آیا با دلایل بروز تنگی نفس آشنایی دارید؟ تنگی نفس به دلیل نرسیدن هوای کافی به ریه ایجاد می شود.
توضیحاتی درباره تنگی نفس
معمولا تنگی نفس به دلیل نرسیدن هوا به داخل ریه ها ایجاد می شود که نشانه ای از وجود مشکل در سلامتی فرد می باشد. این احساس با انجام تمرینات ورزشی، فعالیت های جسمانی و یا صاف دراز کشیدن شدیدتر می شود. در برخی موارد تنگی نفس همراه با سرفه و تب نیز می باشد. انسان بالغ به طور طبیعی در هر دقیقه 20 بار و در هر روز 30000 بار، عمل دم و بازدم را انجام می دهد. ابتلا به برخی بیماری ها مانند سرماخوردگی و یا انجام فعالیت های جسمانی شدید، موجب ایجاد اختلال در دم و بازدم می شود اما تنگی نفس ایجاد نمی شود.
در اغلب موارد تنگی نفس به دلیل ابتلا به مشکلات قلبی و یا ریوی ایجاد می شود. قلب و ریه ها وظیفه رساندن اکسیژن به بافت ها و خروج دی اکسید کربن را بر عهده دارند. اگر در جریان این فرایند مشکلی ایجاد شود، عمل تنفس دچار مشکل می شود. تنگی نفس در افراد سالم نیز ممکن است ایجاد شود. انجام تمرینات ورزشی سنگین، اقامت در ارتفاع بالا، چاقی و دمای بالای محیط می تواند، موجب تنگی نفس شود. در برخی مواقع رفلاکس اسید معده هم می تواند باعث شود.
احساس تنگی نفس که به صورت ناگهانی و شدید ایجاد شده است، همزمان درد در قفسه سینه، حالت تهوع، ضعف، کبودی ناخن ها و لب ها و تغییر در سطح هوشیاری ذهنی رخ داده است، نیاز به پیگیری دارد و باید هر چه سریعتر با اورژانس تماس بگیرید.
علائم تنگی نفس
- بالا نیامدن نفس
- عدم توانایی برای کشیدن نفس عمیق
- احساس گرفتگی در قفسه سینه
- ورم کف پاها و مچ پاها
- وجود مشکل در نفس کشیدن در زمان صاف خوابیدن
- تب بالا ، لرز و سرفه
- خس خس سینه
- احساس خفگی
انواع تنگی نفس
- وضعیت حاد یا تنگی نفس ناگهانی: بعد از گذشت چند دقیقه و یا ساعت، احساس تنگی نفس ایجاد می شود. این نوع ناراحتی با علائم دیگری مانند سرفه، تب و خارش همراه است.
- وضعیت مزمن یا تنگی نفس بلند مدت: با انجام هرگونه فعالیت روزانه مانند جارو کردن و یا رفتن از یک اتاق به اتاق دیگر، احساس بند آمدن نفس به فرد دست می دهد.
دلایل ایجاد تنگی نفس
- ابتلا به بیماری آسم
- ابتلا به سایر بیماری های سیستم تنفسی مانند بیماری آمفیزم
- نارسایی قلبی
- تامپوناد قلبی یا تجمع مایع دور قلب
- تشدید بیماری مزمن انسدادی ریوی
- تنش ها و حملات عصبی
- مسمومیت با گاز دی اکسید کربن
- آلرژی
- کم خونی
10-افت فشار خون
- ویروس کرونا
- بی نظمی ضربان قلب
- پنومونی یا ذات الریه و یا عفونت های ریه
- وجود هوا بین ریه ها و دیواره قفسه سینه
- استرس و اضطراب زیاد
- گیر کردن یک تکه غذا یا شی خارجی
- ابتلا به سرطان ریه
- تشکیل لخته خونی در ریه ها یا آمبولی ریه
- سوراخ شدن ریه
- آسیب بافت ریه
- از دست دادن خون زیاد به صورت ناگهانی
- مسدود شدن مسیرهای هوایی فوقانی
- بیماری خروسک در کودکان
عوارض ابتلا به تنگی نفس
تنگی نفس ممکن است همراه با هیپوکسمی باشد که سطح اکسیژن خون پایین است. در این مواقع سطح هوشیاری فرد کاهش می یابد. کاهش اکسیژن موجب آسیب به سایر قسمت های بدن نیز می شود.
