در متن زیر به بررسی خواب کودک و ساعات مناسب برای خواب آن ها پرداخته شده است.
توضیحاتی درباره خواب کودک
باید بیان کرد که یک استراحت شبانه برای کودک می تواند به رشد و تکامل کودکان در هر رده سنی کمک های بسیار مؤثر و مفیدی نماید. افراد باید در جریان باشند که میزان خواب موردنیاز برای کودک در هر شب به تدریج از دوران نوزادی تا نوجوانی کاهش می یابد. افراد باید همواره به این نکته بسیار مهم توجه داشته باشند که در هر مرحله از کودکی، خواب کافی می تواند نقش بسیار مؤثر و مهمی را در یادگیری، تمرکز، مدیریت عاطفی و هم چنین سلامت کلی جسمی و روانی کودک داشته باشد.
بنابراین، باید بیان کرد که خواب کودک می تواند دارای خواص و ویژگی های بسیار مؤثری در زمینه کمک به رشد جسمی، ذهنی و هم چنین شناختی کودک داشته باشد. به طوری که باید بیان کرد که کمبود خواب کافی با پیامدهای سلامتی منفی برای کودکان از قبیل مشکلات سلامت روان، مشکلات رفتاری، کم توجهی، چاقی و خطر بیش تر بیماری هایی از قبیل دیابت نوع 2 مرتبط می باشد. تخمین زده می شود که یک سوم کودکان و نوجوانان مشکلات خواب را تجربه می کنند و والدین می توانند با تشویق آن ها به رعایت بهداشت خوب برای خواب کودک و هم چنین ایجاد یک برنامه خواب سالم با آن ها به خواب بهتر فرزندان خود کمک های بسیار مؤثر و مفیدی نمایند.
افراد باید در جریان باشند که میزان خواب کودک تا حد بسیار زیادی به سن وی نیز بستگی داشته و این تعداد با رشد آن ها تغییر خواهد کرد و اما اهمیت خواب کافی در شب ثابت می ماند. با این حال، انحرافات جزئی از مقادیر توصیه شده می تواند تأثیر عمده ای بر برخی از کودکان نداشته باشد. والدین باید با پزشک خانواده یا متخصص اطفال خود در مورد اقدامات مناسب برای خواب کودک مشورت کنند.
میزان خواب کودک که برای آن ها توصیه شده است به این شرح می باشد که در نوزادان 14 تا 17 ساعت در روز و هم چنین نوزادان (تا سن 12 ماهگی) 12 تا 15 ساعت در روز، کودکان نوپا (1 تا 2 سال) 11 تا 14 ساعت در روز، پیش دبستانی (3 تا 5 سال) 10 تا 13 ساعت در روز، کودکان در سن مدرسه (6 تا 12 سال) 9 تا 12 ساعت در روز، نوجوانان (13 تا 17 سال) 8 تا 10 ساعت در روز می باشد.
بر اساس توصیه های صورت گرفته، نوزادان باید بیش تر روز را بخوابند. نوزادان در هر 24 ساعت به 14 تا 17 ساعت خواب نیاز دارند و نوزادان 4 تا 12 ماهه باید 12 تا 15 ساعت بخوابند. باید بیان کرد که کودکان از آن جایی که بیش تر می خوابند، دوره های خواب آن ها به طور معمول در طول روز و شب انجام می شود.
باید بیان کرد که نوزادان به خواب بیش تری در رابطه با کودکان در هر گروه سنی دیگر نیاز دارند. در هفته ها و ماه های بعد از تولد آن ها، شروع به رشد ریتم شبانه روزی می کنند که در نهایت چرخه خواب آن ها را هدایت می کند. این دوره گذار با فواصل خواب در طول روز و شب تعریف می شود. باید بیان کرد که همان طور که بدن آن ها به چرخه های شبانه روزی گرایش پیدا می کنند، نوزادان نیز شروع به پیروی کردن از روال خواب ثابت تری خواهند کرد. محققان روند خواب نوزادان را در گروه های مختلف طبقه بندی کرده اند از قبیل:
هفته 10 تا 12: والدین شروع به مشاهده کودک خود پس از یک چرخه شبانه روزی می کنند. نوزادان در طول شب راحت تر می خوابند.
4 ماهگی: در 16 هفته که نوزادان وارد دوران شیرخوارگی می شوند، کل مدت خواب آن ها در یک دوره 24 ساعته، از 16 تا 17 ساعت به 14 تا 15 ساعت تغییر می کند.
6 ماهگی: در این سن نیز کاهش کل زمان خواب در کودک مشاهده می شود و نوزادان در این گروه سنی، باید 13 تا 14 ساعت در روز بخوابند.
12 ماهگی: بیش تر نوزادان تا زمانی که به اولین سال کامل خود می رسند، ریتم های شبانه روزی را به طور کامل تثبیت کرده که از روال خواب شبانه پیروی می کند و عمدتاً به خواب شبانه روی آورده اند.
لازم است بیان شود که خواب کودک برای کمک به رشد شناختی نوزادان ضروری می باشد و اعتقاد بر این است که خواب نقش اساسی در تقویت حافظه برای نوزادان داشته و هم چنین تحقیقات صورت گرفته در این زمینه، حاکی از آن می باشد که چرت های روزانه به مدت 30 دقیقه می توانند حافظه را در کودکان بین 6 تا 12 ماه تقویت کنند. برخی از مطالعات نیز نشان می دهند که نوزادانی که به اندازه کافی می خوابند برای یادگیری زبان بسیار مجهزتر می باشند.
باید بیان کرد که اگرچه نوزادان اغلب شب ها را می خوابند، با این حال، بیداری های شبانه در آن ها هم تا حدودی رایج می باشد و تقریباً 20 تا 30 درصد از نوزادان تا سن 2 سالگی بیدار شدن مداوم شبانه را تجربه می کنند و این دوره ها معمولاً با بزرگ تر شدن کودکان کاهش پیدا می کند و هم چنین باید بیان کرد که در 12 هفتگی، معمولاً 50 تا 75 درصد از نوزادان در طول شب می خوابند و این عدد در حالی است که در سن 6 ماهگی به 90 درصد افزایش می یابد. هم چنین لازم به ذکر است که تغذیه با شیر مادر نیز اغلب در بیداری شبانه نوزادان و خواب کودک دارای نقش می باشد.
کلام آخر
در متن فوق به بررسی خواب کودک و هم چنین بهترین ساعت هایی که کودکان دارای خواب می باشند پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که جدا از عوامل مؤثر دیگر، تغذیه با شیر مادر نیز می تواند در زمینه خواب کودک بسیار مؤثر و مفید باشد.