افراد باید در جریان باشند که استفاده از غذای فراوری شده می تواند برای آن ها دارای مضراتی از قبیل ابتلای به بیماری های قلبی و عروقی باشد و بنابراین، توصیه بر این است که در حد امکان از آن ها استفاده نشود.
توضیحاتی درباره عدم استفاده از غذای فراوری
استفاده از تغذیه نامناسب می تواند یکی از دلایل اصلی مرتبط با سلامت و اقتصاد در سراسر جهان در نظر گرفت. غذای فراوری شده که حاوی مقادیر زیادی چربی بی کیفیت، شکر و نمک افزوده شده، مقدار کم فیبر غذایی و مقدار ناچیزی از مواد مغذی مفید می باشد، به ویژه برای سلامتی مضر می باشند، زیرا مصرف بیش تر این گونه غذاها خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را افزایش می دهد و هم چنین میزان مرگ و میر ناشی از همه عوامل را افزایش می دهد.
برای این که یک محصول غذایی مناسب برای استفاده دوام، خوش طعم و ظاهری جذاب داشته باشد، اقلام کشاورزی خام اغلب در معرض انواع مختلفی از تغییرات از قبیل شستشو، برش، پخت و پز، کنسرو کردن، انجماد، آبگیری، بسته بندی و غیره گاهی مواد مختلفی برای افزایش طعم و بافت محصولات غذایی به آن اضافه می شود. بنابراین، باید بیان کرد که همه محصولات غذایی قبل از این که به سوپر مارکت آورده شوند، درجاتی از فراوری را طی می کنند و بنابراین، قبل از ارزیابی اثرات آن ها بر سلامت عمومی، مهم است که افراد تفاوت بین انواع مختلف فراوری شده را بدانند.
بر اساس طبقه بندی مواد غذایی، چهار دسته از غذای فراوری شده وجود دارد: غذاهایی که فراوری نشده یا کم تر فراوری شده است، مواد غذایی فراوری شده، غذای فراوری شده و هم چنین محصولات نوشیدنی.
افراد باید در جریان باشند که غذای فراوری نشده می تواند شامل بخش خوراکی گیاهان و حیوانات باشد که به طور طبیعی در دسترس می باشند و از جمله آن ها می توان به دانه های گیاهی، میوه ها، ساقه ها، ریشه ها، شیر حیوانات، تخم مرغ و غیره اشاره کرد. علاوه بر این، باید بیان کرد که غذاهایی که حداقل فراوری شده اند، عمدتاً برای اهداف نگهداری، مراحل پردازش ملایمی را پشت سر می گذارند و باید بیان کرد که محتوای غذایی غذا معمولاً بدون تغییر باقی می ماند. افراد باید در جریان باشند که مواد فرآوری شده آشپزی هم از غذای فرآوری نشده و هم از غذاهای کم فراوری شده مشتق می شوند که مراحل مختلف پردازش را طی می کنند از قبیل پرس، آسیاب، تصفیه، خشک کردن، آسیاب کردن و غیره. از جمله این اقلام می توان به کره، روغن، شکر، نمک، آرد غلات کامل و غیره اشاره کرد.
افراد باید در جریان باشند که غذای فرآوری شده از محصولات غذایی دسته 1 یا 2 با افزودن مواد اضافی از جمله نمک، شکر و چربی تهیه می شوند و برخی از نمونه های غذای فراوری شده، عبارتند از سبزیجات کنسرو شده، کنسرو گوشت، پنیر، نان و غیره که معمولاً محصولات غذایی آماده مصرف می باشند. غذاهای فوق فراوری شده و یا بسیار فراوری شده از قبیل نوشابه ها، چیپس ها، کلوچه ها، وعده های غذایی آماده و اقلام گوشتی بازسازی شده می باشند که عمدتاً به صورت صنعتی از مواد به دست آمده از غذاها و افزودنی ها فرموله می شوند.
لازم است بیان شود که علاوه بر شکر، نمک و چربی، غذاهای فوق فراوری حاوی رنگ و طعم مصنوعی، مواد نگهدارنده و منابع انرژی جایگزین هستند و مراحل پردازش زیادی را پشت سر می گذارند. هم چنین باید ذکر کرد که محصول نهایی فاقد تمامی مزایای تغذیه ای غذاهای دسته اول می باشد. هدف اصلی از فراوری ساختن اقلام غذایی مارک دار، بسیار سودآور، راحت و جذاب بودن آن است که بتواند جایگزین تمام غذای فراوری نشده یا حداقل فراوری شده از رژیم غذایی روزمره شود.
باید بیان شود که با وجود دارا بودن برخی از مواد مفید، اکثر غذاهای فراوری شده برای سلامتی افراد مضر می باشند به خاطر این که حاوی مقدار زیادی چربی های اشباع شده، شکر، نمک و مقدار بی نظیری کالری هستند. مطالعات صورت گرفته زیادی نیز نشان داده اند که مصرف مقدار زیادی از مواد غذایی فراوری شده می تواند خطر ابتلا به اختلالات قلبی و عروقی، اختلالات متابولیک (چاقی و دیابت)، بیماری های عروق کرونر قلب و بیماری های عروق مغزی را افزایش دهد.
علاوه بر این، مشخص شده است که غذاهای فوق فراوری شده با تغییر فرآیند سیری و پاسخ گلیسمی بدن بر متابولیسم و عملکرد قلبی عروقی تأثیرگذار می باشد و علاوه بر این، چندین ماده که در طی فرآوری فوق العاده غذاها تشکیل می شوند، نقش حیاتی در شروع و پیشرفت اختلالات قلبی متابولیک دارند.
علاوه بر موارد ذکر شده باید هم چنین بیان کرد که برخی از مواد بسته بندی و هم چنین مواد افزودنی نیز می توانند اثرات نامطلوبی بر سلامت قلب و عروق افراد داشته باشند. یکی دیگر از اشکالات وارد شده بر مواد غذایی فراوری شده این است که می تواند به طور غیر مستقیم بر سیستم قلبی و عروقی افراد تأثیر گذار باشد و اگر نگوئیم کاملاً جایگزین مصرف غذای فراوری نشده و یا کم تر فراوری شده می باشد که به دلیل محتوای بالای ویتامین ها، مواد معدنی، فیبرهای غذایی و غیره بسیار مغذی هستند.
پس به طور کلی باید بیان کرد که غذای فراوری شده از قبیل غذاهای آماده، محصولات پخته شده و هم چنین گوشت های فراوری شده می توانند تأثیراتی منفی بر سلامتی افراد داشته باشند. بیش تر غذاها به درجاتی از فراوری نیاز دارند و همه غذای فراوری شده برای بدن مضر نمی باشد. با این حال باید بیان کرد که غذای فراوری شده شیمیایی که غذاهای فوق فرآوری شده نیز نامیده می شوند، دارای قند، مواد مصنوعی، کربوهیدرات های تصفیه شده و چربی های ترانس می باشند و به همین دلیل آن ها از عوامل اصلی چاقی و بیماری در سراسر جهان می باشند. لازم به ذکر است که در دهه های اخیر مصرف مواد غذایی فوق فراوری شده به طور چشم گیری در سراسر جهان افزایش پیدا کرده است.
کلام آخر
در این متن به بررسی و مطالعه غذای فراوری شده پرداخته شده است و بیان شده است که در عین این که استفاده از این محصولات می توانند مزایا و فوایدی را برای افراد به همراه داشته باشند، هم چنین ممکن است که سلامت بدنی آن ها و هم چنین سلامتی قلب و عروق افراد را به خطر اندازند.