اقدامات لازم برای پیشگیری و بهبود مشکلات تنفسی
برای پیشگیری از بروز مشکل تنگی نفس و یا تشدید بیماری می توانید، اقدامات زیر را انجام دهید:
- استعمال دخانیات و کشیدن سیگار ممنوع: کشیدن سیگار یکی از علل اصلی و مهم بروز بیماری مزمن انسدادی ریه می باشد. کسانی که مبتلا به این بیماری هستند، با ترک سیگار می توانند به بهبودی بیماری خود کمک کنند.
- از قرار گرفتن در دماهای بالا دوری کنید. انجام فعالیت های جسمانی سنگین در شرایط بسیار گرم و مرطوب و یا خیلی سرد می تواند، موجب احساس تنگی نفس شود.
- از قرار گرفتن در معرض آلاینده های شیمیایی خودداری کنید. تنفس مواد حساسیت زا، گازهای شیمیایی و سموم شیمیایی موجب آسیب به سیستم تنفسی می شود.
- زمان های اقامت در ارتفاع بالا را به حداقل برسانید تا به سیستم تنفسی فشار زیادی وارد نشود.
- انجام تمرینات ورزشی به صورت منظم می تواند به بهبود سلامتی و بالا رفتن آستانه تحمل شرایط سخت، کمک شایانی کند. کاهش وزن کمک می کند تا عملکرد سیستم تنفسی بهتر شود.
- اگر مبتلا به بیماری خاصی هستید و از داروهای خاص استفاده می کنید، حتما کم و زیاد کردن دوز دارو با تجویز پزشک انجام شود.
خوراکی های مفید برای سیستم تنفسی
برای درمان تنگی نفس بیماران مبتلا به آسم و سایر مشکلات تنفسی رژیم غذایی ویژه ای وجود ندارد. اما برای بهبود مشکلات تنفسی می توانند به مقدار زیاد از انواع میوه، سبزیجات تازه و رنگارنگ، مغزها، غلات کامل، دانه ها و چربی های مفید مانند روغن زیتون استفاده کرد. این افراد بهتر است گوشتهای سفید مانند مرغ و ماهی را جایگزین مصرف گوشت های قرمز کنند. برای بهبود عملکرد سیستم تنفسی مصرف منابع سرشار از بتاکاروتن، امگا 3، ویتامین E و ویتامین C معجزه می کند. در ادامه چند خوراکی مفید برای بهبود عملکرد سیستم تنفسی را به شما معرفی می کنیم:
سیب : یکی از میوه های سرشار از ویتامین E، ویتامین C و بتاکاروتن سیب می باشد که موجب عملکرد خوب ریه می شود. آنتی اکسیدان های سیب باعث سلامتی ریه می شوند.
گردو: گردو سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 می باشد. گردو با خواص ضد التهابی خود موجب بهبود عملکرد سیستم تنفسی می شود.
توت: توت سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C می باشد که برای مقابله با آسیب رادیکال های آزاد مفید هستند.
کلم بروکلی: این نوع کلم دارای ویتامین C، فولات و کاروتنوئیدها می باشد که خواص ضد التهابی قوی دارند.
درمان های خانگی برای بهبود عملکرد سیستم تنفسی
- نوشیدن آب به مقدار زیاد
- کاهش وزن
- کنترل فشار خون
- استفاده از حمام بخار
- استفاده از عسل
- استفاده از سیر
- عسل و زنجبیل
- زردچوبه
- دمنوش آویشن
10-مصرف کافئین
11-بخور اکالیپتوس