سلامت

فیزیوتراپی چیست و چه زمانی موثر است

فیزیوتراپی برای بازتوانی حرکتی، افزایش توان عضلات و برگشت به زندگی اولیه مورد توجه قرار می گیرد و می تواند برای افراد زیادی تجویز شود.

فیزیوتراپی یا فیزیک درمانی به عنوان یک روش درمانی برای بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه امروزه، بسیاری از افراد به دلایل مختلفی به مراکز مربوط به فیزیوتراپی مراجعه می کنند. ولی بسیاری از این افراد معنا و مفهوم این کار را نمی دانند و نمی دانند این کار چه زمانی می تواند موثر باشد؟

به طور کلی، ورزش دادن به هر یک از اعضای بدن برای بازتوانی، می تواند مفید باشد. به شرطی که افراد حتما به افراد با تجربه مراجعه کنند. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با تعریف فیزیوتراپی آشنا کنیم و بگوییم چه زمانی این کار برای بدن مفید و موثر می باشد.

فیزیوتراپی چیست؟ با تعریف این کار آشنا شویم!

زمانی که افراد به یک سری از بیماری ها مبتلا می شوند و یا در اثر برخی از بیماری ها، توانایی های طبیعی خود را از دست می دهند، نیاز به مراجعه به فیزیوتراپیست دارند. به طور کلی، فرآیند فیزیوتراپی می تواند بر اساس نیاز افراد متفاوت باشد. ولی افراد به سه دلیل می توانند به این مراکز مراجعه کنند.

  • افرادی که به دلیل بیماری خودشان، توانایی انجام یک سری از کارها را از دست داده اند. این افراد باید با مراجعه به افراد متخصص، روش های جایگزینی را برای انجام فعالیت های روزانه خودشان در نظر بگیرند.
  • افرادی که به دلیل بیماری خاصی که دارند، در خطر از دست دادن توانایی های روزمره خودشان می باشند. این افراد باید با مراجعه به مراکز فیزیوتراپی، توانایی های کنونی خودشان را حفظ کنند.
  • افرادی که به دلیل ابتلا به بیماری و یا اتفاق افتادن حوادث و … توانایی اولیه خود را ندارند. این افراد با مراجعه به فیزیوتراپیست باید توانایی خود را افزایش دهند تا به حالت ایده آل اولیه و یا حالت مطلوب برسند.

طبق تعاریف گفته شده، فیزیک درمانی می تواند مجموعه ای از کارها باشد که باعث حفظ توانایی ها، یا افزایش توانایی ها و یا حتی جایگزین کردن توانایی های مختلف باشد. این عمل باعث افزایش استقلال فردی شده و به فرد کمک می کند تا بتواند به زندگی عادی خودش باز گردد.

چه افرادی نیاز به فیزیوتراپی دارند؟

امروزه بسیاری از افراد برای درمان بیماری و یا حتی پیشگیری از بیماری های مختلف، نیاز به انجام فیزیوتراپی دارند. به هر حال این عمل می تواند باعث بهبود عملکرد ارگان های مختلف بدن شود و از بروز برخی از بیماری های دیگر پیشگیری کند.

شاید برای برخی از افراد این سوال پیش بیاید که که چه افرادی نیاز به فیزیک درمانی دارند؟ در ادامه چندین نوع افرادی که نیاز به مراجعه به فیزیوتراپیست را دارند، ذکر می کنیم. توجه داشته باشید که این افراد می توانند بسته به نظر پزشک، در یک بازه زمانی کوتاه و یا در یک بازه زمانی طولانی، به نزد یک فیزیوتراپیست بروند.

در صورت ابتلا به سکته مغزی و یا رخ دادن تصادفات

از دست رفتن عملکرد طبیعی بخشی از بدن، می تواند مضر باشد. ابتلا به سکته مغزی، می تواند باعث از دست رفتن عملکرد بخشی از مغز شود. به طور مثال برخی از افراد در اثر سکته مغزی، قادر به حرکت کردن نیستند و توانایی حرکت دست و پای خود را از دست می دهند. در این حال یک فیزیوتراپیست باید به افراد برای بازتوانی حرکتی کمک کند.

اتفاق افتادن تصادفات و حوادث مختلف نیز می تواند باعث افزایش نیاز افراد به فیزیوتراپی شود. در این حالت نیز، توانایی افراد برای انجام فعالیت های روزانه افزایش پیدا می کند.

پس از انجام عمل های مختلف

انجام عمل های جراحی مختلف، می تواند باعث افزایش نیاز افراد به مراجعه به فیزیک درمانی شود. به طور مثال افرادی که تحت عمل جراحی زانو قرار می گیرند، باید برای بازتوانی عضلات خودشان به فیزیوتراپی بروند. البته تجویز پزشک برای مراجعه به مراکز فیزیوتراپی شرط است.

ابتلا به بیماری کرونا و فیزیوتراپی

متاسفانه، بیماری کرونا می تواند بسیاری از اعضای بدن را درگیر کند. یکی از مهم ترین عضوهای درگیر شده در این بیماری، ریه است. ریه در اثر ابتلا به بیماری کرونا عملکرد خودش را از دست می دهد و دیگر قادر به انبساط و انقباض نیست.

