از دیگر عاملی که می تواند منجر به از دست دادن تمرکز در فرد شود، شرایط کاری بد، فضاهای مشترک و جنبش داشتن های شدید و یا منفی می باشد که می تواند منجر به عدم تمرکز در فرد شود. چرا که زمانی که فرد در حال تجربه فرسودگی شغلی و یا استرس ناشی از کار و یا زندگی شخصی خود می باشد، به دلیل مشکلات عاطفی که در این زمینه وجود دارد تقویت تمرکز مشکل خواهد بود. علاوه بر این، محیط کاری هم چنین می تواند از طریق اثراتی از قبیل گرما، نور و سر و صدا و هم چنین مواردی دیگر از قبیل تنش و نظارت باعث ایجاد ناراحتی در فرد شود که نتیجه حاصل از آن کاهش دادن میزان تمرکز در فرد می باشد.
در مراحل اولیه در راستای تقویت تمرکز بهتر است افراد بدانند که چگونه تمرکز و یا عدم تمرکز می تواند بر زندگی آن ها تأثیر بگذارد. اگر فرد در حال تلاش برای انجام تعهدات می باشد، ممکن است که به طور دائم توسط چیزهای بی اهمیت از سمت تمرکز خود دور شود، یا به سمت آرزوهای مهم تر خود حرکت نکند، در این جا لازم به ذکر است که افراد باید همواره بر روی آن چه که برای آن ها مهم است تمرکز داشته باشند. افراد باید بدانند که همواره یادگیری نحوه تمرکز در کار برای موفقیت در شغل و زندگی بسیار ضروری است. به گونه ای که با بهبود تمرکز، متوجه خواهند شد که می توانند کارهای بیش تری را که برایشان ارزشمند است انجام دهند و با انجام دادن آن ها احساس بهتری داشته باشند. این فقط در مورد انجام وظایف نیست، بلکه به وقت گذاشتن فرد برای شادی نیز مرتبط می باشد تا بتواند به یک زندگی معنادار و رضایت بخش دست پیدا کند.
حال علاوه بر روش هایی که برای ایجاد عدم تمرکز در فرد در فوق بیان شد و هم چنین با توجه به نقشی که تمرکز در زندگی افراد دارد، می توان گفت که روش ها و تکنیک های بسیار زیادی نیز برای بالا بردن میزان تمرکز در فرد و مقابله با عدم تمرکز وجود دارد که در ادامه بحث به معرفی آن ها پرداخته می شود.
– نخستین تکنیک در راستای از بین بردن عدم تمرکز در خود، این است که افراد باید عواملی که منجر به ایجاد حواس پرتی در آن ها می شود را از بین ببرند. افراد برای انجام این کار بایستی تمرکز خود را بر روی برنامه هایی برای انجام یک کار و یا فعالیت خاص قرار دهند. برای مثال، سعی کنند که تنها بمانند و یا به مکانی بروند که دیگران و عوامل مزاحم در آن جا وجود نداشته باشد. از قبیل کتابخانه، کافی شاپ، اتاق خصوصی و غیره. با استفاده از این کار می توانند عوامل حواس پرتی خود را به حداقل ممکن برسانند و یا به طور کلی این عوامل را از خود دور کنند.
– زمانی که افراد دچار عدم تمرکز شده اند بهترین حالت این است که از رسانه های اجتماعی و سایر برنامه ها استفاده نکنند و در صورت امکان تمامی اعلان های آن ها را بی صدا کنند و تلفن خود را به دور از دید خود نگه دارند. چرا که محققان طبق بررسی هایی که انجام داده اند دریافته اند که، ظرفیت شناختی افراد به طور قابل ملاحظه ای در زمانی که تلفن همراه علاوه بر خاموش بودن به دور از دید آن ها نیز می باشد در ارتباط با تقویت تمرکز، بسیار مؤثر عمل می کند. در این صورت است که فرد می تواند به سمت به دست آوردن تمرکز خود حرکت کند.
– یکی دیگر از اقدامات مؤثر در جهت تقویت تمرکز این است که افراد می بایست سعی کنند که انجم دادن چند وظیفه به طور همزمان را کاهش دهند. تلاش برای انجام دادن چندین فعالیت به طور همزمان باعث می شود که فرد احساس بهره وری کمتری را داشته باشد. هم چنین انجام چند کار به صورت همزمان، دستور العملی برای تمرکز کمتر و ضعیف تر و هم چنین بهره وری کمتر است. و بهره وری پایین نیز به نوبه خود می تواند منجر به ایجاد فرسودگی شغلی در فرد شود. نمونه هایی از فعالیت های چند وظیفه ای شامل گوش دادن به یک پادکست در حین پاسخ دادن به ایمیل یا صحبت با شخصی از طریق تلفن در حین نوشتن گزارش است. این چنین کارهای چند وظیفه ای نه تنها توانایی تمرکز فرد را مختل می کند، بلکه کیفیت کار وی را نیز به خطر می اندازد. بنابراین، افراد برای افزایش و تقویت میزان تمرکز خود باید این اقدام خود را کنار بگذارند تا بتوانند به صورتی مفید و مؤثر تمرکز خود را افزایش دهند.
– از جمله تکنیک دیگر در ارتباط با افزایش و تقویت تمرکز این است که افراد بایستی همواره ذهن آگاهی و مدیتیشن را تمرین کنند. به این گونه که افراد با انجام مدیتیشن و یا با تمرین کردن فعالیت های تمرکز حواس می توانند آمادگی ذهنی را در خود تقویت کرده و به دنبال آن تمرکز خود را نیز تقویت و بهبود بخشند. در طول فرآیند مدیتیشن است که مغز افراد و در نتیجه کل بدن آن ها آرام تر می شود و مهم ترین اقدامی که فرد در این مرحله انجام می دهد این است که بر روی نفس خود تمرکز کرده تا ذهنش پرت نشود و با تمرین است که فرد می تواند یاد بگیرد که چگونه نفس خود را به گونه ای به کار بگیرد که تنها توجه خود را به انجام یک کار خاص اختصاص دهد و بتواند به خوبی آن را انجام دهد حتی اگر که انجام دادن آن با وقفه همراه شود.
– یکی از روش های دیگر برای تقویت تمرکز این است که افراد باید به اندازه کافی بخوابند و خواب کافی داشته باشند. چرا که همان طور که در فوق ذکر کردیم یکی از مهم ترین دلایل حواس پرتی داشتن خواب ناکافی در فرد می باشد. عوامل بسیار زیادی وجود دارند که می توانند بر خواب افراد تأثیر داشته باشند که یکی از رایج ترین آن ها کتاب خواندن می باشد. حال اگر که کتاب خواندن با استفاده از دستگاه هایی از قبیل رایانه، تلفن و یا تبلت انجام شود و یا این که فرد برنامه تلویزیونی مورد علاقه خود را قبل از خواب تماشا کند، می تواند به صورتی مفید بخوابد. یکی دیگر از راه هایی که افراد برای بهبود خواب خود باید از انجام دادن آن ها اجتناب کنند، انجام دادن ورزش در اواخر روز و هیدراته ماندن در طول روز و هم چنین استفاده از یادداشت های روزانه و یا تمرین های تنفسی برای آرام کردن ذهن و هم چنین ایجاد کردن یک برنامه و زمان بندی قابل پیش بینی برای خواب می باشد.