آیا درباره تست استرس قلبی اطلاعاتی دارید؟ با انجام تست استرس قلبی و یا تست ورزش، فشار قلبی اندازه گیری می شود.
توضیحاتی درباره تست استرس قلبی
با انجام تست استرس قلبی و یا تست تحمل ورزش می توان فشار قلبی را اندازه گیری کرد. با انجام این تست 75 درصد بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب تشخیص داده می شوند. در این بیماری رگ های قلب به وسیله پلاک های چربی و یا رسوبات کلسیم، دچار انسداد شده اند و در زمان انجام تمرین، قلب برای ادامه حرکت تلاش زیادی می کند.
با انجام تست استرس قلبی مشخص می شود که مشکل در قلب ایجاد شده است. فشار خون کاهش یافته و ECG الگوهای نامنظمی را نمایش می دهد. فرد بعد از انجام این تمرین، دچار تنگی نفس و احساس خستگی شدید می شود.
البته افرادی که در مراحل اولیه ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب می باشند، ممکن است تست استرس قلبی بدون هیچ مشکلی انجام شود. مهارت و تخصص بالای پزشک می تواند بیماری را در این افراد به موقع تشخیص دهد.
تست استرس قلبی برای شناسایی و تشخیص بیماری های عروق کرونر قلب، مشکلات ریتم قلب یا آریتمی و راهنمای درمانی اختلالات قلبی استفاده می شود.
انواع تست استرس قلبی
- انجام فعالیت ورزشی: راه رفتن و یا دویدن بر روی تردمیل و یا دوچرخه سواری ثابت
- تست شیمیایی: بیمار توانایی راه رفتن ندارد و پزشک به کمک دارو شرایطی مشابه شرایط انجام فعالیت ورزشی، برای بدن بیمار ایجاد می کند تا وضعیت خونرسانی، ضربان قلب و وضعیت قلب بیمار را بررسی کند.
- تست استرس هسته ای: در این روش چگونگی خونرسانی قلب به وسیله رنگ مواد رادیواکتیو که تزریق می شود، قبل و بعد از انجام تست تصویربرداری شده و بررسی می گردد.
چگونگی انجام تست استرس قلبی
احوال فرد در هنگام انجام تمرینات ورزشی مشخص می کند که قلب فرد سالم است یا خیر؟ در اکثر افراد قلب در زمان استراحت مشکلی ندارد و خیلی خوب عمل می کند اما در هنگام انجام تمرین ورزشی دچار مشکل شده و درد قفسه سینه و تنگی نفس ایجاد می شود.
معمولا تپش قلب تمام افراد در زمان استراحت به صورت منظم می باشد. تفاوت بین قلب سالم و بیمار در زمان انجام تمرینات ورزشی مشخص می شود. پزشک متخصص برای بررسی عملکرد قلب افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی می باشند، تست تحمل ورزش را تجویز می کند.
برای انجام تست استرس قلبی پزشک از بیمار می خواهد که مدت زمان 10 الی 20 دقیقه بر روی تردمیل راه رفته و یا بدود و یا دوچرخه سواری ثابت کند. تمرین با سرعت پایین شروع شده و به تدریج بر شدت تمرین افزوده می شود.
در مدت زمان انجام تست تحمل ورزش، بر روی قفسه سینه الکترودهایی وجود دارد که به دستگاه الکتروکاردیوگرافی اتصال دارند. این الکترودها جریان برق در قلب را اندازه می گیرند. علاوه بر این فشار خون در زمان انجام تست اندازه گرفته می شود.
همزمان با انجام تست استرس قلبی، سایر روش های تشخیصی همچون الکتروکاردیوگرام هم انجام می گردد. در روش الکتروکاردیوگرام، امواج صوتی جهت ایجاد تصویر متحرک از قلب به کار برده می شود.
انجام تست استرس قلبی کاملا ایمن می باشد. پزشک متخصص احوالات بیمار را در حین انجام تست تحت نظر می گیرد. در حین انجام تست فشار خون، ریتم قلبی و تنفس بیمار توسط دستگاه کنترل می شود. پزشک در صورت بروز مشکل و یا خستگی بیش از حد بیمار، انجام تست را توقف می کند.
