در متن زیر به بررسی روش های بسیار مناسب برای حمام نوزاد پرداخته شده است که به شیوه های انجام حمام با این روش ها به طور کامل اشاره شده است.
توضیحاتی درباره حمام نوزاد
از آن جایی که پوست نوزاد حساس تر می باشد، آن ها نیز بیش تر در معرض مشکلات پوستی از قبیل بثورات، خشکی و ضایعات قرار می گیرند. از این رو، از پوست کودک باید به خوبی مراقبت شود و همیشه نگه داشته شود. زیرا برای سلامتی بسیار مهم می باشد و حمام کودک بدون شک یکی از بهترین راه ها برای تمیز و سالم نگه داشتن پوست نوزاد می باشد. اگر تا به حال نوزادی را حمام نکرده باشید ممکن است نگران باشید که ممکن است کار اشتباهی انجام دهید. بنابراین، باید بیان کرد که افراد نباید نگران باشند چرا که حمام کردن نوزاد آن قدرها هم که تصور می شود سخت و پیچیده نیست و فقط با اندکی تمرین می توان در کم ترین زمان حمام نوزاد را انجام داد به گونه ای که هم فرد و هم نوزاد از حمام و زمان انجام آن لذت می برند. می توان بیان کرد که این فرصت می تواند زمانی بسیار مناسب برای هم مادر و هم نوزاد باشد تا با یک دیگر پیوند برقرار کنند.
توصیه بیش تر متخصصان اطفال این است که نوزاد تازه متولد شده را باید دو تا سه بار در هفته حمام کنند. اما این زمان، ممکن است که وقتی کودک بزرگ تر شود بیش تر شود و در صورتی که حمام نوزاد ممکن است که آسان به نظر برسد، تنها والدینی که کودکان خود را حمام می کنند متوجه می شوند که چقدر می تواند انجام این کار چالش برانگیز باشد.
یکی از شیوه های حمام نوزاد، شیوه حمام اسفنجی می باشد و استفاده از این شیوه برای چند هفته اول پس از زایمان توصیه می شود و در حالت ایده آل، می توان از این روش حمام نوزاد، تا زمانی که کنده بند ناف کودک از ناف او جدا می شود و ناحیه موردنظر به طور کامل بهبود می یابد، مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از این روش می تواند در تمیز و خشک نگه داشتن زخم بسیار کمک کند و در نتیجه با استفاده از این روش، می توان از خطر عفونت کودک جلوگیری کرد.
حال ممکن است سوال شود که روش حمام اسفنجی چه روشی می باشد؟ این روش حمام نوزاد، روشی می باشد که می توان آن را اساساً به عنوان تمیز کردن نوزاد با استفاده از یک دستمال مرطوب در نظر گرفت. انجام دادن این کار در یک اتاق گرم و با یک حوله تمیز در دسترس امکان پذیر می باشد. علاوه بر این، برخی از ملزومات دیگر که برای حمام نوزاد از روش حمام اسفنجی موردنیاز می باشد می توان به آب ولرم، دستشویی یا اسفنج حمام اسفنجی، حوله، پوشک و پودر بچه اشاره کرد.
برای حمام نوزاد، او را روی یک سطح صاف و راحت از قبیل میز تعویض و یا تخت خواب قرار می دهند و حوله را در آب ولرم آغشته می کنند و آب اضافی آن را می گیرند و صورت و تمام بدن آن ها را با استفاده از پارچه به آرامی پاک می کنند. در این روش افراد بهتر است که بر روی نواحی از قبیل زیر بغل، پشت گوش، گردن و ناحیه پوشک تمرکز کنند. برای تکمیل حمام نوزاد در این مرحله، می توان پودر بچه یا روغن بچه را روی پوست کودک مالید. سپس آن ها را پوشاند و به خوبی در یک پتوی نرم پیچید.
حمام وان: این روش زمانی برای حمام نوزاد مورد استفاده قرار می گیرد که بند ناف از ناف نوزاد جدا شده باشد و زخم ایجاد شده به طور کامل بهبود یافته است. در این گونه شرایط افراد می توانند شروع به حمام کردن نوزاد در وان کنند. تحقیقات صورت گرفته حاکی از این می باشد که حمام نوزاد در وان، به اندازه حمام اسفنجی احساس سرما نمی کنند و دلیل آن می تواند به خاطر این باشد که نوزاد بزرگ تر شده است. در این روش نیز به همان وسایل موردنیاز برای حمام نوزاد در روش حمام اسفنجی موردنیاز است.
در این روش باید وان را با 2 تا 3 اینچ آب ولرم پر کرد و در حالی که با یک دست از سر و پشت کودک حمایت می شود، آن را به آرامی به داخل وان پایین بیاورید و بدن آن ها را با صابون شست و شو دهید و در عین حال در این روش باید به زیر بغل و هم چنین ناحیه تناسلی وی توجه و تمرکز بیش تری وجود داشته باشد و سپس وی را با یک حوله خشک و پودر بچه و یا روغن بچه به کودک مالیده شود و وی را پوشاند.
افرادی که از حمام وان برای حمام نوزاد استفاده می کنند باید توجه داشته باشند که کودک خود را بدون نظارت در وان رها نکنند و در صورتی که همزمان با حمام نوزاد در حال انجام چند کار دیگر نیز می باشند باید مهم تر از همه حمام نوزاد را در اولویت قرار دهند و کار کودک خود را تمام کنند. در این روش باید بیان شود که ممکن است که شستن کودک در یک سینک و یا در یک لگن معمولی به اندازه کافی بی ضرر باشد و اما در این جا باید هم چنان راحتی کودک نیز در نظر گرفته شود و هم چنین در طول حمام نوزاد، ممکن است که کودکان دچار گریه های شدیدی شوند و کاملاً عصبانی و با حالتی بد اخلاقی برخورد کنند و در این گونه موارد مادران نباید هیچ گونه نگرانی از این وضعیت داشته باشند.
کلام آخر
حمام نوزاد از جمله یکی از مهم ترین اقداماتی است که معمولاً والدین باید به آن توجه زیادی داشته باشند و در این متن به معرفی و بررسی دو روش برای حمام نوزاد پرداخته شده است که والدین می توانند برای کمک به شستن نوزاد خود از آن ها استفاده کنند.