بیماری چسبندگی رحم خفیف، کمتر از یک سوم فضای رحم را درگیر می کند. در چسبندگی متوسط تقریبا دو سوم از حجم رحم به این بیماری مبتلا شده است.
مقدمه
ما می خواهیم در این محتوا در مورد بیماری چسبندگی رحم صحبت کنیم. رحم یک عضو در بدن بانوان است. این عضو زیر مجموعه دستگاه تناسلی خانم ها است. همچنین فرایند تولید مثل و باروری در زنان مربوط به عملکرد این عضو از بدن آن ها است. این عضو از بدن مانند هر عضو دیگری بیماری های مخصوص به خود را دارد. به همین دلیل لازم است از پزشک متخصص آن و روش های درمانی مخصوص به آن بهره مند شد. یکی از بیماری های خاص رحم، بیماری چسبندگی رحم است. این بیماری نام دیگری دارد که سندرم آشرمن است. این بیماری در اثر تغییراتی در رحم ایجاد می شود. در ادامه در مورد علل ایجاد این بیماری و نشانه های آن مطالبی بیان خواهیم کرد. همچنین روش های تشخیص و درمان این بیماری را نیز ذکر خواهیم کرد.
بیماری چسبندگی رحم چیست؟
یکی از امراض و بیماری های مربوط به زنان، بیماری چسبندگی رحم است. هنگامی که در اثر تشکیل بافت اسکار، مخاط دیواره رحم کاهش یافته یا از بین می رود؛ دیواره های مقابل آن به یکدیگر چسبیده و بیماری چسبندگی رحم را به وجود می آورند. بیماری چسبندگی ممکن است فقط بخش کوچکی از رحم را تحت تاثیر قرار دهد. در حالی که ممکن است به دلیل افزایش اسکار، تمام رحم به بیماری چسبندگی رحم مبتلا گردد. شدت این بیماری را می توان به صورت کیفی با کلماتی از قبیل، ضعیف، متوسط و شدید بیان کرد. از طرف دیگر متخصصین بیماری های زنان، چسبندگی ایجاد شده در رحم را به انواع مختلف تقسیم بندی می کنند.
- چسبندگی نازک
- چسبندگی ضخیم
- چسبندگی لکه دار
- چسبندگی آشفته
دلایل بروز بیماری چسبندگی رحم
بیماری چسبندگی رحم مانند هر بیماری دیگری نشانه هایی مخصوص به خود دارد که توسط پزشک تشخیص داده می شوند. این نشانه ها و علامت ها در افراد مختلف، متفاوت هستند. به طور مثال ممکن است یک فرد تمام علائم وجود این بیماری را همراه خود داشته باشد. در حالی که ممکن است فرد دیگری هیچ یک از نشانه های بیماری چسبندگی رحم را نداشته باشد. البته می توان ذکر کرد شایع ترین نشانه عارضه چسبندگی رحم، وجود بی نظمی و اختلال در چرخه قاعدگی است. در زیر برخی از مهمترین و شایع ترین نشانه های بیماری چسبندگی رحم را به صورت مختصر و موردی بیان خواهیم کرد.
- سقط مکرر و بی دلیل جنین
- بی نظمی و اختلال در چرخه قاعدگی
- احساس درد و ناخوشایند حین برقراری رابطه جنسی
- احساس درد در رحم در طول چرخه قاعدگی
- عدم خونریزی یا خونریزی بسیار کم در قاعدگی
- آندومتریوز
معرفی انواع چسبندگی رحم
ما در بالا توضیح دادیم بیماری چسبندگی رحم را می توان در سه حالت مختلف دسته بندی نمود. این دسته بندی ها را به صورت کیفی و به کمک کلمات زیر می توان نشان داد.
