زیاده روی قهوه می تواند منجر به عارضه هایی در بدن فرد شود که در متن زیر به بررسی فواید و عوارض ناشی از مصرف قهوه پرداخته شده است.
توضیحاتی درباره زیاده روی قهوه
بیش تر انواع قهوه های حاوی کافئین ممکن است که به سلامت خلق و خو، متابولیسم و هم چنین عملکرد ذهنی و فیزیکی کمک کنند. مطالعات صورت گرفته نشان می دهند که مصرف آن در مقادیر کم تا متوسط برای اکثر افراد بی خطر می باشد. با این حال باید بیان کرد که دوزهای بالای قهوه می تواند عوارض جانبی ناخوشایند و حتی خطرناکی برای فرد داشته باشد.
بررسی های انجام شده حاکی از آن است که ژن های افراد تأثیر زیادی بر تحمل فرد نسبت به آن دارد و برخی می توانند میزان قهوه بیش تری نسبت به دیگران مصرف کنند بدون این که اثرات منفی را تجربه کنند. علاوه بر این باید بیان کرد که افرادی که به قهوه عادت ندارند، ممکن است با زیاده روی قهوه، علائمی را تجربه کنند. در ادامه به بررسی برخی از علائم و عارضه هایی که ممکن است از مصرف زیادی قهوه در افراد رخ دهد آورده شده است:
ایجاد اضطراب در فرد: مصرف قهوه برای افزایش هوشیاری شناخته شده است و این ماده می تواند با مسدود کردن اثرات آدنوزین، یک ماده شیمیایی مغز که باعث احساس خستگی فرد می شود، عمل کند. در همان زمان نیز ترشح آدرنالین، هورمون جنگ یا گریز مرتبط با افزایش انرژی را تحریک می کند. با این حال، در دوزهای بالاتر، این اثرات ممکن است که بارزتر شوند و منجر به اضطراب و عصبی شدن فرد شوند. در واقع اختلال اضطراب ناشی از زیاده روی قهوه، یکی از چهار سندرم مرتبط با کافئین می باشد که در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی فهرست شده است.
طبق بررسی های صورت گرفته، مصرف روزانه بالای 1000 میلی گرم یا بیش تر در طول روز گزارش شده است که می تواند منجر به عصبی شدن، بی قراری و علائم مشابه در بیش تر افراد شود، در حالی که حتی مصرف متوسط آن ممکن است که منجر به اثرات مشابه در افراد حساس به قهوه شود.
علاوه بر این، نشان داده شده است که دوزهای متوسط باعث تنفس سریع و افزایش سطح استرس در صورت مصرف در یک جلسه می شود. به طوری که یک مطالعه انجام شده بر روی 25 مرد سالم نشان داده است که افرادی که تقریباً 300 میلی گرم قهوه مصرف می کنند، بیش از دو برابر افرادی که دارونما مصرف می کنند استرس داشته اند. جالب است بیان شود که سطوح استرس بین مصرف کنندگان معمولی و کم تر مصرف کنندگان قهوه، مشابه بوده است که این نشان می دهد که این ترکیب ممکن است همان تأثیر را بر روی سطوح استرس داشته باشد، صرف نظر از این که آیا آن را به طور معمول می نوشد یا نه. در نتیجه باید بیان شود که دوزهای کم تا متوسط کافئین می تواند هوشیاری را افزایش دهد و مقادیر بیش تر نیز ممکن است منجر به اضطراب یا عصبانیت فرد شود.
بی خوابی: توانایی قهوه برای کمک به افراد بیدار یکی از ارزشمندترین ویژگی های آن می باشد و از سوی دیگر، قهوه بیش از حد می تواند خواب ترمیمی کافی را دشوار سازد و هم چنین مطالعات انجام شده نشان داده اند که زیاده روی قهوه باعث افزایش مدت زمان خوابیدن می شود و هم چنین ممکن است که کل زمان خواب را به خصوص در افراد مسن کاهش دهد. در مقابل باید هم چنین ذکر کرد که به نظر نمی رسد که مقادیر کم یا متوسط قهوه بتواند بر روی خواب در افرادی که خوش خواب می باشند و یا حتی کسانی که بی خوابی در آن ها گزارش شده است، تأثیر چندانی بر خواب آن ها داشته باشد. بنابراین، افراد باید در جریان باشند که در صورتی که میزان قهوه مصرفی خود را دست کم بگیرند، ممکن است متوجه نشوند که کافئین زیاد در خواب آن ها اختلال ایجاد می کند.
دستکاه گوارش: باید بیان کرد که قهوه، چای و سایر نوشیدنی های کافئین دار، سطح انرژی را افزایش می دهند و با این حال، آن ها هم چنین می توانند با ایجاد خستگی پس از خروج قهوه از سیستم بدنی، اثر معکوس داشته باشند. یک بررسی انجام شده هم چنین نشان داده است که اگرچه نوشیدنی های انرژی زای قهوه هوشیاری را افزایش می دهند و خلق و خوی فرد را برای چند ساعت بهبود می بخشند، اما شرکت کنندگان اغلب بیش از حد معمول در روز بعد خسته می شوند. بنابراین، باید بیان کرد که زیاده روی قهوه اگرچه انرژی را فراهم می کند، اما زمانی که اثرات آن به طور غیر مستقیم منجر به خستگی می شود. فرسوده شدن مصرف متوسط قهوه را باید افراد هدف خود قرار داده تا به کاهش خستگی مجدد کمک کنند.
تکرر ادرار و فوریت: مصرف در بسیاری از افراد با افزایش تکرر ادرار و فوریت در ارتباط می باشد و مطالعات کاهش مصرف ممکن است این علائم را بهبود بخشند.
به نظر می رسد که مصرف کم تا متوسط قهوه می تواند فوایدی برای سلامتی افراد داشته باشد. از سوی دیگر، زیاده روی قهوه ممکن است که منجر به عوارض جانبی برای فرد شود و در زندگی روزمره وی اختلال ایجاد نماید و حتی ممکن است که منجر به ایجاد مشکلات جدی سلامتی شود. بنابراین، افراد باید برای به دست آوردن فواید قهوه بدون اثرات نامطلوب، ارزیابی صادقانه ای از خواب، سطح انرژی و سایر عواملی که می توانند تحت تأثیر قرار بگیرند انجام دهند و در صورت نیاز میزان مصرف خود را نیز کاهش دهند و از زیاده روی قهوه خودداری نمایند.
کلام آخر
استفاده از قهوه می تواند دارای اثرات بسیار مناسبی برای افراد باشد حال آن که مصرف و زیاده روی قهوه می تواند منجر به ایجاد عوارض و اختلالاتی در دستگاه گوارش فرد، خواب فرد و غیره شود که فرد باید از زیاده روی قهوه خودداری کند.