جالب است که بدانید فیزیوتراپی نقش بسیار موثری در بازتوانی عملکرد ریه دارد. بسیاری از افرادی که بعد از اتمام دوره نقاهت کرونا با مشکل تنفس مواجه هستند، با مراجعه به فیزیوتراپیست، می توانند این مشکل را برطرف کنند و عملکرد ریه خود را تقویت کنند.

یادگیری نحوه استفاده از عضو مصنوعی

جایگزین کردن یک عضو برای افزایش توانایی افراد، یکی از روش های مناسب برای افزایش توانایی فرد در دنیای امروزی است. بسیاری از افراد بعد از جایگزین شدن یک عضو مصنوعی در بدن، قادر به استفاده از آن نیستند. به همین خاطر، مراجعه به فیزیوتراپی برای یادگیری از نحوه استفاده از اروتز و پروتز ضروری می باشد.

بهبود تعادل افراد در سالمندان و یا در صورت ابتلا به بیماری های خاص

سالمندان و افراد دارای بیماری های خاص مانند بیماری ام اس و پارکینسون، بیشتر در معرض کاهش تعادل می باشند. کاهش تعادل در این افراد می تواند بسیار مضر و مخرب باشد. جلسات فیزیوتراپی می توانند برای بهبود تعادل این افراد بسیار مفید باشند. به خصوص اگر افراد در اثر بیماری و یا بالا رفتن سن با این مشکل مواجه شده باشند.

کمک به کنترل ادرار و مدفوع به ویژه در کودکان

عدم امکان کنترل ادرار و مدفوع به ویژه در کودکان می تواند مضر و مخرب باشد. اگرچه دلایل مختلفی برای این اتفاق وجود دارند. ولی معمولا می توان در مواردی با چندین جلسه فیزیوتراپی به افراد کمک کرد تا ادرار و مدفوع خود را کنترل کنند. زیرا در برخی از موارد، دلیل بروز این مشکل ضعیف شدن عضلات سیستم ادراری می باشد.

کمک به کاهش درد در افراد با فیزیوتراپی

درد ایجاد شده در اثر فعالیت های ورزشی و یا حرکتی، می تواند برای افراد عذاب آور باشد. افرادی که دارای دردهای مختلف هستند، می توانند برای کاهش درد به فیزیوتراپی مراجعه کنند. این نوع از مراجعات می توانند بسیار متنوع باشند. زیرا درد یک علامت ثانویه در اثر آسیب های بدنی می باشد و تقریبا می تواند در همه آسیب های بدنی وجود داشته باشد.

بازتوانی ورزشی پس از آسیب های ورزشی در افراد ورزشکار

بسیاری از ورزشکاران ماهر، در اثر فعالیت های ورزشی با مشکلات زیادی مواجه می شوند. آسیب های ورزشی می توانند خفیف یا شدید باشند. ولی به هر حال می توان با مراجعه به فیزیوتراپی، آسیب های ورزشی را درمان کرد و افراد ورزشکار را به ورزش بازگرداند.

چه زمانی فیزیوتراپی موثر است؟!

حال که با انواع فیزیک درمانی آشنا شدیم، شاید این سوال برای شما مطرح شود که چه زمانی فیزیوتراپی موثر می باشد؟ به طور کلی، اگر افراد بسته به تجویز پزشک در جلسات درمانی متعدد و منظم به مراکز فیزیوتراپی مراجعه کنند، قطعا شاهد بهبود علائم بیماری های خودشان خواهند بود.

بنابراین، برای درمان بیماری ها، پیشگیری از بیماری ها، بازتوانی های حرکتی و … می توان از جلسات فیزیک درمانی متعدد استفاده کرد. زیرا بدن نیاز به ورزش های اصولی برای بهبود علائم خود دارد.

برای دیدن نتیجه مطلوب، حتما تمرین های توصیه شده توسط فیزیوتراپیست را انجام دهید.

برخی از افراد بعد از مراجعه به مراکز فیزیوتراپی شاهد بهبود علائم بیماری خودشان نمی باشند. ولی دلیل این موضوع چیست؟ زمانی که شما به یک مرکز مراجعه می کنید و فیزیوتراپیست تمرین های مناسب را برای بهبود علائم بیماری شما به شما می دهد، کار شما آغاز می شود. در واقع، فیزیک درمانی دارای دو بخش است. یک بخش درون مرکز است که با کمک فرد متخصص انجام می شود و یک بخش دیگر درون خانه است که شما باید تمرین های ورزشی توصیه شده را انجام دهید.

به همین خاطر، اگر به یک مرکز مراجعه کردید و فیزیوتراپیست حتما به شما توصیه کرد که تمرین های خاصی را انجام دهید، قطعا این کار را انجام دهید. این کار باعث می شود که شما راحت تر به زندگی اولیه خودتان باز گردید. در واقع، تمرین های داده شده به شما در خانه، باعث بهبود عملکرد جسمی شما می شوند و می توانند تکمیل کننده جلسات فیزیوتراپی شما باشند.

 

دیدگاهتان را بنویسید