سلامت

رفلاکس نوزادان چیست و چند راه حل

رفلاکس نوزاد، زمانی که نوزاد تف می کند، زمانی اتفاق می افتد که غذا از معده کودک به سمت بالا حرکت می کند و حتی رفلاکس در نوزادان سالم نیز چندین بار در طول روز رخ می دهد و راه حل های زیادی برای کمک به بهبود و درمان آن وجود دارد که یکی از مناسب ترین این روش ها، استفاده از پروبیوتیک می باشد.

توضیحاتی درباره رفلاکس  

رفلاکس نوزاد زمانی اتفاق می افتد که غذا از معده کودک به سمت بالا حرکت می کند. تا زمانی که کودک سالم می باشد، راضی است و به خوبی رشد می کند و رفلاکس دلیلی برای نگرانی نمی باشد. این بیماری که گاهی رفلاکس معده به مری نامیده می شود، به ندرت جدی بوده و با بزرگ تر شدن نوزاد کم تر شایع می شود و هم چنین لازم به ذکر است که ادامه رفلاکس نوزاد پس از 18 ماهگی غیر عادی است.

به ندرت پیش می آید که رفلاکس نوزاد با علائم نگران کننده ای از قبیل عدم رشد یا کاهش وزن همراه باشد. این ها می توانند نشان دهنده یک مشکل بزرگ پزشکی از قبیل آلرژی، انسداد در سیستم گوارشی یا بیماری رفلاکس معده به مری همراه باشد. لازم است بیان شود که رفلاکس نوزاد، معمولاً دلیلی برای نگرانی نمی باشد و غیر معمول است که محتویات معده اسید کافی برای تحریک گلو یا مری و ایجاد علائم و نشانه ها را داشته باشد.

اگر بخواهیم تعریفی بسیار مناسب و دقیق از رفلاکس را ارائه دهیم باید بیان کنیم که انتقال غذا از دهان به معده از طریق لوله ای به نام مری را رفلاکس می گویند و زمانی است که محتویات موجود در معده به مری بازگردانده می شود. از مهم ترین علائم و نشانه های وجود رفلاکس در کودک، می توان به برگرداندن غذا و یا استفراغ اشاره کرد. این عمل به شرایطی الحاق می شود که پس از مدت کوتاهی خوردن تغذیه، محتوای وارد شده به معده به بیرون برگشت داده می شوند و این عمل با رشد کودک کم کم از بین می رود ولی تحقیقات نشان می دهند که اگر این فرایند هم چنان بعد از 18 ماهگی در کودک رخ بدهد، کاملاً غیر طبیعی است و باید در این رابطه با پزشک کودک مشورت شود.

از مهم ترین دلایل ایجاد رفلاکس، می توان به مواردی از قبیل افزایش فشار بر روی شکم به خاطر اضافه وزن و یا چاقی، استفاده از داروهایی از قبیل داروهای آسم، آنتی هیستامین برای درمان آلرژی، مسکن ها و داروهای ضد افسردگی، مبتلا بودن فرد به برخی از بیماری های عصبی از قبیل فلج مغزی اشاره کرد. بسیاری از کودکان هر از گاهی دچار رفلاکس می شوند که از مهم ترین علائم آن می توان به بوی بد دهان، تهوع و حالت استفراغ، داشتن مشکلات در بلع و یا داشتن بلع دردناک، مشکلات تنفسی و ساییدگی در دندان ها اشاره کرد.

باید بیان کرد که رفلاکس معمولاً قبل از 8 هفتگی نوزاد شروع می شود و تا 1 سالگی بهتر می شود. از جمله مهم ترین علائم رفلاکس در نوزادان می توان به این موارد اشاره کرد: بالا آوردن شیر یا بیمار شدن در حین یا مدت کوتاهی پس از خوردن تغذیه، سرفه یا سکسکه هنگام تغذیه، عدم سکون در هنگام تغذیه، قورت دادن یا بلعیدن بعد از آروغ زدن یا غذا خوردن، گریه کردن و آرام نشدن، عدم اضافه وزن به خاطر این که غذای کافی را پایین نگه نمی دارند.

باید بیان کرد که گاهی اوقات ممکن است که نوزادان علائم رفلاکس را داشته باشند اما شیر نمی آورند یا بیمار نمی شوند. این را به عنوان رفلاکس خاموش می شناسند. حال کارها و اقدامات زیادی وجود دارد که افراد می توانند برای کاهش رفلاکس در نوزادان خود انجام دهندکه در ادامه به آن ها اشاره می شود.

  • در صورتی که نوزاد دارای رفلاکس می باشد، نیازی به مراجعه به پزشک نمی باشد، تا زمانی که شاد، سالم و در حال افزایش وزن باشد.
  • در مورد موقعیت شیردهی کودک و یا نحوه شیر دادن به کودک با شیشه شیر، از پزشک راهنمایی دریافت نمایید.
  • کودک خود را در حین شیر دادن و تا زمانی که ممکن است، پس از شیر دادن به حالت عمودی نگه دارید.
  • هنگام شیر دادن به کودک خود، مرتب آروغ وی را بگیرید.
  • بهتر است که به نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند، بیش تر اوقات غذای کوچک تری بدهند.
  • باید مطمئن شد که کودک صاف به پشت بخوابد و نباید به پهلو و یا جلو بخوابد.
  • در صورتی که مادر در حال شیردهی می باشد، نباید رژیم غذایی خود را تغییر دهد.

پروبیوتیک ها دارای تأثیر بسیار مفیدی بر معده می باشند به گونه ای که می توان بیان کرد که استفاده از آن ها می تواند به هضم مواد غذایی کمک و رفلاکس معده به طور مستقیم با دستگاه گوارش در ارتباط می باشد. پس می توان پروبیوتیک ها را بسیار مؤثر در درمان رفلاکس در نظر گرفت که اگرچه آن ها برای بهبود و درمان بسیاری از بیماری های گوارشی قابل استفاده می باشند اما تحقیقات بیش تری در مورد تعیین این که آیا بر علائم رفلاکس اسید تأثیر دارد یا نه موردنیاز می باشد.

یکی از روش های خانگی برای درمان کودک مبتلا به رفلاکس این است که بین زمان خوردن و خوابیدن کودک بایستی حدود 20 الی 30 دقیقه فاصله وجود داشته باشد. یکی دیگر از دلایل ابتلای کودک به این بیماری می تواند از مصرف شیر مادر باشد، حال زمانی که کودک در حال استفاده از شیر مادر می باشد، بهترین روش این است که مادر از خوردن غذاهای سنگین و نفخ دار خودداری کند.

کلام آخر

رفلاکس یکی از عارضه هایی است که ممکن است کودکان به آن مبتلا شوند و باید بیان کرد که روش های زیادی برای کمک به درمان آن وجود دارد که در متن به بررسی و معرفی آن ها اشاره شده است و یکی از مؤثرترین آن ها استفاده از پروبیوتیک می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید