افزایش تمرکز برای بهبود زندگی افراد بسیار مهم است و خود نیازمند به انجام دادن کارهای متفاوتی می باشد. در این متن به بررسی مهم ترین روش ها و تکنیک ها برای بالا بردن و تقویت تمرکز افراد اشاره شده است.
چند تکنیک برای بالا بردن افزایش تمرکز
تمرکز یعنی این که فرد توانایی متمرکز کردن ذهن خود را بر روی یک موضوع، شیء یا فکر را داشته باشد و در عین حال نیز، هر گونه فکر و ایده و احساس های غیر مرتبط را از ذهن خود حذف کند. حال برای بسیاری از افراد این بسیار مشکل می باشد که فکرها و احساس های غیر مرتبط را از ذهن خود حذف کنند. چرا که تمرکز در معنا یعنی این که فرد هر گونه فکر، ایده، و احساس هایی را که در ذهن خود دارد کنار بگذارد. یکی از عواملی که منجر به از دست دادن تمرکز فرد می شود داشتن حواس پرتی می باشد که افراد باید در جریان باشند که داشتن حواس پرتی های مکرر می تواند بر میزان بهره وری فرد تأثیرگذار باشند به گونه ای که زمان اتمام یک کار بیش تر طول می کشد و این عوامل همگی بر روی حافظه فرد اثرگذار می باشد. فرد در برخی از اوقات این احساس را دارد که تمرکز وی بسیار مشغول بوده و مثل این است که از هر طرفی مورد حمله قرار گرفته است. بنابراین، باید گفت که تمرکز هم تحت تأثیر عوامل داخلی و هم تحت تأثیر عوامل خارجی قرار دارد.
همه ما افراد در حین انجام دادن کارها با جریان مداومی از اطلاعات چه قدیمی و چه جدید بمباران می شویم. به گونه ای که محققان اعتقاد دارند که مغز افراد به قدری برای این حواس پرتی آماده است که حتی دیدن یک تلفن همراه هوشمند نیز می تواند تمرکز آن ها را به هم بزند. یا به عبارتی دیگر افراد همواره در حال ارزیابی این می باشند که اطلاعاتی که در خاطر خود دارند آیا مفید و کافی هستند و یا کاملاً بی معنی می باشند. حال زمانی که اطلاعات زیادی وارد مغز افراد می شود میزان ارزیابی فرد را از این که آیا واقعاً برای تصمیم گیری به اطلاعات بیش تری نیاز دارد یا خیر، مختل می کند.
از طرفی دیگر دانشمندان کشف کرده اند که داشتن خواب ناکافی می تواند خود منجر به کاهش میزان هوشیاری و کندتر شدن فرآیندهای فکری و در نتیجه کاهش میزان تمرکز در افراد شود. حال زمانی که فرد دارای خواب کافی نباشد نمی تواند به گونه ای مؤثر تمرکز کند و دچار گیجی می شود. در این گونه موارد است که میزان توانایی های افراد برای انجام دادن وظایف و به خصوص استدلال کردن و یا منطق می تواند به طور جدی تحت تأثیر قرار گیرد. به گونه ای که دکتر آلیسون تی سیبرن از مرکز پزشکی خواب دانشگاه استنفورد خاطر نشان می کند که اگر افراد نتوانند به گونه ای مؤثر و مفید بر روی چیزی که در دست دارند تمرکز کنند، بعید است که به حافظه کوتاه مدت یا بلند مدت خود برسند.
همه ما افراد به این نتیجه رسیده ایم که چگونه ورزش شدید باعث می شود که در طول روز احساس آرامش و انرژی بیش تری را داشته باشیم. به گونه ای که وقتی فعالیت های بدنی را انجام نمی دهیم، ماهیچه های بدنمان ممکن است منقبض شوند و احساس سفتی در گردن، شانه و قفسه سینه خود داشته باشیم و چنین ناراحتی مداوم و در سطح پایین می تواند بر تمرکز ما نیز تأثیر بگذارد.
یکی دیگر از عواملی که می تواند بر میزان کاهش تمرکز در افراد مؤثر باشد، عادات غذایی آن ها می باشد. چرا که عادت غذایی به آن چه که خورده می شود می تواند به احساس ذهنی و تمرکز فرد در طول روز کمک های بسیار مؤثری نماید. حال افراد در این گونه موارد و برای بالا بردن میزان تمرکز خود می بایست که همواره از مواد مغذی بسیار سالم و مناسب تغذیه کنند. چرا که داشتن رژیم های غذایی چرب می توانند به عوارضی و اختلالاتی از قبیل از دست دادن حافظه، خستگی و عدم تمرکز در فرد منجر شوند. چرا که مغز به اسیدهای چرب ضروری خاصی نیاز دارد. داشتن رژیم های غذایی محدود کننده می توانند مواد مغذی مورد نیاز مغز را به درستی تأمین نکنند و به فرد احساس گرسنگی و هوس و هم چنین احساس ناخوشی در بدن دست دهد که این می تواند به نوبه خود منجر به حواس پرتی و در نتیجه کاهش میزان تمرکز در فرد شود و افراد می بایست برای مقابله با این نوع از اختلالات، از رژیم های غذایی بسیار مناسب و مفید استفاده کنند.
هم چنین لازم است که ذکر کنیم که محیط نیز از جمله عواملی می باشد که می تواند بر میزان افزایش و یا کاهش میزان تمرکز فرد اثرگذار باشد. برای نمونه زمانی که در یک محیطی که صداهای بیش از حد بلند وجود دارد و یا محیطی که بیش از حد ساکت می باشد نیز هر کدام به نوعی می تواند بر میزان و سطح تمرکز فرد اثر گذار باشد. لازم به ذکر است که صدای زمزمه های ناشناس در یک کافی شاپ می تواند تمرکز فرد را به سمت خود جلب کند این در حالی است که مکالمه های شنیده شده از دو همکار نیز می توانند تمرکز فرد را به طور کلی از مسیر خارج کنند. یا زمانی که فرد یک آهنگ مورد علاقه خود را می شوند این باعث می شود که به سرعت همراه با خواننده شروع به خواندن کند و این باعث می شود که نوعی حواس پرتی شاد در وی ایجاد شود. این در حالی است که سازهایی که چندان متمایز و خاص نمی باشند ممکن است فرد خود را با آن ها هماهنگ کند. هم چنین می توان بیان کرد که نور بیش از حد روشن و یا خیلی کم در یک محیط نیز می تواند به نوعی بر میزان بینایی افراد اثر گذار باشد و از این طریق می تواند میزان تمرکز فرد را مختل نماید.
یکی دیگر از روش های مؤثر برای بالا بردن میزان تمرکز این است که افراد در صورتی که دارای مشکلات حادی از قبیل از دست دادن یکی از عزیزانشان می باشند و یا این که در حال تجربه اضطراب می باشند به یک مشاور و روان شناس مراجعه کنند تا با استفاده از آگاهی ها و مشاوره های وی بتوانند تمرکز خود را به حالت عادی و طبیعی خود برگردانند. هم چنین می توان گفت که سبک های زندگی فرد از قبیل خستگی، گرسنگی و کم آبی نیز به نوبه خود می توانند میزان تمرکز فرد را از حالت عادی خود خارج کنند. بنابراین، برخی از سبک های زندگی از قبیل مصرف بیش از حد مواد الکلی می تواند میزان توانایی های افراد را در تمرکز از دست بدهد.