- چسبندگی رحم خفیف یا ضعیف
- چسبندگی رحم متوسط
- چسبندگی رحم شدید
در بیماری چسبندگی رحم خفیف، کمتر از یک سوم از فضای رحم به بیماری مذکور دچار می شود. در چسبندگی متوسط تقریبا دو سوم از حجم رحم به این بیماری مبتلا خواهد شد. بارزترین علامت بیماری چسبندگی رحم متوسط، خونریزی کم در دوران قاعدگی است. در صورتی که رحم به طور کامل به چسبندگی مبتلا شده باشد، ما شاهد قطع خونریزی های قاعدگی خواهیم بود. بنابراین می بایست خیلی زود و بدون فوت وقت برای درمان این بیماری اقدام کرد.
وجود برخی بیماری ها مانند آندومتریوز، جراحی آپاندیست و انواع دیگر جراحی ها در حفره شکم می تواند زمینه را برای بروز و ظهور بیماری چسبندگی رحم فراهم کند. علاوه بر این وجود عفونت های ناشی از بیماری سل نیز امکان ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند.
پیشگیری و تشخیص چسبندگی رحم
وقتی در خصوص یک بیماری صحبت می کنیم قبل از آن که در مورد روش های تشخیص و درمان آن اقدام به گفت و گو کنیم بهتر است در مورد چگونگی پیشگیری از ابتلا به آن بیماری مطالبی بیان کنیم. برای پیشگیری از بیماری چسبندگی رحم اولین قدم این است که شما به عنوان یک بانو به صورت متوالی و دوره ای برای معاینات مربوط به رحم خود به پزشک مراجعه کنید. بنابراین توصیه می شود سالانه یک یا دو مرتبه برای انجام معاینات مربوط به رحم و بیماری های آن به متخصص زنان مراجعه نمایید.
نکته دیگر این است که در صورت مشاهده هر گونه عفونت و ترشحات غیر عادی حتما به منظور بررسی های مربوط به بیماری چسبندگی رحم مورد معاینه قرار بگیرید. همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم این بیماری در افراد مختلف نشانه های متفاوتی دارد. در حالی که روش های تشخیص چسبندگی رحم برای همه افراد یکسان و مشابه است. از جمله روش های کمک کننده برای تشخیص درست بیماری چسبندگی رحم می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- استفاده از هیستروسالپنگوگرام
- سونوگرافی ترنس واژینال
- لاپاراسکوپی
- هیستروسکوپی
انتخاب هر یک از این روش ها برای تشخیص وجود یا عدم وجود بیماری چسبندگی رحم منوط به نظر پزشک می باشد.
عوارض بیماری چسبندگی رحم و درمان آن
ظهور هر بیماری در هر یک از اعضای بدن موجب ایجاد اختلال و کاهش کیفیت عملکرد آن عضو می شود. بیماری چسبندگی رحم نیز مانع از انجام فعالیت درست و سالم رحم می شود. ظهور این بیماری موجب بروز عوارض مشخصی می شود که در دامه برخی از مهمترین این عوارض را نام خواهیم برد.
- ممانعت از باروری
- سقط جنین به صورت مکرر
- دردآور شدن چرخه قاعدگی
- قطع کامل خونریزی قاعدگی
- احساس دردهای شدید در حفره لگن
- ممانعت از رشد جنین درون رحم
در صورت بروز هر یک از انواع بیماری چسبندگی رحم لازم است برای درمان آن اقدام کرد. در صورت کم بودن فضای درگیر شده از رحم توسط بیماری، با تشخیص پزشک می توان از درمان دارویی بهره برد. در حالی که برای انواع متوسط و شدید بیماری چسبندگی لازم است به طور حتم از درمان های غیر دارویی استفاده کرد. مناسب ترین روش درمان برای بیماری چسبندگی رحم، استفاده از هیستروسکوپ و لاپاراسکوپی می باشد. گاها ممکن است با نظر پزشک متخصص از بیش از یک روش درمانی برای درمان این بیماری استفاده کرد. ذکر این نکته اهمیت دارد که درمان بیماری چسبندگی رحم منجر به درمان ناباروری خواهد شد.