مادر و کودک

دلایل اضطراب در کودکان

اضطراب در کودکان معمولاً بر اساس عواملی از قبیل مشکلات خانوادگی، اختلاف بین پدر و مادر، دعوا و درگیری در خانه، مسائل و مشکلات مالی و سایر دلایل دیگری ایجاد می شوند که در متن به بررسی آن ها پرداخته شده است.  

توضیحاتی درباره اضطراب در کودکان

اضطراب در کودکان، یکی از مشکلات رایجی می باشد که امروزه این افراد با آن مواجه می باشند و این باعث شده است که به نوعی دغدغه و ناراحتی برای والدین تبدیل شود. عوامل بسیار فراوانی وجود دارد که می تواند منجر به ایجاد اضطراب در افراد و به ویژه کودکان شود و در این گونه موارد و زمانی که کودک مضطرب و دچار استرس می شود، کاملاً مستعد ابتلای به مشکلات روحی و روانی می باشد و باید هر چه سریع تر نسبت به درمان آن ها اقدام کرد. در صورتی که اضطراب در کودکان به موقع درمان نشود، می تواند مشکلات حادتری از قبیل عوارض محیطی، اجتماعی، ژنتیکی، ارثی و برخی دیگر از عوارض را به دنبال داشته باشد که در صورت ابتلا به این گونه عارضه ها، می تواند منجر به اختلالاتی در تمرکز، تغییرات رفتاری، پرخاشگری، اعصاب ضعیف، ترس عادات عصبی، امتناع از رفتن به مدرسه، شب ادراری و سایر عواض و اختلالات مشابه دیگر در فرد شود.

از مهم ترین دلایلی که می تواند منجر به اضطراب در کودکان شود، می توان به اضطراب از جدایی، ترس از حیوانات، ترس از تاریکی، اضطراب طلاق، اضطراب مدرسه، اضطراب امتحان، اضطراب از بیماری و سایر عوامل دیگر از قبیل داشتن اختلاف و مشکلات خانوادگی، اختلاف بین پدر و مادر، دعوا و درگیری در خانه و مسائل و مشکلات مالی اشاره کرد که این عوامل را می تواند از عوامل اصلی اضطراب در کودکان به حساب آورد.  

از دیگر علائم اضطراب کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تغییرات در وضعیت موجود زندگی: از آن جایی که پذیرش هر گونه تغییر در زندگی، می تواند برای کودکان بسیار سخت باشد، بنابراین، کودکان زمانی که وارد خانه جدیدی می شوند و یا به مدرسه جدیدی وارد می شوند، این ممکن است که برای آن ها منجر به اضطراب شود.

ضربه روحی: کودکان ممکن است که از تجربه برخی از اتفاقات استرس زا از قبیل تصادف رانندگی و یا با آتش گرفتن خانه، دچار اضطراب شوند.

داشتن احساس ناامنی: از جمله مواردی که می تواند منجر به ناامنی در کودک شود و به دنبال آن اضطراب در کودکان را به دنبال داشته باشد می توان به بحث ها و درگیری های خانوادگی اشاره کرد.

دوران بلوغ: باید بیان کرد که از دیگر عاملی که می تواند منجر به استرس و اضطراب در کودکان شود، رسیدن به دوران بلوغ می باشد و باید بیان کرد که نوجوانان نسبت به سایر گروه های سنی، بیش تر در معرض ابتلای به اضطراب های اجتماعی قرار دارند و زمانی که افراد به این نوع اضطراب ها دچار می شوند، معمولاً از حضور پیدا کردن در اجتماعات خودداری می کنند و یا به دنبال بهانه هایی می باشند که از حضور در اجتماع خودداری کنند.

لازم است بیان شود که کودکان معمولاً در سنین مختلف نسبت به چیزهای مختلف احساس اضطراب می کنند و می توان بیان کرد که بسیاری از این نگرانی ها می تواند بخشی طبیعی از فرایند بزرگ شدن آن ها باشد. باید بیان کرد که برای کودکان 6 ماهگی تا 3 سالگی، معمولاً اضطراب جدایی بسیار رایج است و آن ها معمولاً ممکن است که به هنگام جدا شدن از والدین یا مراقبان خود، گریه کنند که این فرایند باید در سن 2 تا 3 سالگی متوقف شود.

علاوه بر این، باید بیان کرد که کودکان پیش دبستانی معمولاً ترس از حیوانات، حشرات، طوفان، ارتفاع، آب، خون و تاریکی را دارند و این اضطراب ها به خودی خود از بین می روند. از دیگر عواملی که باعث ایجاد اضطراب در کودکان می شود، زمانی است که قبل از امتحانات آن ها باشد و یا در سر جلسه امتحان می باشند.

حال باید بیان کرد که اضطراب در کودکان می تواند به یک نوع مشکل برای آن ها تبدیل شود. اضطراب زمانی برای افراد به یک مشکل تبدیل می شود که شروع به ایجاد یک مشکل در زندگی روزمره آن ها شود. برای نمونه می توان به اضطرابی اشاره کرد که فرد از ترس امتحان نمی تواند صبح به مدرسه بروند و این اضطراب بسیار شدیدی می باشد که می تواند برای سلامت روانی و عاطفی کودکان خطرناک و منجر به آسیب شود و بر عزت نفس و اعتماد به نفس آن ها نیز اثر می گذارد.

اضطراب در کودکان، هم چنین دارای علائم خاصی می باشد که از جمله این علائم می توان به ایجاد مشکل در خوابیدن آن ها، شب بیداری، خیس کردن تخت، دیدن خواب های بدن، اعتماد به نفس پایین و عزت نفس، دل درد، سردرد، دردهای عضلانی، تنش، خستگی و بی قراری، تحریک پذیری، تغییر در اشتها، عدم تمرکز، ناتوانی در آرامش، کابوس، ترس از اشتباه یا خجالت کشیدن اشاره کرد.

بنابراین، باید همواره برای از بین بردن و کاهش میزان اضطراب در کودکان تلاش کرد و از ابتلای آن ها به مراحل حادتر و شدیدتر اضطراب پیشگیری کرد و باید بیان کرد که افراد با استفاده از روش های مختلف، می توانند ضمن ایجاد آرامش در فرد، از ابتلای آن ها به اضطراب و دلهره نیز پیشگیری و میزان استرس را در آن ها کاهش دهند.

کلام آخر

والدین باید همواره در نظر داشته باشند که علائم اضطراب در کودکان خود را تشخیص دهند و با آن ها مقابله کنند. آن ها باید در صورتی که کودک خود را در حال دارا بودن علائم اضطراب مشاهده کردند، هر چه سریع تر اقدامات درمانی را اجرا و در صورت لزوم و شدید بودن میزان اضطراب به یک روان پزشک خوب مراجعه کنند و هم چنین باید در جریان باشند که انجام دادن برخی اقدامات از قبیل حمام کردن به مدت طولانی، تنفس عمیق و هم چنین صحبت کردن می تواند در این زمینه بسیار مؤثر باشد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید