سلامت

دلیل استفاده از ویتامین د چیست؟

آیا درباره فواید ویتامین د اطلاعاتی دارید؟ ویتامین د با کمک به جذب بیشتر کلسیم موجب تقویت استخوان ها و دندان ها می گردد.

توضیحاتی درباره ویتامین د

ویتامین د یک ویتامین محلول در چربی می باشد که در تعداد کمی از مواد غذایی وجود دارد. قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید در ساعاتی از شبانه روز موجب ساخت این ویتامین در بدن می شود.

نقش ویتامین د در بدن

ویتامین د با افزایش جذب کلسیم در روده باریک و تنظیم غلظت مواد معدنی کلسیم و فسفات در خون، موجب بهبود استخوان سازی می شود. وجود این ویتامین در بدن برای بازسازی و ترمیم استخوان ها لازم است. وجود این ویتامین موجب کاهش التهابات بدن می گردد. این ویتامین در فرآیندهایی همچون عملکرد عصبی عضلانی، رشد سلولی، متابولیسم گلوکز و تقویت سیستم ایمنی نقش مهمی را ایفا می کند.

تاثیر ویتامین D در پیشگیری و درمان بیماری های مختلف

وجود ویتامین د کافی در بدن، به تنظیم فشار خون و جلوگیری از بروز بیماری های قلبی و عروقی کمک شایانی می کند.

  • پیشگیری و درمان بیماری پوکی استخوان
  • موثر در کاهش سطح کلسترول خون
  • کنترل فشار خون بالا : افزایش سطح کلسترول و فشار خون، دو عامل اصلی ایجاد کننده بیماری های قلبی می باشد.
  • کنترل دیابت: وجود این ویتامین موجب تنظیم سطح قند خون می شود.
  • پیشگیری و درمان عفونت ها: این ویتامین با خاصیت ضد التهابی خود، موجب درمان بسیاری از عفونت های بدن می شود.
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • پیشگیری از زمین خوردن سالمندان: تقویت استخوان ها و بهبود عملکرد عضلانی در افراد مسن با مصرف این ویتامین، موجب می شود تا احتمال زمین خوردن آنها کاهش یافته و خطر ایجاد شکستگی ها به حداقل برسد.
  • پیشگیری و درمان بسیاری از سرطان ها مانند سرطان پستان، پروستات و روده بزرگ به دلیل تقویت سیستم ایمنی با مصرف این ویتامین امکان پذیر است.
  • درمان و پیشگیری از بروز بیماری ام اس: بیماری مالتیپل اسکلروزیس نوعی بیماری مربوط به سیستم عصبی است که سلول های عصبی انتقال دهنده پیام های عصبی از مغز به سایر بخش های بدن را درگیر می کند.

میزان نرمال ویتامین ِD در بدن

وضعیت مقدار ویتامین بر حسب ng/ml
 کمبود ویتامین کمتر از 12
ناکافی 12 تا کمتر از 20
کافی مساوی و یا بیش از 20
احتمال بروز مسمومیت با ویتامین بیشتر از 50

منابع ویتامین د

ویتامین د در تعداد محدودی از مواد غذایی مانند گوشت ماهی های چرب اعم از ماهی تن، ماکرل و سالمون وجود دارد. این ویتامین در جگر ماهی به وفور یافت می شود. در برخی از قارچ ها، کبد گاو، زرده تخم مرغ و پنیر مقادیر بسیار کمی از این ویتامین یافت می شود.

نور خورشید

برخی افراد با قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید، ویتامین دی مورد نیاز بدن خود را تامین می کنند. اشعه های نور خورشید با طول موج 290 تا 320 نانومتر  در پوست نفوذ کرده و موجب ساخت ویتامین D3 در بدن می شوند.

عوامل مختلفی مانند فصل، ساعت استفاده از نور خورشید، وجود مه، ابری بودن، آلودگی هوا، بافت ملانین پوست و استفاده از کرم ضد آفتاب بر میزان جذب نور خورشید و ساخت این ویتامین تاثیر می گذارند. توجه داشته باشید نور خورشید از شیشه پنجره عبور نمی کند.

کارشناسان و متخصصین توصیه می کنند برای جذب نور خورشید و ساخت ویتامین د در بدن، حداقل دو بار در هفته دست ها، پاها، کمر و صورت خود را برای مدت 5 الی 30 دقیقه در معرض تابش نور خورشید قرار دهید.  البته توجه داشته باشید قرار گرفتن بیش از اندازه در معرض تابش نور خورشید، خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد.

مکمل های غذایی جهت تامین ویتامین د

مکمل های غذایی ویتامین د می توانند  نیاز روزانه این ویتامین در بدن را فراهم کنند. این ویتامین در مکمل ها به دو صورت دی 2 یا ارگوکلسی و دی 3 کالی کلسیفرول وجود دارند. این دو نوع ویتامین از نظر ساختار زنجیره ای با هم متفاوت هستند ولی عملکردهای مشابهی دارند.

 

خطرات کمبود ویتامین د

کمبود ویتامین د به دلیل داشتن رژیم غذایی ناسالم، جذب ناکافی ویتامین در بدن، افزایش دفع و یا افزایش نیاز به ویتامین رخ می دهد. افرادی که به بیماری عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستند و یا به شیر آلرژی دارند و یا رژیم گیاهخواری دارند، در معرض کمبود این ویتامین در بدن می باشند.

  • بروز بیماری راشیتیسم: کمبود این ویتامین در بدن کودکان موجب بروز بیماری نرمی استخوان، ناهنجاری رشد استخوان ها و تغییر شکل اسکلت در کودکان می شود. بروز بیماری نرمی استخوان به دلیل وجود اختلال در فرایند معدنی شدن بافت استخوانی رخ می دهد.

 از عوارض دیگر ابتلا به بیماری راشیتیسم علاوه بر ایجاد احساس درد استخوانی می توان به توقف یا تاخیر در رشد، گرفتگی شدید عضلانی، تشنج ناشی از افت سطح کلسیم خون، بدشکلی دندان ها و مشکلات قلبی عروقی اشاره کرد.

کودکانی که فقط از شیر مادر استفاده می کنند و در معرض تابش نور خورشید قرار نمی گیرند و از مکمل های حاوی ویتامین D استفاده نمی کنند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری راشیتیسم هستند. برای پیشگیری از بروز این بیماری در کودکان باید از شیرهای غنی شده، غلات صبحانه، کره گیاهی همراه با ویتامین استفاده کرد.

  • ابتلا به استئومالاسی در بزرگسالان: کمبود ویتامین D باعث تضعیف استخوان ها در بزرگسالان می شود. این بیماری با علائمی مانند درد استخوان ها، خستگی، تغییرات خلق و خو، افسردگی، ضعف و گرفتگی ماهیچه ها خود را نشان می دهد. از دیگر علائم این بیماری می توان به تغییر شکل استخوان ها، تشنج ناشی از افت سطح کلسیم خون و بدشکلی دندان ها اشاره کرد.
  • ابتلا به پوکی استخوان در سالمندان: کمبود ویتامین D در افراد مسن به ویژه خانم های یائسه باعث کاهش تراکم استخوانی و بروز بیماری خاموش پوکی استخوان یا استئوپروز می شود.

چه کسانی بیشتر در معرض کمبود ویتامین د هستند؟

تامین ویتامین د از طریق رژیم غذایی بسیار  مشکل است. برای تامین مقدار کافی این ویتامین باید از غذاهای تقویت شده با ویتامین D ، نور خورشید و مکمل های غذایی استفاده کرد.

  • نوزادان شیرخوار
  • افراد بزرگسال
  • کسانی که کمتر در معرض تابش نور خورشید قرار دارند.
  • افراد دارای پوست تیره
  • افراد مبتلا به بیماری های التهابی روده
  • افراد مبتلا به بیماری سوء جذب چربی
  • افراد خیلی چاق
  • کسانی که جراحی بای پس معده انجام داده اند.

عوارض مصرف بیش از حد  ویتامین D

در اثر مصرف زیاد ویتامین D  احتمال ایجاد حالت تهوع، استفراغ، گیجی، سردرد، ضعف عضلانی، کم آبی بدن، کاهش اشتها، افزایش ادرار، تشنگی زیاد، تشکیل سنگ کلیه، ضربان نامنظم قلب و  نارسائی کلیه وجود دارد.

کلام آخر

برای تامین مکمل های غذایی ویتامین د می توانید از طریق مراجعه به داروخانه آنلاین اقدام کنید. بهترین و با کیفیت ترین مکمل های غذایی در این داروخانه موجود است که خیلی سریع و راحت در اختیار شما قرار می گیرد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید