مادر و کودک

دلایل کم خونی در کودکان چیست؟

کم خونی در کودکان می تواند به دلایل مختلفی مانند تغذیه نامناسب، نارس بودن کودک و شرایط مادر رخ دهد.

در سال های اخیر، بسیاری از کودکان در سنین پایین و یا حتی در نوزادی، با مشکل کم خونی مواجه شده اند. آنمی یا همان کم خون شدن، علائم زیادی را به دنبال دارد و همین موضوع ایجاب می کند که در همان مراحل اولیه، این بیماری درمان گردد. اگرچه بسیاری از افراد تصور می کنند که آنمی بیشتر بانوان در سنین بالا را درگیر می کند؛ ولی مطالعات نشان می دهند که کودکان و نوزادان نیز در معرض این بیماری می باشند.

دلایل مختلفی وجود دارند که می توانند منجر به بروز بیماری کم خونی در کودکان و نوزادان شوند. اگر افراد این دلایل را بدانند، می توانند راحت تر با این بیماری کنار بیایند و شروع به درمان آن کنند. در ادامه این مقاله قصد داریم بیشتر در رابطه با دلایل کم خونی در کودکان صحبت کنیم.

کم خونی کودکان و رایج ترین نوع کم خونی

کم خونی که به آنمی نیز معروف می باشد، یکی از بیماری های رایجی است که در سال های اخیر بازه های سنی مختلف را درگیر خود کرده است. این بیماری در اثر کمبود آهن و یا کمبود گلبول های قرمز خون در یک بخش از خون به وجود می آید و می تواند بسیار برای کودکان در سنین رشد مضر باشد.

در میان تمامی انواع کم خونی، کم خونی ناشی از فقر آهن شایع تر است. آنمی های دیگری نیز وجود دارند که در اثر از بین رفتن گلبول های قرمز و یا تولید ناکافی این گلبول ها رخ می دهند. ولی شایع ترین نوع آنمی در همه سنین، آنمی ناشی از فقر آهن است.

به طور کلی، کودکان در سنین رشد نیاز به مصرف آهن دارند تا بتوانند رشد مناسبی داشته باشند. به همین خاطر، آنمی کودکان باید به سرعت درمان شود تا مشکلی در رشد کودک به وجود نیاید.

دلایل ایجاد کننده کم خونی در کودکان

شاید بسیاری از افراد تصور کنند که کم خونی بیشتر سنین بالا را درگیر می کند و مربوط به کودکان نیست. ولی واقعیت این است که این بیماری حتی در کودکان هم بروز می کند و با توجه به اینکه کودکان در سنین رشد هستند، آنمی می تواند به شدت برای بدن آن ها مضر باشد.

به همین خاطر، به غیر از اینکه می بایست در رابطه با علائم ایجاد کننده کم خونی در کودکان آشنا باشید. باید در صورت مشاهده علائم کم خونی و یا به هر حال تشخیص این بیماری، در سریع ترین زمان ممکن اقدام به درمان این بیماری کنید. در ادامه مقاله قصد داریم دلایل ایجاد کننده آنمی در کودکان را ذکر کنیم.

کودکان از شیر مادر تغذیه نمی کنند …

شیر مادر منبع بسیار خوبی برای تامین آهن مورد نیاز کودکان می باشد. در صورتی که مادر نتواند کودک را با شیر خود تغذیه کند، احتمال بروز کم خونی به شدت افزایش پیدا می کند. زیرا جذب آهن از طریق شیر مادر بسیار خوب است. این در حالی است که شیرهای پاستوریزه و یا شیرهای خشک نمی توانند برای تامین آهن مورد نیاز بدن کودکان مناسب باشند.

به همین خاطر، بسیاری از کودکانی که دارای بیماری آنمی ناشی از فقر آهن می باشند، از شیر مادر خودشان تغذیه نکرده اند.

کاهش ذخیره آهن خون در کودکان بالای 6 ماه

زمانی که کودک متولد می شود، خداوند به مدت 6 ماه برای وی ذخیره آهن در نظر می گیرد. البته در صورتی که تولد نوزاد به صورت نرمال باشد و نوزاد با یک وزن نرمال به دنیا آمده باشد. پس از اینکه ذخیره آهن کودک بعد از سن 6 ماهگی به پایان رسید، نیاز است که از قطره های کمکی آهن برای تامین آهن مورد نیاز کودکان استفاده نمود.

با توجه به اینکه کاهش ذخیره آهن در کودکان بالای 6 ماه می تواند منجر به آنمی ناشی از فقر آهن شود، لازم است که والدین حتما از روش های کمکی برای تامین آهن مورد نیاز کودک خودشان استفاده کنند.  

نداشتن تغذیه مناسب بعد از مصرف غذاها توسط کودک

پس از 6 ماهگی، نوبت به آن می رسد که کودکان غذای کمکی مصرف کنند. ولی به دلیل اینکه برخی از کودکان علاقه ای به مصرف غذاهای کمکی نشان نمی دهند، این احتمال به وجود می آید که ویتامین ها و مواد مغذی مورد نیاز بدن تامین نشوند.

آهن و برخی از ویتامین های گروه ب می توانند در عملکرد گلبول های قرمز بسیار موثر باشند. اسید فولیک، ویتامین ب 12 و ویتامین ب 6 از جمله این ویتامین ها محسوب می گردند. در صورتی که میزان این ویتامین ها در بدن کاهش پیدا کند، کودک با آنمی ناشی از فقر ویتامین ب 12 و اسید فولیک مواجه می شود. در صورتی که آهن مورد نیاز بدن نوزاد نیز تامین نشود، احتمال بروز آنمی ناشی از فقر آهن به شدت افزایش پیدا می کند.

از دست رفتن خون در زمان به دنیا آمدن کودک …

یکی از دلایل بروز کم خونی در سنین پایین این است که در زمان به دنیا آمدن کودک، کودک مقداری از خون خود را در زمان زایمان از دست می دهد. این اتفاق منجر می شود که حجم خون موجود در بدن نوزاد کاهش پیدا کند. بدیهی است که این حجم از خون دارای آهن نیز می باشد و آهن نیز می تواند در رشد کودکان ضروری باشد.

به همین خاطر، کودکانی که در زمان به دنیا آمدن خون از دست داده اند، باید با روش های کمکی درمان شوند تا آنمی ناشی از فقر آهن به وجود نیاید.

کم وزن و نارس بودن نوزادان

یکی دیگر از دلایلی که می تواند باعث ایجاد کم خونی ناشی از فقر آهن در کودکان شود، کم وزنی و نارس بودن نوزادان است. متاسفانه، در سال های اخیر شمار کودکانی که نارس و کم وزن به دنیا آمده اند به شدت افزایش پیدا کرده است و همین موضوع شمار نوزادان دارای کم خونی را افزایش داده است.

کودکانی که نارس به دنیا می آیند، عملا ذخیره آهن مناسبی ندارند و ذخیره آهن آن ها برای 6 ماه نیست. به همین خاطر، لازم است که کودکان نارس زودتر از کودکان دیگر اقدام به مصرف قطره های کمکی حاوی آهن نمایند. از طرف دیگر برای رشد مناسب این کودکان، آهن به عنوان یک ماده معدنی ضروری به نظر می رسد که باید حتما تامین گردد.

کم خونی مادر در زمان بارداری

تغذیه جنین در زمان بارداری، بستگی به سلامت مادر در این زمان دارد. در صورتی که مادر دارای کم خونی و کمبود آهن در زمان بارداری باشد، احتمال زیاد نوزاد نیز پس از تولد دارای ذخیره آهن کمی می باشد. به همین خاطر، توصیه می شود که بانوان باردار حتما در دوران بارداری خودشان از مکمل های حاوی آهن استفاده کنند.

در صورتی که کودک ذخیره آهن مناسبی نداشته باشد، می توان با دادن قطره های حاوی آهن مشکل آنمی ناشی از فقر آهن وی را برطرف نمود.

کم خونی ارثی؛ یکی از دلایل بروز کم خونی در کودکان

یکی از انواع کم خونی هایی که برای کودکان رخ می دهد، آنمی های ارثی هستند. به طور کلی، آنمی ناشی از فقر آهن و آنمی ناشی از اسید فولیک و ویتامین ب 12، ارثی نیستند. ولی یک نوع آنمی به نام آنمی همولیتیک وجود دارد که از مادر به جنین به ارث می رسد.

این نوع آنمی در اثر تخریب گلبول های قرمز در خون رخ می دهد. در این نوع بیماری گلبول های قرمز خون استحکام مناسبی ندارند و پس از برخورد با دیواره رگ ها لیز و خرد می شوند. این اتفاق باعث می شود که میزان گلبول قرمز در واحد خون کاهش پیدا کند و کم خونی همولیتیک در کودکان مشاهده گردد.

این نوع کم خونی در فرم های شدید به صورت فاویسم بروز می کند و می تواند علائم زیادی را به دنبال داشته باشد.

سخن آخر

در این مقاله سعی کردیم در رابطه با دلایل به وجود آورنده آنمی در کودکان صحبت کنیم. افرادی که دارای کودکانی هستند که آنمی دارند، نگران نباشند. زیرا آنمی به راحتی قابل درمان بوده و مشکلی برای کودک به وجود نخواهد آورد.

دیدگاهتان را بنویسید