سلامت

نشانه شایع سنگ کیسه صفرا

کیسه صفرا یک اندام کوچک از بدن افراد می باشد که در سمت راست شکم و درست در زیر کبد قرار دارد. این کیسه، مایع گوارشی به نام صفرا را در خود نگه می دارد که در روده کوچک آزاد می شود.

توضیحاتی درباره کیسه صفرا

باید بیان کرد که سنگ کیسه صفرا، یک اندام کوچک گلابی شکل در سمت راست شکم فرد و درست زیر کبد می باشد که مایعات گوارشی به نام صفرا را در خود نگه می دارد که در روده کوچک فرد آزاد می شود. سنگ های صفراوی، رسوبات سخت شده مایع گوارشی می باشند که می توانند در کیسه صفرا ایجاد شوند.

اندازه سنگ های صفراوی از کوچکی یک دانه شن تا بزرگی به اندازه یک توپ گلف متغیر است. در برخی از افراد تنها یک سنگ کیسه صفرا و در حالی که در برخی دیگر، به طور همزمان چند سنگ صفراوی ایجاد می شود. افرادی که دچار سنگ کیسه صفراوی می شوند و علائم آن را تجربه و احساس می کنند، معمولاً نیاز به جراحی برداشتن کیسه صفرا را دارند اما سنگ هایی که هیچ گونه علامت و یا نشانه ای را ایجاد نمی کنند و برای فرد هیچ گونه آزار و یا ناراحتی را به دنبال نداشته باشد، معمولاً نیازی به درمان ندارند.

سنگ کیسه صفرا ممکن است که هیچ گونه علائم و یا نشانه ای را برای فرد ایجاد نکند. با این وجود باید بیان کرد که اگر سنگ کیسه صفرا در مجرای قرار بگیرد و باعث انسداد شود، علائم و نشانه های ناشی از آن می تواند شامل این موارد باشد:

تشدید شدن درد ناگهانی و به سرعت در قسمت سمت راست بالای شکم فرد؛

درد ناگهانی و به سرعت در مرکز شکم، درست زیر استخوان سینه فرد؛

کمردرد بین تیغه های شانه فرد؛

درد در شانه راست؛

حالت تهوع و یا استفراغ؛

یرقان (نوعی بیماری کبدی که در صورت ابتلا شدن به آن پوست زرد می شود)؛

باید بیان کرد که درد کیسه صفرا ممکن است چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. حال باید بیان کرد که اگر فرد دارای علائمی می باشد که منجر به نگرانی و آزار و ناراحتی وی شده است باید به پزشک مراجعه نماید.

از مهم ترین علائم و نشانه های یک عارضه جدی سنگ کیسه صفرا می توان به موارد زیر اشار کرد:

درد شکمی بسیار شدید که فرد نمی تواند یک جا بنشیند و یا موقعیتی راحت را پیدا کند؛

داشتن تب بالا به همراه با لرز؛

ناراحتی شکمی بعد از غذا و اسهال مزمن؛

داشتن ادرار تیره، مدفوع روشن تر و یا هر دو؛

زمانی گفته می شود که کیسه صفرا نیاز به عمل دارد که بیماری فرد دارای علائم باشد و علائم معمولاً به شکل درد شکم در قسمت میانه و یا سمت راست شکم و بالای شکم و در بعضی اوقات به سمت خلف یا ناحیه پشت انتشار پیدا می کند. در این گونه موارد است که گفته می شود که فرد نیاز به عمل سنگ کیسه صفرا دارد. حال ممکن است پرسیده شود که آیا سنگ کیسه صفراوی باید حتما عمل شود و یا اگر عمل نشود هیچ گونه عوارضی را به دنبال خواهد داشت یا نه. در این گونه موارد باید بیان شود که اگر سنگ کیسه فرد عمل نشود، به مرور زمان در کیسه صفرا تجمع پیدا می کند و در این گونه موارد، ترشحات غلیظ تر می شوند و ممکن است که تعداد سنگ ها نیز بیش تر شوند. در مواقعی که خروجی صفرا بسته شود، در این گونه موارد باید به شکل اورژانسی عمل کیسه صفرا را انجام داد.

اقدامات زیادی وجود دارد که افراد باید برای کمک به بهبود کیسه صفرا در برابر انواع عوارض و ناراحتی ها انجام دهند. افراد باید برای کم کردن خطر ابتلای به سنگ های صفراوی، سعی کنند که بیش تر از میوه جات و سبزی جات استفاده کنند و هم چنین از استعمال الکل و دخانیات پرهیز کنند. افراد باید سعی کنند که همواره وزن خود را در حالت ایده آل نگه دارند و به اندازه کافی ورزش و تحرک داشته باشند. برای یپشگیری از ایجاد هر گونه اختلال در ناحیه مورد بررسی، افراد باید از خوردن غذاهای چرب و حاوی کلسترول زیاد پرهیز کنند و تا جایی که امکان پذیر می باشد از روش های جلوگیری به غیر از قرص های خوراکی استفاده کنند. افراد باید در جریان باشند که با مصرف کردن غذاهای کم چرب و هم چنین محدود کردن مصرف گوشت، لبنیات پرچرب و روغن می توان از برگشت دوباره سنگ های صفراوی پیشگیری کرد.

لازم است بیان شود که افراد نباید دردهای ناشی از سوء هاضمه یا زخم های معده و اثنی عشر را با دردهای ناشی از سنگ کیسه صفرا اشتباه بگیرند. چرا که این دردها معمولاً خفیف تر می باشند و با غذا خوردن در ارتباط هستند و معمولاً به آنتی اسید پاسخ می دهند.

کلام آخر

همان طور که در بالا نیز اشاره شده است، کیسه صفرا کیسه ای کوچک می باشد که صفرای تولید شده در کبد در آن نگهداری می شود و این کیسه در زیر کبد قرار دارد و پاسخی است به غذاهایی که می خوریم به ویژه غذاهای چرب. این کیسه، مقداری صفرا را از طریق مجاری صفراوی به داخل روده کوچک می ریزد و به این ترتیب می تواند نقش بسیار مؤثری را در هضم و جذب چربی های غذایی داشته باشد.

افراد باید در جریان باشند که برخی از مشکلات کیسه صفرا از قبیل سنگ های صفراوی ریز که مجرای صفراوی را مسدود نمی کنند، معمولا هیچ گونه ناراحتی و یا علائمی را در فرد ایجاد نمی کند. به طور کلی باید بیان کرد که کیسه صفرا اندامی کوچک و بی آزار می باشد که باعث بیماری و ناراحتی خاصی در فرد نمی شود ولی افراد در صورتی که با علائم شایعی را در آن متوجه شدند، باید نسبت به برطرف کردن آن ها و کمک به بهبود و حفظ سلامتی کیسه صفرای خود اقدامات لازم را انجام دهند.

دیدگاهتان را بنویسید