با توجه به روند کاهشی تخم گذاری در بدن زنان، از یک سنی به بعد احتمال بارداری در زنان کاهش پیدا می کند.
یکی از مهم ترین اقداماتی که در زندگی زناشویی زوجین اتفاق می افتد، اقدام به بارداری است. امروزه، سن مادران باردار بالا رفته است و این موضوع دغدغه و نگرانی های زیادی را به همراه خود ایجاد کرده است. زنان از بدو تولدشان به دلیل تخمک گذاری، قابلیت باروری دارند. البته این قابلیت در زمان بلوغ اتفاق افتاده و قبل از آن قابلیت باردار شدن وجود ندارد.
در یک بازه سنی، زنان قابلیت باروری بهتری دارند و این موضوع ایجاب می کند که زنان در این سنین باردار شوند. ولی در بازه های سنی مختلف دیگر هم امکان بارداری وجود دارد، ولی یا ریسک باردار شدن بالا می رود و یا احتمال بروز عوارض بعد از باردار شدن افزایش پیدا خواهد کرد.
سن مناسب برای بارداری چه سنی است؟
زمانی که بانوان ازدواج می کنند، دغدغه فرزند آوری دارند. ولی به هر حال شرایط زندگی، شغلی و تحصیلی بانوان اجازه داشتن فرزند را به آن ها نمی دهد و همین موضوع برای بانوان نگران کننده است. اگرچه تخمک گذاری در بانوان پس از بلوغ و عادت ماهانه شدن، اتفاق می افتد. ولی باز هم در بازه های سنی مختلف میزان احتمال بارداری نیز متفاوت می باشد.
با توجه به این موضوعات، بسیاری از افراد تصور می کنند که در نمی توانند در سنین بالا باردار شوند و فرزند سالم به دنیا آورند. ولی واقعیت این است که برای باردار شدن، دغدغه زیادی نباید وجود داشته باشد. زیرا با پیشرفت علم، تمامی جوانب مربوط به باردار شدن بررسی خواهد شد.
در کنار تمامی این موضوعات، برخی از سنین برای باردار شدن مناسب تر می باشند. در واقع در این سنین مادران و زنان در اوج باروری خودشان قرار دهند و بدن آن ها آماده باردار شدن می باشد. در ادامه سنین مختلف را برای باردار شدن بانوان بررسی می کنیم.
بررسی سن زیر 30 سالگی برای باردار شدن
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که از اطرافیان خود شنیده باشید که بهترین سن برای بارداری زیر 30 سالگی است. واقعیت این است که هر چقدر سن بانوان برای بارداری پایین تر باشد، احتمال باروری افزایش پیدا می کند. اوج تخمک گذاری در بدن بانوان، در سن زیر 25 سالگی و 25 سالگی می باشد. ولی باز هم احتمال بارداری در این سن زیاد بالا نیست و لازم است که بانوان تلاش زیادی برای بارداری داشته باشند.
پس از سن 25 سالگی، به تدرج تخمک گذاری در بدن کاهش پیدا می کند. این موضوع باعث کاهش ریسک باروری در سنین بالای 25 سالگی می شود. ولی به هر حال ریسک باردار شدن در سنین زیر 30 سالگی، بیشتر از سنین بالای 30 سال است.
به همین خاطر، یکی از بهترین سنین برای باردار شدن و باروری، سنین زیر 30 سال و به ویژه زیر 25 سال می باشند. زیرا تخمک گذاری بدن بانوان در این زمان، به بیشترین حد خود می رسد. از طرف دیگر میل به باردار شدن در این سنین هم بیشتر است و به مرور زمان این میل کاهش پیدا می کند.
بررسی سن زیر 40 سالگی برای باردار شدن
دهه 30 سالگی یکی از بهترین دهه ها برای بارداری است. البته بهتر است که بانوان باردار شدن را به سن 30 سالگی به بعد موکول نکنند و در همان 25 سالگی و یا همان محدوده، اقدام به بارداری کنند. مطالعات نشان می دهند که میزان تخم گذاری در سنین بالای 32 سال کاهش پیدا می کند و این موضوع باعث کاهش احتمال باروری در سنین بالای 32 سال می شود.
به همین خاطر، بهتر است که زنان در سنین زیر 32 سال اقدام به بارداری کنند. البته این موضوع به این معنی نیست که زنان بالای 32 سال قادر به باردار شدن نیستند. بلکه این موضوع به این معنی است که این زنان در سنین زیر 40 سال، قادر به بارداری با درصد احتمال کم می باشند.
بررسی سن زیر 50 سالگی برای باردار شدن
یکی از پرریسک ترین بارداری ها، بارداری هایی است که در سنین زیر 50 سال رخ می دهند. در واقع، زنان بالای 40 سال قبل از یائسه شدن، می توانند اقدام به باردار شدن کنند. ولی ریسک بارداری آن ها افزایش پیدا می کند و لازم است که افراد با پزشک برای باردار شدن در ارتباط باشند.
اگرچه بسیاری از بانوان در سنین بالای 40 سال، قادر به باردار شدن به بهترین شکل می باشند و می توانند نوزادان سالم را به دنیا آورند. ولی با توجه به کاهش تخمک گذاری در این سن، احتمال بارداری بسیار کاهش پیدا می کند و لازم است که زنان تلاش بیشتری برای باردار شدن کنند.
از طرف دیگر، ریسک بارداری در این سنین بالا است. همین موضوع ایجاب می کند که زنان در همان سنین زیر 40 سال، اقدام به باردار شدن کنند تا با خیال راحت نوزاد خود را به دنیا آورند.
بدترین سن برای بارداری
تا به اینجای مقاله در رابطه با بهتری سن برای بارداری صحبت کردیم. همانطور که مشخص شد، بهترین سن برای بارداری زیر 30 سال است. ولی در صورتی که بانوان به دلیل شرایط خاص خودشان، بخواهند در سنین بالای 30 سال اقدام به باردار شدن کنند، باز هم منعی برای آن ها وجود ندارد.
ولی شاید این سوال برای شما مطرح شود که بدترین سن برای بارداری چیست؟ به طور کلی، باردار شدن در سن بالای 40 سال پر ریسک می شود و میزان تخمک گذاری در این سن بسیار کاهش پیدا می کند. به همین خاطر، شاید بدترین سن برای باردار شدن، سن بالای 40 سال باشد.
ولی باز هم با توجه به پیشرفت علم باروری در کشور ایران، می توان با بررسی های ممتد، ریسک باردار شدن در سنین بالای 40 سال را کاهش داد.
عوارض بارداری در سنین بالا
یکی از سوالاتی که برای زنان جهت باردار شدن پیش می آید این است که عوارض بارداری در سنین بالا چیست؟ به طور کلی، متاسفانه به دلیل تغذیه نامناسب زنان، ریسک بارداری در سنین مختلف بسیار افزایش پیدا کرده است. به همین خاطر، نمی توان ریسک بارداری را فقط برای سنین بالا ذکر کرد.
اما مطالعات و آمارها نشان می دهند که به دلیل شرایط جسمی بانوان، احتمالا بانوان بالای 40 سال دارای ریسک بالایی برای بارداری می باشند. این افراد در صورتی که تحت نظر پزشک باردار شوند، احتمال بروز مشکل در بدن آن ها و جنین خودشان کاهش پیدا می کند. در ادامه به برخی از عوارض باردار شدن در سنین بالا، بدون در نظر گرفتن مراقبت های پزشکی اشاره می کنیم.
- متولد شدن نوزاد به صورت ناقص
- کم وزن بودن نوزادان
- تولد زودرس نوزاد
- ضعف شدید بدنی مادران باردار
اگر سن بالایی دارید؛ برای بارداری نگران نباشید …
بسیاری از زنان برای باردار شدن نگران هستند و این موضوع یک نگرانی طبیعی است. به هر حال به دنیا آوردن فرزند دغدغه های روحی زیادی را برای بانوان به همراه دارد. ولی موضوع حائز اهمیتی که وجود دارد، بررسی پزشک است. امروزه روش های مختلفی برای بررسی سلامت مادر و جنین در طول بارداری وجود دارند. به همین خاطر، تمامی ریسک های بارداری در سنین بالای 40 سال قابل بررسی می باشند.
همچنین، می توان قبل از اینکه اقدام به باردار شدن کرد، به پزشک مراجعه نمود تا وضعیت رحم برای باردار شدن بررسی شود. در صورتی که بتوانید با این روش ها، بارداری خود را کنترل کنید، نباید اصلا نگران باردار شدن در سنین بالا باشید. زیرا امروزه، با پیشرفت علم می توان حتی در سنین بسیار بالا هم اقدام به باردار شدن کرد.
سخن آخر
با توجه به اینکه یکی از دغدغه های زوجین و زنان، سن بارداری است؛ در این مقاله در رابطه با بهترین سن باردار شدن صحبت کردیم. طبق توضیحات داده شده، بهترین سن برای باردار شدن 25 سالگی و قبل آن است. ولی به عنوان نکته آخر به شما ذکر می کنیم که نیازی به نگرانی برای سن باردار شدن نیست. زیرا با مشورت پزشک و مراقبت های پزشکی متنوع، می توان نوزادان سالم را در هر سنی به دنیا آورد.