در برخی موارد انجام تست تحمل ورزش برای ارزیابی نتیجه روش درمانی و یا کار ضربان ساز قلب انجام می شود.
چه کسانی باید تست استرس قلبی را انجام دهند؟
اکثر افراد با مشاهده نشانه هایی مانند احساس درد در قلب، تنگی نفس و … ، قبل از اینکه دچار حملات قلبی شوند، بهتر است تست استرس قلبی را انجام دهند. پزشک متخصص قلب و عروق انجام این تست برای برای افراد زیر تجویز می کند:
- مردان بالای 45 سال و خانم های بالاتر از 55 سال که قصد انجام تمرینات ورزشی با شدت بالا را دارند، به ویژه اگر این افراد سابق بر این فعالیت ورزشی خاصی انجام نداده اند.
- افراد مبتلا به دیابت که می خواهند فعالیت ورزشی شدید در سنین بالا را داشته باشند، باید تست تحمل ورزش را انجام دهند.
- خانم های بالاتر از 55 سال و آقایان بالاتر از 45 سال که دارای شغل هایی هستند که با ایمنی عمومی مردم مرتبط می باشد.
- افراد مبتلا به بیماری های خاص مانند نارسایی مزمن کلیه که در معرض خطر مبتلا شدن به بیماری های عروق کرونرقلب هستند.
- کسانی که علائم بیماری های کرونر قلب را در ناحیه قفسه سینه تجربه کرده است.
- بروز احساس تغییر رنگ پوست و تنگی نفس در زمان انجام فعالیت ورزشی
- دارای تپش قلب
- دارای درد قفسه سینه
- کسانی که چندین فاکتور خطرآفرین برای ابتلا به بیماری های قلب را به صورت همزمان دارا هستند مانند اضافه وزن و چاقی، دیابت، کلسترول بالا، فشار خون بالا، افزایش سن، اعتیاد به سیگار، جنسیت آقا و دارای سابقه خانوادگی بیماری های قلبی.
چه کسانی نباید تست تحمل ورزش را انجام دهند؟
برخی افراد مبتلا به بیماری های مختلف هستند و نمی توانند تست استرس قلبی را انجام دهند. انجام این تست در بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون، دیابت پیشرفته، افتادگی دریچه مینرال، مشکلات تیروئید، آریتمی مکرر و … باید با احتیاط بیشتری انجام شود.
- افرادی که به تازگی دچار حملات قلبی شده اند، نباید هیچگونه فعالیت ورزشی با شدت را انجام دهند.
- افراد مبتلا به بیماری نارسایی قلبی
- افراد مبتلا به فشار خون خیلی بالا
- افرادی که دچار التهاب قلب هستند.
- افرادی که دچار آریتمی های کنترل نشده می باشند.
- افراد دارای اضافه وزن زیاد
- افراد مبتلا به آنژین ناپایدار پرخطر
روش های جایگزین تست تحمل ورزش
در برخی موارد مصرف برخی از داروها مانند داروهای ضد افسردگی، دیگوکسین، داروهای ضد آریتمی همچون کینیدین و یا پروکائینامید و یا داروهای فشار خون می توانند تفسیر تست استرس قلبی را مشکل کند.
اگر به هر دلیلی پزشک نتواند تست استرس قلبی را از شما بگیرد ممکن است از روش کاتتریزاسیون قلبی استفاده کند. در این تست از یک ماده رنگی مخصوص و اشعه ایکس برای بررسی داخل عروق استفاده می شود.
آزمایش دیگر جایگزین تست استرس قلبی، اسکن توموگرافی کامپیوتری است که با کمک پرتوهای الکترون، رسوبات کلسیم در داخل عروق قلب را شناسایی می شوند که نشان دهنده ابتلا به بیماری قلبی می باشد.
کلام آخر
تست استرس قلبی یک تست بسیار حساس و مهم است که باید حتما توسط یک پزشک متخصص با تجربه انجام شود. در صورت مشاهده علائمی مانند تنگی نفس، درد قفسه سینه و … در زمان انجام تمرینات ورزشی، حتما هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.