آیا درباره روش های مناسب برای جلوگیری از پرخوری شبانه اطلاعاتی دارید؟ افزایش کالری های دریافتی نسبت به کالری هایی مصرفی، موجب بروز اضافه وزن می شود.
توضیحاتی درباره پرخوری شبانه
پرخوری شبانه خیلی سریع تبدیل به یک عادت اشتباه در فرد می شود. این عادت اغلب از زمان کودکی در فرد ایجاد می گردد. افرادی که عادت به پرخوری دارند به خاطر نیاز بدن زیاد نمی خورند بلکه به دلیل تکرار عادت پرخوری می کنند. عادت پرخوری یک روزه ایجاد نمی شود بلکه در اثر گذشت مدت زمان طولانی در رفتار فرد شکل می گیرد. برای اصلاح عادت پرخوری شبانه باید با صبوری و گذشت زمان این مشکل را برطرف کنید.
قرار دادن هله هوله ها، چیپس ، پفک و سایر تنقلات بی ارزش در کابینت ها و قفسه های آشپزخانه موجب پرخوری شبانه می شوند. مواد غذایی و خوراکی های سالم مانند آجیل ها، برگه زردآلو، میوه های خشک شده و … را در معرض دید خود قرار دهید تا در صورت احساس گرسنگی و میل به غذا خوردن از یک ماده غذایی سالم استفاده کنید.
برخی مواقع پرخوری شبانه به دلیل تفکر اشتباه انجام می شود. بهتر است برای جلوگیری از بروز پرخوری فکر خود را به چیز دیگری مشغول کنید تا حواستان از مصرف مواد خوراکی بیشتر دور شود. در این مواقع بهتر است با اعضای خانواده یک بازی مفرح و شاد دسته جمعی را انجام دهید یا به یکی از دوستان صمیمی خود تلفن بزنید.
افراد بی تحرک و کسانی که با کامپیوتر کار می کنند، بیشتر دچار پرخوری شبانه می شوند. کسانی که عادت دارند در زمان تماشای تلویزیون از مواد خوراکی ناسالم مانند چیپس و پفک استفاده کنند، در معرض افزایش وزن و پرخوری هستند.
آگاهی از میزان کالری مواد غذایی روشی برای جلوگیری از پرخوری شبانه
در برخی مواقع پرخوری شبانه به دلیل اطلاع نداشتن از میزان کالری مواد غذایی مختلف می باشد. برای داشتن بدنی سالم با وزن متعادل بهتر است با توجه به جنس و سن خود از کالری مورد نیاز استفاده کنید.
کسب آرامش و رفع خستگی با پرخوری
برخی افراد تصور می کنند بعد از پایان یک روز کاری سخت، باید با مصرف انواع مواد غذایی، خستگی خود را رفع کنند. برخی افراد در مواقع افسردگی و یا عصبانیت، با افراط در مصرف مواد غذایی می خواهند راهی برای کسب آرامش و کنترل خشم خود بیابند.
این گروه از افراد برای پرخوری شبانه خود به سراغ استفاده از سبزیجاتی مانند هویج، کرفس، میوه ها و .. نمی روند و تمایل دارند از شیرینی جات استفاده کنند. شیرینی ها موجب ترشح دوپامین در بدن می شوند که در بهبود خلق و خو موثر است. علاوه بر این مصرف شیرینی ها باعث ایجاد نشاط در افراد می شود به همین دلیل تمایل همگان به سمت شیرینی جات می باشد.
عجله در غذا خوردن علت پرخوری
طبق تحقیقات انجام شده پرخوری شبانه و عجله در غذا خوردن باعث افزایش وزن می شود. برای اینکه پیام سیری به مغز برسد، 20 دقیقه زمان لازم است. به همین دلیل افرادی که با عجله غذا می خورند، حجم بالایی از کالری دریافت می کنند و چاق می شوند.
قرار گرفتن در معرض غذاهای رنگارنگ و مختلف دلیل پرخوری شبانه
یکی دیگر از دلایل پرخوری قرار گرفتن در رستوران ها، دیدن تصاویر زیبایی از انواع مواد غذایی رنگارنگ و وسوسه انگیز، بو کردن غذاها و … است که می تواند باعث تحریک حس گرسنگی در افراد شود.
اختلالات خواب دلیل پرخوری شبانه
کمبود خواب در بزرگسالان بر روی ترشح هورمون های تنظیم کننده مصرف غذا در خانم ها و آقایان به روش های مختلف تاثیر می گذارد. کمبود خواب می تواند باعث افزایش اشتها در آقایان و کاهش حس سیری در خانم ها شود. در نتیجه در هر دو گروه، میل به پرخوری افزایش می یابد.
روش های جلوگیری از پرخوری شبانه
داشتن سبک زندگی سالم، استفاده از مواد غذایی سالم، داشتن خواب کافی و انجام تمرینات ورزشی منظم می تواند از بروز پرخوری شبانه جلوگیری کند.
- منظم خوردن وعده های غذایی: اگر برای کاهش وزن وعده غذایی ناهار خود را حذف کرده اید، در واقع خود را برای پرخوری شبانه آماده می کنید. برای جلوگیری از پرخوری تمام وعده های غذایی را به موقع استفاده کنید. استفاده از رژیم غذایی سرشار از پروتئین و فیبر موجب بهبود روند کاهش وزن و کنترل قند خون می شود.
- نوشیدن آب: در برخی مواقع احساس گرسنگی به دلیل کم آب شدن بدن ایجاد می شود. هر زمان که احساس گرسنگی می کنید، ابتدا یک لیوان آب سرد بنوشید. نوشیدن آب سرد موجب افزایش سوخت ساز بدن برای گرم کردن آب می شود. علاوه بر این نوشیدن آب موجب پر شدن حجمی از معده شده، در نتیجه از پرخوری فرد جلوگیری می کند.
- پرهیز از خرید تنقلات بدون ارزش غذایی: سعی کنید برای جلوگیری از بروز پرخوری شبانه آشپزخانه خود را با مواد خوراکی سالم و پرفایده پر کنید. استفاده از مواد غذایی مانند نان سبوس دار، هویج، کرفس، کره بادام زمینی، قطعات موز و … می تواند باعث جلوگیری از پرخوری شوند.
- استفاده از میان وعده های تند برای جلوگیری از پرخوری: اکثر افراد بعد از مصرف غذاها و خوراکی های تند، دیگر نمی توانند پرخوری کنند. علاوه بر این مصرف غذاهای تند باعث افزایش متابولیسم بدن می گردد.
- خوردن صبحانه: کسانی که وعده صبحانه را حذف کرده اند، رغبت بیشتری به پرخوری شبانه دارند. صبحانه خوردن موجب تنظیم متابولیسم بدن در تمام طول روز می شود.
انجام تمرینات ورزشی منظم برای جلوگیری از پرخوری
برخی از افراد بر این تصور هستند که انجام تمرینات ورزشی موجب افزایش اشتها و دلیل پرخوری شبانه است. طبق تحقیقات انجام شده انجام 30 دقیقه تمرین ورزشی با شدت متوسط باعث کاهش اشتها و کاهش وزن می شود. برخی از افراد بیش از اندازه ورزش می کنند و نمی دانند چگونه انرژی مورد نیاز بدن خود را تامین کنند، به همین دلیل دچار پرخوری در مصرف مواد غذایی می شوند.
مصرف یک میان وعده سالم در شب آسیبی به بدن وارد نمی کند. برخی افراد با مصرف مواد خوراکی زیاد بعد از شام به تدریج موجب صدمه به سلامتی و شکل گیری یک عادت غلط در خود می شوند. اگر دچار عادت پرخوری شبانه هستید، بهتر است هرچه سریعتر اقدامات درمانی را انجام دهید.
کلام آخر
در برخی از موارد پرخوری شبانه به دلیل اختلالات احساسی و یا عاطفی ایجاد می شود. در این مواقع برای درمان مشکل پرخوری بهتر است به یک روانشناس متبحر مراجعه کنید تا موارد تحریک کننده حس پرخوری را در شما شناسایی کند.