شیوه های صحیح شیر دادن به نوزاد پرداخته شده است که باید افراد همواره به این شیوه ها توجه خاصی داشته باشند تا ضمن کمک به شیر دادن صحیح به کودک خود، هیچ گونه ناراحتی را برای خود و نوزاد ایجاد نکنند.
توضیحاتی درباره شیر دادن به نوزاد
هیچ راه درست یا غلطی برای در آغوش گرفتن و شیر دادن به نوزاد وجود ندارد، هر مادر و یا نوزاد، موقعیت ترجیحی خود را برای تغذیه پیدا می کند. آن چه که مهم است این است که هر دوی آن ها احساس راحتی داشته باشند. موقعیت های مختلفی برای شیر دادن به نوزاد وجود دارد که در ادامه به آن ها پرداخته می شود.
مادران باید در موقعیتی به کودک خود شیر دهند که احساس کنند که کودک آن ها راحت می باشد و در هر وضعیتی که می باشد، کودک باید ثابت و حمایت شود، در حالی که سر، گردن و ستون فقرات او نباید پیج خورده باشد.
وضعیت آرام شیردهی به نوزاد و یا درازکش، می تواند به عنوان تغذیه بیولوژیکی نیز شناخته شود و اغلب می توان بیان کرد که اولین تلاشی است که مادران می توانند انجام دهند. اگر نوزاد، به محض تولد بر روی سینه یا شکم مادر قرار می گیرد، در حالی که خوب است، به طور غریزی به سمت یکی از سینه های مادر حرکت می کند و می توان بیان کرد که تماس پوست به پوست به تحریک غرایز تغذیه او کمک می کند. بنابراین، می توان بیان کرد که شیردهی آرام تنها مختص نوزادانی که تازه متولد شده اند نمی باشد و می تواند برای نوزادان در هر سنی به خوبی کار کند.
پس از این که مادر سینه های خود را برای شیردهی به نوزاد آماده می کند، مرحله بعد، نوبت بغل کردن نوزاد و طرز صحیح بغل کردن نوزاد و شیوه درست شیردهی به وی می باشد و باید بیان کرد که شیوه درست نشستن مادر و هم چنین در آغوش گرفتن مادر می تواند در روند صحیح شیر دادن بسیار مؤثر و حائز اهمیت باشد. بانوان باید در جریان باشند که برای شیر دادن به نوزاد خود، نه تنها نوک سینه، بلکه باید کل هاله قهوه ای رنگ را در دهان کودک خود قرار دهند. باید بیان کرد که این روش، یعنی بغل گرفتن نوزاد، اولین و رایج ترین روش شیر دادن به نوزاد می باشد. این روش از جمله روش هایی است که از زمان های بسیار دور و قدیم برای شیردهی به نوزاد مورد استفاده قرار می گیرد و در این روش باید شانه نوزاد بر روی خم آرنج مادر قرار گرفته و سر نوزاد نیز بر روی بازوی مادر می باشد. به طور کلی باید مادر توجه داشته باشد که سر و بدن نوزاد باید در یک راستا قرار گیرد و صورت وی نیز درست مقابل سینه مادر باشد. هم چنین باید بیان کرد که نشیمن گاه نوزاد باید توسط دست مادر گرفته شود.
یکی دیگر از روش های شیر دادن به نوزاد، به این طریق می باشد که مادر به پهلو می خوابد و شیردهی به نوزاد را انجام می دهد و استفاده از این روش به خصوص در زمانی که مادر عمل سزارین را انجام داده است، می تواند بسیار مؤثر و مفید باشد و این روش هم چنین برای مادر نیز دارای این مزیت می باشد که می تواند در عین این که به نوزاد خود شیر می دهد، می تواند اندکی نیز استراحت کند. در این روش نیز مادر باید همواره توجه داشته باشد که سر و بدن نوزاد در یک راستا قرار گیرد.
روش بعدی برای شیر دادن به نوزاد، روش زیر بازو بوده و باید بیان کرد که در این روش، مادر بر روی یک صندلی و یا هر جای دیگری می نشیند و پاهای نوزاد را زیر بغل خود قرار داده و هم چنین سر نوزاد را با یک دست دیگرش در مقابل پستان قرار داده تا به خوبی بتواند شیر بخورد.
از جمله یکی دیگر از روش شیر دادن به نوزاد، روش ضربدری می باشد که این روش می تواند به صورت ترکیبی از روش های ذکر شده در فوق باشد و به این صورت که معمولاً بسیار مناسب برای مادرانی می باشد که در زایمان خود دو قلو و یا سه قلو داشته اند و بهترین روش برای این نوع مادران استفاده از روش ضربدری می باشد.
زمانی که شیر دادن به نوزاد به طرزی بسیار صحیح صورت می گیرد، بدن نوزاد باید در رو به روی مادر و در تماس نزدیک با بدن او باشد و هم چنین باید سر و بدن نوزاد نیز در یک امتداد قرار گرفته باشد. نوزاد باید به گونه ای قرار داشته باشد که صورتش رو به روی پستان مادر و چانه اش به پستان چسبیده باشد و هم چنین مادر باید توجه داشته باشد که پستان وی، راه تنفس نوزاد را نمی بندد و باید سوراخ های بینی نوزاد شیرخوار با پستان مادر فاصله داشته باشد. علاوه بر این، مادران باید هم چنین توجه داشته باشند که پستان خود را با انگشتان خود نگه دارند که در این صورت وزن پستان را از روی چانه شیرخوار بر می دارند و از اذیت شدن نوزاد پیشگیری می کنند. شیوه صحیح شیر دادن به نوزاد هم چنین به این صورت می باشد که دهان شیرخوار کاملاً باز و لب تحتانی وی نیز کاملاً به طرف خارج برگشته باشد و هم چنین لازم به ذکر است که با جاری شدن شیر، مکیدن ها کند و عمیق می شود و می توان صدای بلعیده شدن شیر را به خوبی شنید و هیچ گونه احساس درد و ناراحتی به مادر دست نمی دهد و نوزاد نیز پس از احساس رضایت کامل از شیر خوردن و سیر شدن، پستان را رها می کند.
کلام آخر
در متن فوق به شیوه های صحیح شیر دادن به نوزاد پرداخته شده است و باید بیان کرد که مادران باید همواره به این نکات توجه خاصی داشته باشند که نه خود مادر و نه نوزاد اذیت نشوند.