سلنیوم یکی از مواد معدنی ضروری برای بدن می باشد که در دهه ۱۹۵۰ توسط دانشمندان کشف شد. قبل از این که دانشمندان بتوانند متوجه این ماده معدنی گردند تصور بر آن بود که شاید این عنصر یک ماده سمی و خطرناک است. اما پس از انجام تحقیقات بسیار زیاد و با گذر زمان اکنون به خوبی در مورد این ماده معدنی آگاه هستیم و میدانیم که بدون وجود سلنیوم چشم ها، قلب، سیستم ایمنی، مفاصل و حتی دستگاه تناسلی بدن نمی توانند فعالیت های خود را به نحو احسن انجام بدهند. بسیاری از افراد با استفاده از مواد غذایی این ماده معدنی مورد نیاز بدن خود را تامین می کنند. اما با افزایش سن ممکن است نیاز به مصرف آن در بدن افراد بیشتر گردد. به همین دلیل سالمندان مجبور می شوند که از مکمل سلنیوم استفاده نمایند. در این مقاله می خواهیم اطلاعات بیشتری در مورد این ماده معدنی ضروری و تاثیر آن بر روی تقویت سیستم ایمنی بدن صحبت کنیم با ما همراه باشید.
سلنیوم چیست؟
به طور کلی می توان گفت سلنیوم نوعی ماده معدنی می باشد که با علامت اختصاری Se شناخته می شود. این ماده معدنی برای بدن انسان بسیار ضروری می باشد و به انجام فعالیت های مختلف در بدن کمک می کند. از جمله کاربردهای این مواد معدنی ضروری در بدن می توان به سنتز dna، حفظ متابولیسم هورمون تیروئید، جلوگیری از بروز عفونت ها و همچنین محافظت بدن در برابر آسیب اکسیداتیو اشاره کرد. این عنصر ابتدا در بافت های بدن ذخیره می گردد و پس از آن مورد استفاده قرار خواهد گرفت. در کل می توان گفت آجیل برزیلی از جمله مواد غذایی می باشد که بیشترین میزان سلنیوم را دارد.
سلنیوم در کدام مواد غذایی وجود دارد؟
به طور کلی می توان گفت سلنیوم به وسیله گیاهان جمع آوری می شود و انسان می تواند با مصرف آن ها مواد معدنی مورد نیاز خود را تامین کند. بنابراین اگر از رژیم غذایی مناسب و متنوع استفاده نمایید هیچ گاه با کمبود این ماده معدنی مهم روبرو این نمی گردید. وجود این ماده معدنی در خاک های نقاط مختلف جهان متفاوت می باشد و در صورتی که میزان این عنصر در خاک یک منطقه بیشتر باشد، منابع غذایی نیز که در آن منطقه تولید می شود سرشار از سلنیوم خواهد بود. از جمله مناطقی که وجود این عنصر مهم در آن بسیار کم است می توان به کشورهای روسیه و چین اشاره کرد. علاوه بر این موارد مصرف بعضی از داروها نیز ممکن است باعث کاهش این ماده معدنی در بدن گردد. همچنین مصرف این عنصر برای سالمندان بسیار مهم و ضروری می باشد. از جمله منابع غذایی که دارای میزان زیادی سلنیوم هستند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- شاه ماهی، ماهی تن و ساردین
- آجیل برزیلی
- میگو
- پنیر کاتیج
- مرغ
- بوقلمون
- تخم مرغ
- برنج قهوه ای
- غلات کامل
- اسفناج
- عدس
- شیر
مزایای سلنیوم برای بدن:
در واقع می توان گفت این ماده معدنی فواید بسیار زیادی برای بدن دارد و فواید آن به حدی زیاد است که پژوهش ها و تحقیقات متعددی در مورد تاثیر این عنصر فوق العاده در پیشگیری و یا حتی درمان ویروس کرونا نیز در حال انجام می باشد. زیرا سلنیوم دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و باعث ارتقاء سیستم ایمنی بدن خواهد شد.
زمان مصرف سلنیوم:
اگر شما نیز از افرادی هستید که با کمبود این ماده معدنی در بدن خود مواجه شده اید و باید حتماً از قرص سلنیوم استفاده کنید یا از مکمل هایی که حاوی این عنصر فوق العاده هستند استفاده نمایید. بهترین زمان برای مصرف این ماده را می توان همراه با وعده های اصلی غذا دانست. مصرف این مکمل ها همراه با غذا باعث می گردد تا احتمال بروز عوارض جانبی به شدت کاهش یابد. یک نکته بسیار مهم دیگر که باید بدانید آن است که اگر از مکمل های مغذی دیگر مانند ویتامین های گروه b به همراه سلنیوم استفاده می کنید. بهتر است این مکمل ها را صبح زود میل نمایید تا بتوانند انرژی مورد نیاز بدن شما را به خوبی تامین کنند.
در صورتی که می خواهید برای تامین از قرص یا کپسول این ماده مورد نیاز بدن استفاده نمایید بهتر است ابتدا روی بسته بندی مربوط به قرص یا کپسول را مطالعه کنید تا متوجه شوید که مناسب ترین زمان برای استفاده از این مکمل فوق العاده همراه با صرف وعده های اصلی غذا می باشد.
ترکیبات مکمل سلنیوم چیست؟
در واقع می توان گفت سلنیوم ممکن است به شکل کپسول یا قرص تولید گردد که برای تولید آن از عنصر سلنیوم به عنوان مهم ترین و اصلی ترین ترکیب این مکمل استفاده شده است. علاوه بر آن ممکن است که مواد مغذی دیگری همچون ویتامین c، ویتامین a، ویتامین e، زینک و …. نیز به آن اضافه شده باشد.
مقدار دوز مورد نیاز بدن:
همان طور که گفته شد مصرف روزانه این ماده معدنی برای همه افراد مهم و ضروری می باشد و آن ها می توانند با مصرف مواد غذایی مختلف سلنیوم مورد نیاز بدن خود را دریافت نمایند. معمولاً مصرف مکمل های مازاد نیاز نمی باشد. ولی با این حال بسیاری از بزرگسالان و سالمندان با توجه به نظر پزشک مجبور به استفاده از مکمل سلنیوم می باشند. اما این افراد نیز باید از مصرف بیش از اندازه این ماده معدنی بپرهیزند. در واقع می توان گفت بیشترین دوزی که برای بزرگسالان یا سالمندان در نظر گرفته شده است حدود ۴۰۰ میکروگرم می باشد. بهتر است بدانید که استفاده بیشتر از این ماده معدنی قطعاً خطرناک خواهد بود و شخص با مسمومیت یا با بروز عوارض جانبی روبرو خواهد شد. به طور کلی می توان گفت هر فرد با توجه به سنی که دارد باید میزان مناسبی از این ماده معدنی را استفاده نماید. در زیر سعی کرده ایم که میزان دوز مصرفی هر سن را به صورت جداگانه برای شما دوستان عزیز توضیح دهیم.
- میزان دوز مورد نیاز بدن نوزادان تازه متولد شده تا شش ماهگی ۱۵ میکروگرم می باشد.
- میزان دوز مورد نیاز بدن از ۷ ماهگی تا ۱۲ ماهگی ۲۰ میکروگرم می باشد.
- میزان دوز مورد نیاز بدن از ۱ سالگی تا ۳ سالگی ۲۰ میکروگرم می باشد.
- میزان دوز مورد نیاز بدن از ۴ سالگی تا ۸ سالگی ۳۰ میکروگرم می باشد.
- میزان دوز مورد نیاز بدن از ۹ سالگی تا ۱۳ سالگی ۴۰ میکروگرم می باشد.
- میزان دوز مورد نیاز بدن از ۱۴ سالگی تا ۱۸ سالگی ۵۵ میکروگرم می باشد.
- میزان دوز مورد نیاز بدن از ۱۹ سالگی تا ۵۰ سالگی ۵۵ میکروگرم می باشد.
- میزان دوز مورد نیاز بدن از ۵۵ سالگی به بعد ۵۵ میکروگرم می باشد.
با توجه به مطالبی که در بالا بیان شد قطعاً متوجه شده اید که پس از رسیدن به سن ۱۳ سالگی هر فرد هر روز حدود ۵۵ میکروگرم از این ماده معدنی را نیاز دارد. علاوه بر آن میزان مصرف بیان شده برای خانم ها و آقایان کاملاً یکسان می باشد. اما میزان دوز دریافتی سلنیوم در خانم های شیرده و باردار کمی متفاوت است.
نتیجه گیری:
در واقع می توان گفت سلنیوم یکی از مواد معدنی بسیار مهم و ضروری برای بدن می باشد که بدن انسان قابلیت تولید این ماده معدنی مهم را ندارد و باید با مصرف مواد غذایی مختلف تامین گردد. این ماده معدنی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی می باشد که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد. توجه داشته باشید که همه افراد برای داشتن بدن سالم باید حتماً از این ماده معدنی استفاده نمایند. مصرف این ماده برای سالمندان نیز اهمیت بسیار زیادی دارد و آن ها می توانند مکمل های سلنیوم را همراه با وعده های اصلی غذای خود میل کنند تا بدن قوی و سالمی داشته باشند. اما به این موضوع مهم نیز دقت داشته باشید که استفاده بیش از حد از این ماده معدنی نیز می تواند عوارض جانبی خطرناکی برای بدن به همراه داشته باشد پس باید میزان دوز مورد نیاز بدن را با مشورت پزشک انتخاب نمایید.