 20 دقیقه ای در زمانی که خسته هستید، یا دچار استرس شده اید، کمک می کند به آرامش برسید. استراحت کردن با خوابیدن و چرت زدن بسیار متفاوت است. خواب نیمروز کوتاه مدت می تواند، فواید بسیار زیادی برای سلامتی بدن داشته باشد. در زمان استراحت، بدن دوباره خود را ریکاوری می کند.
با استراحت کردن در طول روز سلول های آسیب دیده، ترمیم یا جایگزین می شوند، از میزان خستگی و استرس های روزانه کاسته می شود. در نتیجه روحیه فرد بهبود می یابد. خواب نیمروز باید مدت 20 الی 30 دقیقه باشد تا از فواید بی شمار آن بهره ببرید.
آیا خواب در روز برای سلامتی مضر است؟
به طور کلی متخصصان توصیه می کنند که از خوابیدن در طول روز خودداری کنید تا در شب بهتر بخوابید. اما برخی افراد به دلیل شغلی و دلایل دیگر نمی توانند، در طول شب خوب بخوابند. خواب کوتاه مدت در طول روز می تواند به کمبود خواب آنها کمک کند. مدت زمان 20 تا 30 دقیقه برای خواب روز کافی است و بدن در این مدت انرژی لازم را تامین می کند. کسانی که بیشتر از این زمان در طول روز می خوابند، بعد از بیدار شدن احساس منگی و گیجی دارند.
خواب نیمروز
در اوایل بعد از ظهر بدن انسان به طور طبیعی احساس خستگی می کند. با استراحت و چرت زدن، می توان به بهبود سلامتی بدن و رفع خستگی کمک کنید. خواب نیمروز می تواند موجب بهبود توانایی فرد در انجام فعالیت هایی مانند استدلال منطقی، جمع و تفریق، واکنش درست و تشخیص نماد شود.
همچنین خواب نیمروز و داشتن استراحت کافی در طول روز موجب کاهش خطر بروز حمله های قلبی و بیماری های قلبی می شود. لازم به یادآوری است، افرادی که در طول روز خیلی احساس خستگی می کنند و نیاز به خواب بیشتری دارند، ممکن است دچار اختلال خواب مانند آپنه خواب باشند.
استراحت در زمان خستگی
کسانی که فعالیت های ذهنی و بدنی زیادی انجام می دهند، بهتر است وقفه های کوتاه برای استراحت کردن ولی در دفعات بیشتر داشته باشند. استراحت کردن در زمان احساس خستگی هر چند کوتاه موجب می شود تا تمرکز و توان فرد برای انجام کار دو برابر شود. استراحت در زمان ایجاد خستگی باعث جلوگیری از ابتلا به خستگی های چشم، سردرد و کمردرد می شود. در نتیجه این افراد از انجام کار خود بیشتر احساس رضایت می کنند.
انواع خواب روز و مضرات آن
استراحت کردن در طول روز در هنگام احساس خستگی می تواند به سلامتی انسان کمک زیادی کند. اما خواب روز در طب سنتی توصیه نمی شود. خواب خوب در طب سنتی خواب شب می باشد. خواب های کوتاه طول روز که به نام خواب قیلوله معروف هستند، می توانند در روزهای طولانی فصل تابستان مفید باشد.
- خواب بین الطلوعین: در طب سنتی خوابیدن در زمان طلوع فجر تا زمان طلوع خورشید، آسیب های زیادی به بدن وارد می کند. طبق آموزه های دینی ما برکت زیادی در بیداری این زمان وجود دارد.
- خواب حوالی غروب خورشید: بدترین خواب روز، خواب حوالی غروب خورشید است. کوتاهی عمر و شاید مرگ ناگهانی از عوارض این خواب است. همچنین این خواب موجب به هم خوردن نظم طبیعی بدن و مشکلات خواب شب می شود.
- خواب اول صبح: خواب اول صبح، باعث کسالت عمومی بدن، کاهش قوای ذهنی، حالت بد چهره و پف کردن صورت می باشد. کسانی که دچار مشکل خواب شبانه هستند، نمی توانند اول صبح بیدار شوند.
آیا خواب روز می تواند جایگزین خواب شب شود؟
خواب روز هیچگاه نمی تواند، جایگزین خوبی برای خواب شب شود. استراحت کردن در طول روز به بهبود سلامتی کمک شایانی می کند اما اینکه برای چند ساعت، در طول روز بخوابیم، آسیب های زیادی به سلامتی وارد می شود. کسانی که در طول شب کم می خوابند یا دچار مشکلات بی خوابی هستند، بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات گوارشی، بیماری های قلبی، چاقی، سردرد ، لاغری مفرط و بداخلاقی هستند.
استراحت مغز در طول شب بسیار بهتر از طول روز است زیرا قوای خود را بهبود می بخشد و برای روز بعد آماده می شود. همچنین بی خوابی در کسانی که زیر 20 سال سن دارند، موجب ایجاد اختلال در رشد و عدم تمرکز می شود. میزان خواب کافی در هر شبانه روز برای افراد بالغ، حدود 6 تا 8 ساعت می باشد که بهترین زمان خوابیدن 11 شب الی 6 صبح می باشد.
خواب نیمروز و انواع خواب از دیدگاه اسلام
بخشی از مسیر تکامل انسان نیاز به خواب و استراحت کردن است. بنا بر فرموده پیامبر اسلام ( ص ) خواب بر هفت نوع می باشد:
- خواب غفلت: خوابیدن در مجلسی که به دلیل شکرگزاری و یاد خدا برگزار نشده باشد.
- خواب شقاوت: این خواب همان خواب زمان طلوع خورشید می باشد.
- خواب عقوبت: خوابیدن در وقت اقامه نماز است.
- خواب لعنت: خواب بعد از خواندن نماز صبح، به بدن آسیب می رساند و موجب تضعیف حافظه شده و کسالت آور است.
- خواب راحت: این خواب همان خواب قیلوله یا خواب نیمروز است که مستحب است. این خواب موجب تقویت حافظه، رفع کننده کسالت و هضم کننده غذا می شود.
- خواب رخصت: خواب بعد از نماز عشاء، سبب افزایش روزی و برکت است.
- خواب حسرت: خوابیدن کامل شب جمعه، موجب حسرت و پشیمانی می شود.