سلامت

چند نکته برای کبد چرب

کبد چرب یکی از شایع ترین بیماری ها می باشد و باید بیان کرد زمانی که افراد در کبد خود دارای چربی های اضافی می باشند به این بیماری مبتلا هستند و باید اقدامات درمانی را برای درمان آن انجام دهند.  

توضیحاتی درباره کبد چرب

کبد یکی از مهم ترین اجزای بدن انسان می باشد که از مهم ترین وظایف آن، پاکسازی خون است. بنابراین افراد باید در جریان باشند که  اگر کبد دچار اختلال و بیماری شود، عوارض بسیار بدی را با خود به همراه خواهد داشت. باید بیان کرد که از جمله یکی از مهم ترین بیماری هایی که با کبد در ارتباط می باشد، کبد چرب است که بر اثر تجمع بیش از حد چربی ها در کبد به وجود می آید.

باید ذکر شود که در حال حاضر و در جامعه کنونی، افراد بسیاری در سراسر جهان به بیماری کبد چرب مبتلا می باشند و از آن رنج می برند. باید بیان کرد که اگرچه میزان تأثیرگذاری آن در افراد مختلف متفاوت می باشد و بیش تر افرادی که به آن مبتلا می باشند هیچ گونه علائمی ندارند ولی در عین حال، در برخی از موارد دیگر نیز ممکن است که منجر به بروز آسیب هایی جدی به کبد و سلامت بدن افراد شود.

از مهم ترین نشانه ها و علائم کبد چرب این است که موجب ملتهب و متورم شدن کبد می شود که این نیز به نوبه خود منجر به آسیب زدن به بافت های آن می شود. به این مرحله که استئاتوهپاتیت گفته می شود، به آن کبد چرب گرید یک گفته می شود. در مرحله دیگر حاصل از چربی کبد، منجر به ایجاد بافت اسکار در محل هایی از کبد شده که آسیب دیده است. این مرحله را فیبروز و یا کبد چرب گرید دو گفته می شود و در نهایت زمانی که بافت اسکار پیشرفته می شود، جایگزین بافت های سالم می شود و در این مرحله که به آن سیروز کبدی در فرد گفته می شود، کبد چرب گرید سه نامیده می شود.

بیماری کبد چرب را می توان ناشی از تجمع چربی در کبد در نظر گرفت و باید بیان کرد که دو نوع بیماری کبد چرب وجود دارد: الکلی و غیر الکلی. بیماری کبد چرب الکلی ناشی از مصرف زیاد الکل می باشد و بیماری کبد چرب غیر الکلی با مصرف الکل ارتباطی ندارد. اگرچه هنوز محققان مطمئن نیستند که دقیقاً چه چیزی باعث ایجاد چربی در کبد افراد می شود، اما در افرادی که با این بیماری ها زندگی می کنند شایع تر است: چاقی، دیابت نوع 2، کلسترول بالا و هم چنین فشار خون بالا.

بنابراین، برای درمان کبد چرب می توان به نکاتی توجه کرد که از جمله این نکات می توان به موارد زیر اشاره نمود:

کاهش وزن: افراد مبتلا به چاقی باید بین 3 تا 5 درصد از وزن بدن خود را کاهش دهند تا از تجمع چربی در کبد پیشگیری کنند. علاوه بر این، تحقیقات صورت گرفته نشان داده است که کاهش بین 7 تا 10 درصد از وزن بدن می تواند سایر علائم مربوط به کبد چرب غیر الکلی را از قبیل التهاب ها، فیبروز و جای زخم ها را بهبود ببخشد. بهترین روش برای کاهش دادن وزن و حفظ آن، برداشتن گام های کوچک به سمت هدف خود در طول زمان می باشد.  

هم چنین، باید بیان کرد، افرادی که به کبد چرب مبتلا می باشند معمولاً هیچ گونه علائم و یا نشانه خاصی ندارند مگر در صورتی که دچار کبد چرب از نوع گرید سه و یا سیروز کبدی شده باشند که در این گونه موارد ممکن است به علائمی از قبیل وجود الگوهای نامنظم در خواب، خارش پوست فرد، خستگی و احساس ضعف، احساس گیج بودن، ایجاد تورم در پاها و شکم، مشکلات حافظه، سوء تغذیه، کم کاری تیروئید، بارداری، مصرف داروهایی از قبیل آسپرین و تتراسایکلین، زردی چشم و یا زرد شدن پوست بدن، حالت تهوع به همراه با از دست دادن اشتها و یا کاهش وزن، نوسانات وزن، بزرگ شدن پستان مردان، کبود شدن بدن فرد، قرمزی کف دست ها، ادرار تیره، خشکی چشم ها و یا دهان، ایجاد اختلال در تمرکز، دردهای شکمی و یا احساس پر بودن در سمت راست بالای شکم را در خود احساس کنند. جوش زدن صورت و هم چنین وجود زردی و آکنه در پوست صورت نیز می تواند ناشی از علائم کبد چرب باشد که دلیل ایجاد آن عدم عملکرد درست کبد در پاکسازی خون از متابولیت ها و مواد دفعی می باشد.

برای پیشگیری کردن از کبد چرب، روش های مختلفی وجود دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به عدم استفاده از غذاهای فست فودی، حذف کردن نوشابه و سس از وعده های غذایی و یا در صورت تمایل مصرف بسیار کم آن، مصرف انواع سبزیجات و میوه ها، استفاده از غذاهای کم چرب در برنامه رژیم غذایی خود، عدم استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی، عدم استفاده از مواد غذایی فریزر شده و زودپز شده، عدم مصرف نمک اضافی، استفاده نکردن از چای پر رنگ و یا لبنیات پر چرب، استفاده نکردن از روغن های سرخ کردنی، داشتن تحرکات جسمانی و بدنی به گونه ای که فرد هر روز دارای فعالیت های جسمانی و بدنی باشد و هم چنین مقابله کردن با استرس که در ارتباط مستقیم با کبد چرب می باشد، اشاره کرد.

کلام آخر

یکی از شایع ترین بیماری هایی که بسیاری از افراد معمولاً در سراسر جهان به آن مبتلا می باشند، بیماری کبد چرب می باشد که افراد در صورت ابتلا به آن باید نکات خاصی را در نظر داشته باشند تا بتوانند از آن پیشگیری و آن را درمان کنند که در متن به بررسی مهم ترین این اقدامات که افراد باید برای مقابله با این نوع بیماری انجام دهند پرداخته شده است. لازم به ذکر است که افراد چاق معمولاً بیش تر در معرض خطر ابتلای به بیماری کبد چرب می باشند و باید برای مقابله با آن میزان وزن خود را کاهش دهند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید