سلامت

چند راهکار ساده برای درمان سرماخوردگی کودکان

آیا درباره روش های درمان سرماخوردگی کودکان  اطلاعاتی دارید؟ مصرف دمنوش ها، رژیم غذایی مناسب، استراحت کافی و مصرف برخی از داروها می توانند موجب بهبودی بیماری سرماخوردگی شوند.

توضیحاتی درباره روش های درمان بیماری سرماخوردگی کودکان

سرماخوردگی کودکان نوعی بیماری تنفسی است که قسمت فوقانی سیستم تنفسی را درگیر می کند. ویروس ها عامل اصلی بروز این بیماری می باشند. در بیشتر مواقع درمان این بیماری خیلی راحت و بدون ایجاد عوارض جانبی انجام می شود.

برای جلوگیری از بروز عوارضی مانند عفونت گوش، آسم کودکان، سینوزیت، ذات الریه و … بهتر است بیماری سرماخوردگی کودکان را هر چه سریعتر درمان کنید. همچنین برای کاهش تعداد روزهای غیبت کودکان از مدرسه، لازم است اقداماتی انجام دهید تا دوره نقاهت بیماری کوتاه تر شود.

شیوع سرماخوردگی کودکان در فصل های پاییز، زمستان و اوایل بهار، بیشتر از سایر فصول سال است. طبق تحقیقات افراد بزرگسال حدود 2 تا 4 بار در سال،کودکان زیر دو سال حدود 8 مرتبه در سال، کودکان بین 2 تا 7 سال حدود 9 مرتبه در سال و کودکانی که زمان زیادی را در مهد کودک ها سپری می کنند، حدود 12 بار در سال مبتلا به بیماری سرماخوردگی می شوند.

سرماخوردگی چیست؟

شایع ترین نوع ویروس های ایجاد کننده بیماری سرماخوردگی، رینوویروس ها می باشند. علاوه بر این نوع از ویروس ها، کرونا ویروس ها و آنتروویروس ها هم می توانند عامل بروز سرماخوردگی کودکان باشند. تنوع زیاد ویروس های ایجاد کننده سرماخوردگی باعث می شود کودکان در سنین پیش از مدرسه و سال های اولیه تحصیل، چندین بار در سال به این بیماری مبتلا شوند.

 

تفاوت سرماخوردگی با آنفولانزا

علائم آنفولانزا خیلی شبیه سرماخوردگی کودکان است اما تفاوت اصلی این دو بیماری در نحوه شروع بیماری می باشد. علائم بیماری آنفولانزا خیلی سریع است و فرد دچار تب بالا، ضعف شدید، کاهش اشتها، بدن درد و مشکلات تنفسی می شود. اما علائم سرماخوردگی بسیار خفیف شروع  شده و با عطسه و احتقان بینی همراه می باشد. در سرماخوردگی درد بدن و لرز شدید وجود ندارد.

علائم بیماری سرماخوردگی کودکان

سیستم ایمنی بدن کودکان بعد از ورود به مدرسه  کم کم با بزرگتر شدن کودکان مقاوم شده و کودکان کمتر به بیماری سرماخوردگی مبتلا می شوند. علائم بیماری سرماخوردگی کودکان بعد از گذشت 1 الی 2 روز از ابتلا به بیماری مشخص می شود. مهمترین علائم بیماری عبارتند از:

  • گرفتگی و احتقان بینی
  • خروج ترشحات بی رنگ، سبز و زرد رنگ از بینی کودکان
  • تب بیشتر از 38 درجه سانتی گراد در 3 روز اولیه بعد از ابتلا به بیماری
  • سرفه های طولانی برای مدت حدود 10 روز
  • گلودرد
  • بی قراری و تحریک پذیری
  • کاهش اشتها
  • تورم و قرمزی بینی
  • تورم غدد لنفاوی گردن

درمان سرماخوردگی کودکان

لازم به ذکر است اکثر داروهای آنتی هیستامین، انواع قرص سرماخوردگی، خلط آورها، سرکوب کننده های سرفه و ضد احتقان ها برای درمان سرماخوردگی کودکان مناسب نیستند. مصرف این داروها برای افراد بزرگتر از 6 سال مجاز می باشد. هیچگاه برای درمان بیماری کودکان خود به صورت خودسرانه، دارو مصرف نکنید.

برای درمان سرماخوردگی کودکان هوای خانه را مرطوب نگهدارید تا از بروز خشکی مخاط بینی و دهان کودکان جلوگیری شود. خشکی مخاط باعث می شود تا مخاط عملکرد صحیحی جهت به دام انداختن عوامل بیماری زا نداشته باشد. به همین دلیل ویروس ها و عوامل بیماریزا خیلی راحت و سریع از مجاری تنفسی عبور کرده و باعث ایجاد بیماری می شوند.

یکی دیگر از عوامل موثر بر بروز بیماری سرماخوردگی کودکان، سیگار کشیدن افراد دیگر در محیط زندگی کودکان می باشد. افرادی که از دود سیگار استنشاق می کنند، بیشتر از افرادی که در معرض دود سیگار نیستند، مبتلا به سرماخوردگی می شوند.

درمان سرماخوردگی کودکان کمتر از 2 سال

تغذیه با شیر مادر که دارای گلبول های سفید، آنتی بادی و سلول های ایمنی می باشد می تواند به بهبود بیماری سرماخوردگی کودکان کمک کند. اما باید بدانید سیستم ایمنی بدن نوزادان و کودکان بسیار ضعیف است و احتمال ایجاد ذات الریه و پنومونی وجود دارد. به همین دلیل بهتر است هر چه سریعتر به پزشک متخصص  مراجعه کنید.

استفاده از قطره استامینوفن برای کودکان بالاتر از 3 ماه برای کاهش تب در روز های اولیه بروز بیماری سرماخوردگی کودکان مجاز می باشد. برای کاهش تب کودکان بالاتر از 6 ماه می توان از داروی قویتر به نام شربت ایبوپروفن استفاده کرد.

توجه داشته باشید هیچگاه برای درمان سرماخوردگی کودکان از قرص آسپرین استفاده نکنید. قرص آسپرین برای افراد کمتر از 18 سال ممنوع است. استفاده از قطره بینی سالین می تواند برای پاک کردن موکوس چسبنده و غلیظ موجود در بینی کودک مناسب باشد. در هر روز چند قطره از محلول را در سوراخ های بینی کودک بچکانید تا کودک راحت تر نفس بکشد.

یکی از ترکیبات طبیعی بسیار موثر در درمان سرفه سرماخوردگی کودکان، عسل است. ترکیب عسل با آب جوش و یا دمنوش های مورد استفاده به افزایش روند بهبودی بیماری کمک می کند.  البته مصرف عسل برای کودکان بالاتر از یک سال مجاز است.

نوشیدن مایعات کافی به افزایش روند بهبودی کمک شایانی می کند. نوشیدن آب به ویژه زمانی که کودک تب دارد، از دهیدراته شدن بدن کودک جلوگیری می کند. مصرف ویتامین C و زینک برای پیشگیری و درمان بیماری سرماخوردگی بسیار موثر است.

داشتن رژیم غذایی سالم و سرشار از میوه های تازه و سبزیجات رنگارنگ به تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان کمک می کند.

استفاده از آنتی بیوتیک برای درمان سرماخوردگی کودکان مجاز است یا خیر؟

استفاده از داروهای آنتی بیوتیک باید با تجویز پزشک متخصص انجام شود. معمولا برای درمان سرماخوردگی که موجب بروز عوارضی مانند عفونت گوش، ذات الریه و سینوزیت نشده باشد، از آنتی بیوتیک استفاده نمی شود. در صورت تجویز این داروها، دوره درمان بیماری با آنتی بیوتیک را کامل کنید.

دمنوش های مناسب برای درمان سرماخوردگی

مصرف دمنوش ها به تنهایی باعث بهبودی بیماری سرماخوردگی کودکان نمی شوند. اما موجب افزایش سرعت روند بهبودی بیماری می شوند. تامین آب کافی برای بدن به وسیله نوشیدن دمنوش ها موجب افزایش سرعت درمان بیماری سرماخوردگی می گردد. دمنوش ها موجب تسکین گلودرد، سرفه ها و کاهش احتقان بینی می شود. برای اثر بخشی بیشتر این دمنوش ها بهتر است مقداری عسل هم به دمنوش افزوده شود.

  • دمنوش گزنه
  • دمنوش گل ختمی
  • دمنوش آویشن
  • دمنوش مرزه
  • جوشانده تخم بارهنگ
  • جوشانده چهار تخم
  • دمنوش بابونه

راه های پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی در مهد کودک ها و مدارس

ویروس های ایجاد کننده بیماری سرماخوردگی کودکان آنقدر زیاد هستند که نمی توان بر علیه همه ی آنها واکسن تهیه کرد.

  • کودکان سالم باید دورتر از کودکان مبتلا به بیماری نگهداری شوند.
  • کودکان باید بدانند که شستن مرتب دست ها از بروز بیماری جلوگیری می کند.
  • کودکان باید در مواقع سرفه و عطسه کردن حتما از دستمال و یا داخل آرنج استفاده کنند.
  • کودک باید از وسایل شخصی خود مانند لیوان آب خوری، بشقاب، قاشق، چنگال و حوله خود استفاده کند.
  • کودکان باید از دست زدن به دستمال مصرف شده دیگران جدا خودداری کنند.

کلام آخر

یکی از روش های درمان سرماخوردگی کودکان، مصرف بیشتر شیر در این دوران می باشد. شیر دارای انواع معدنی، ویتامین و آب می باشد که موجب بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود. استفاده از غذاهای آبکی مانند سوپ و آش هم به افزایش سرعت بهبودی کمک می کند.

دیدگاهتان را بنویسید