به طور کلی باید بیان کرد که در ایران، بهترین سن برای تلقیح ب ث ژ، مربوط به کودکان زیر 1 سال می باشد و آن زمانی می باشد که این واکسن در بدو تولد به آن ها تزریق می شود و همواره توصیه بر این است که بعد از این سن از این واکسن استفاده نشود.
توضیحاتی درباره تلقیح ب ث ژ
باید بیان کرد که سل نوعی بیماری قدیمی می باشد که شایع ترین بیماری انتشار یافته در سراسر جهان است و توسط مایکو باکتریوم توبرکلوزیس ایجاد می شود و هم چنین لازم به ذکر است که تنها واکسن در دسترس بر علیه بیماری سل، تلقیح ب ث ژ می باشد که باید بیان کرد که نام آن از نام دو فرانسوی کاشف آن گرفته شده است.
در این متن به بررسی واکسن ب ث ژ پرداخته شده است و بر اساس بررسی های صورت گرفته باید بیان کرد که تلقیح ب ث ژ، معمولاً برای پیشگیری از سل در افرادی که به این بیماری مبتلا نمی باشند ولی در معرض ابتلای به آن می باشند قابل استفاده می باشد. واکسن موردنظر، در بردارنده باکتری های زنده و ضعیف شده ای می باشد که تلقیح آن باعث تولید شدن آنتی بادی علیه باکتری های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس و هم چنین به طور کلی حفاظت از سیستم ایمنی بدن می شود.
حال ممکن است از خود بپرسیم که تلقیح ب ث ژ چه زمانی می باشد و در جواب باید پاسخ داد که بهترین زمان برای تزریق این واکسن در ایران، تزریق برای کودکان زیر یک سال می باشد و زمانی استفاده از آن دارای اثربخشی برای فرد می باشد که در بدو تولد به کودک زده شود و بهتر است که افراد از سنین بعد از آن یعنی بعد از 1 سالگی از آن خودداری کنند. حال ممکن است زمانی پیش آید که افراد در تماس مستقیم با بیماران می باشند و یا در حال زندگی کردن در مناطق پر خطری هستند که در این گونه موارد نیز لازم است بیان شود که باید استفاده از آن برای تزریق بزرگسالان نیز در نظر گرفته شود.
حال باید ذکر شود که در تلقیح ب ث ژ، شرایطی بسیار خاص وجود دارد که فرد در صورت داشتن سابقه آلرژیک یا حساسیت به داروها و مکمل ها، در دوران شیردهی و یا بارداری، دارا بودن سوختگی و هم چنین مشکلات پوستی، زمانی که تست پوستی توبرکولین مثبت شود، ابتلای به ایدز، ایجاد عارضه در سیستم ایمنی بدن فرد و هم چنین زمانی که به عفونت و یا تب دچار شده است، باید قبل از تلقیح با پزشک خود در این زمینه مشورت کند.
در ارتباط با تداخلات دارویی مرتبط با تلقیح ب ث ژ، می توان بیان کرد که با آنتی بیوتیک ها (از قبیل ایزونیازید، ریفامپین، اتامبوتول، پیرازین آمید)، کورتیکواستروئیدها (از قبیل هیدروکورتیزول، پردنیزون) و هم چنین داروهای شیمی درمانی سرطان و داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن از قبیل سیکلوسپورین، تاکرولیموس تداخل دارد.
باید بیان کرد که واکسن ب ث ژ، جزو کم خطرترین واکسن های مصرفی می باشد ولی باید بیان کرد که سل منتشر ناشی از تلقیح ب ث ژ، به صورت بسیار نادر و با میزان وقوعی حدود یک مورد در یک میلیون دوز تلقیحی رخ می دهد که باید بیان کرد که این عارضه دارای میزان مرگ و میر بالایی بوده است.
تلقیح ب ث ژ، در کنار فواید بسیار زیادی که برای افراد دارد، هم چنین می تواند دارای عوارض گوناگونی نیز باشد که خطرناک ترین آن ها، می توان به سل منتشره ناشی از واکسن اشاره کرد که عارضه ای بسیار نادر بوده و معمولاً منجر به نقص سیستم ایمنی بدن می شود. مطالعات انجام شده زیادی نشان داده است که با واکسیناسیون نوزادان، می توان از ابتلای به موارد خطیر و مرگ زای بیماری یعنی سل و منژیت سلی پیشگیری کرد.
بر اساس بررسی های صورت گرفته باید بیان کرد که تقریباً یک سوم جمعیت جهان به عفونت سل آلوده می باشند و هم چنین سالانه 10 میلیون مورد جدید سل بروز می کند و به موارد قبلی اضافه می شود و هم چنین باید بیان کرد که بالغ بر 20 میلیون نفر به بیماری سل مبتلا می باشند و باید بیان کرد که یکی از راه های بسیار مؤثر برای پیشگیری از این بیماری، تلقیح ب ث ژ می باشد و علاوه بر این می توان بیان کرد که بیش تر از 100 میلیون نوزاد در 84 % از کشورهای دنیا، با استفاده از این واکسن، هر ساله واکسیناسیون را انجام می دهند.
باید بیان کرد که واکسن ب ث ژ، واکسن زنده ضعیف شده ای می باشد. بیش ترین تأکید بر تلقیح ب ث ژ، در بدو تولد می باشد تا با استفاده از این کار، از ابتلای شیر خوران به شکل های مرگ آور سل از قبیل سل ارزنی و هم چنین سل مغز یپیشگیری نمایند و هم چنین لازم است بیان شود که در برخی از کشورها، از قبیل روسیه، تأکید بر این است که این واکسن چندین بار تزریق شود و هم چنین، در برخی از کشورهای دیگر نیز در صورتی که فاقد اسکار ب ث ژ می باشند یا تست توبرکولین منفی دارند، انجام واکسن را تکرار می کنند و این در حالی است که در کشور ما ایران، تلقیح ب ث ژ فقط یک بار در بدو تولد تزریق می شود.
کلام آخر
بیماری سل از جمله یکی از بیماری های بسیار شایع در سراسر جهان می باشد که افراد باید برای پیشگیری از آن از واکسن ب ث ژ، استفاده کنند و باید بیان کرد که در ایران نیز برای مقابله با این نوع بیماری تا سن 1 سالگی شروع به تلقیح ب ث ژ می کنند و به این طریق می توانند از ابتلای به این بیماری پیشگیری کنند و هر چند که استفاده از آن در سنین بالای 1 سال توصیه نمی شود مگر این که شرایط خاصی وجود داشته باشد.