در متن زیر به بررسی پوکی استخوان و علل ابتلای افراد به آن پرداخته شده است و باید بیان کرد که معمولاً افراد بالای 50 سال به ویژه زنان در دوران یائسگی و پس از آن بیش تر در معرض ابتلای به این بیماری قرار دارند.
توضیحاتی درباره پوکی استخوان
کلمه پوکی استخوان به معنای استخوان متخلخل می باشد و این بیماری استخوان ها را ضعیف می کند و در صورت ابتلای افراد به آن، بیش تر در معرض خطر شکستگی های ناگهانی و غیر منتظره استخوان قرار می گیرند. پوکی استخوان به این معنی می باشد که توده و استحکام استخوانی کم تری وجود دارد و باید بیان شود که این بیماری معمولاً بدون هیچ گونه درد و یا علامتی ایجاد می شود و معمولاً تا زمانی که استخوان های ضعیف شده باعث شکستگی های دردناک نشود، کشف نمی شود و بیش تر این ها، شکستگی های موجود در ناحیه لگن، مچ دست و هم چنین ستون فقرات افراد می باشند.
مطابق با بررسی های صورت گفته شده، باید بیان کرد که حدود 200 میلیون نفر در سراسر جهان به پوکی استخوان مبتلا می باشند و این در حالی است که در ایالات متحده، ای رقم حدود 54 میلیون نفر می باشد و اگرچه پوکی استخوان در مردان و زنان رخ می دهد، ولی باید بیان کرد که زنان چهار برابر بیش تر از مردان در معرض ابتلا به این بیماری می باشند و در حال حاضر حدود دو میلیون مرد در ایالات متحده به پوکی استخوان مبتلا می باشد و حدود 12 میلیون نفر دیگر نیز در معرض خطر ابتلای به این نوع بیماری می باشند.
باید بیان کرد که بعد از سن 50 سالگی، از هر دو زن، یک نفر و از هر چهار مرد یک نفر در طول زندگی خود به شکستگی های ناشی از پوکی استخوان دچار می شوند و 30 درصد دیگر نیز دارای تراکم استخوان بسیار پایینی می باشند که آن ها را در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار می دهد. به این وضعیت استئوپنی گفته می شود.
پوکی استخوان مسئول بیش از دو میلیون شکستگی در طول سال می باشد و این تعداد هم چنان در حال افزایش است. اقداماتی وجود دارد که افراد می توانند برای جلوگیری از بروز پوکی استخوان آن ها را انجام دهند و افراد باید در نظر داشته باشند که در صورتی که دچار پوکی استخوان می باشند، درمان ها هم چنان می توانند سرعت تحلیل استخوان را کاهش دهند.
محققان متوجه می شوند که چه چیزهایی می تواند منجر به پوکی استخوان شود و حتی بدون این که علت دقیق ایجاد آن را بدانند. استخوان های افراد از بافت زنده و در حال رشد ساخته شده است و داخل استخوان های سالم شبیه اسفنج می باشد. حال، زمانی که پوکی استخوان رخ می دهد، سوراخ در اسفنج بزرگ تر و بیش تر می شود که این می تواند منجر به ضعیف شدن داخل استخوان ها شود. استخوان ها از بدن افراد حمایت می کنند و از اندام های حیاتی محافطت می کنند. علاوه بر این، باید بیان کرد که استخوان ها هم چنین کلسیم و سایر مواد معدنی را ذخیره می کنند. زمانی که بدن افراد به کلسیم نیاز دارد، تجزیه می شود و استخوان را بازسازی می کند و این فرایند که بازسازی استخوان ها نامیده می شود، کلسیم موردنیاز بدن را تأمین می نماید و در عین حال، استخوان ها را قوی نگه می دارد.
افراد تا حدود سن 30 سالگی، معمولاً بیش تر از آن چه را که از دست بدهند، استخوان می سازند و پس از گذشت 35 سالگی، تجزیه استخوان ها معمولاً سریع تر از تشکیل استخوان اتفاق می افتد که این منجر به از بین رفتن تدریجی توده های استخوانی می شود و افراد باید در جریان باشند که در صورتی که به پوکی استخوان مبتلا می باشند، توده های استخوانی خود را با سرعت بیش تری از دست می دهند و پس از سن یائسگی، سرعت تجزیه و ریزش استخوان ها با سرعت بیش تری اتفاق می افتد.
در رابطه با علائم پوکی استخوان باید ذکر شود که متاسفانه هیچ گونه علامتی برای پوکی استخوان وجود ندارد و به همین دلیل است که گاهی اوقات آن را یک بیماری خاموش در نظر می گیرند ولی در طی ابتلای فرد به آن، قد افراد کوتاه تر می شود، در وضعیت بدن تغییراتی به وجود می آید، فرد به تنگی نفس مبتلا می شود، شکستگی استخوان ها رخ می دهد و هم چنین در قسمت پائین کمر ایجاد درد می شود.
باید بیان کرد که عوامل زیادی وجود دارد که خطر ابتلای فرد را به پوکی استخوان افزایش می دهند و دو مورد از مهم ترین آن ها سن و جنسیت افراد می باشد. باید بیان کرد که خطر ابتلای فرد به پوکی استخوان در همه افراد با افزایش سن افزایش می یابد و با این حال، زنان بالای 50 سال، یا زنان در دوران یائسگی بیش ترین خطر ابتلای به پوکی استخوان را دارند و هم چنین زنان در 10 سال اول و پس از ورود به یائسگی، دچار تحلیل سریع استخوان ها می شوند زیرا یائسگی، تولید استروژن را کند می کند، هورمونی که از تحلیل استخوان بیش از حد محافظت می کند. علاوه بر این، باید بیان کرد که سن و پوکی استخوان در مردان نیز اثرگذار بوده و مردان بالای 50 سال نیز در معرض شکستگی استخوان ناشی از پوکی استخوان می باشند تا سرطان پروستات. به گونه ای که انتظار می رود که سالانه حدود 80000 مرد دچار شکستگی لگن شوند و مردان نیز بیش تر از زنان در سال بعد از شکستگی لگن جان خود را از دست می دهند. عامل دیگر مرتبط با ابتلای فرد به پوکی استخوان وزن می باشد و افراد ریزه اندام و لاغر در معرض خطر بیش تری برای ابتلا به پوکی استخوان می باشند زیرا استخوان های کم تری برای از دست دادن نسبت به افراد با وزن بیش تر و بدن بزرگ تر دارند.
نمی توان درمان خاصی را برای پیشگیری از پوکی استخوان تجویز کرد و افراد باید با انجام مراقبت های پزشکی و هم چنین با استفاده از روش های خانگی بسیار مؤثر در این زمینه، از ابتلای به پوکی استخوان پیشگیری کنند.
کلام آخر
در متن فوق به بررسی پوکی استخوان و علل ابتلای افراد به آن پرداخته شده است و باید بیان شود که معمولاً بهترین روش برای کمک به درمان افراد این است که اقدامات پیشگیرانه را در این زمینه انجام دهند.