سلامت

چه عواملی باعث بالا رفتن سیستم ایمنی در بدن می شود

سیستم ایمنی در بدن افراد یکی از اجزای بسیار مؤثری می باشد که فعالیت سایر بخش ها و عناصر موجود در بدن نیز به عملکرد آن بستگی دارد. در متن زیر به اطلاعات بیش تری در این باره اشاره شده است.

چه عواملی باعث بالا رفتن سیستم ایمنی در بدن می شود

سیستم ایمنی بدن یکی از مهم ترین قسمت های مورد نظر بدن افراد می باشد که به عملکرد کلی بدن افراد کمک های حائز اهمیتی می کند. این نوع سیستم، شامل ده ها نوع سلول مختلف می باشد که برای محافظت و دفاع از بدن در برابر انواع عفونت ها طراحی شده اند. اما گاهی اوقات، سلول‌ های ایمنی می ‌توانند به گونه ‌ای عمل کنند که منجر به عوارض و اختلالاتی در فرد و در نتیجه آن، موجب بیماری شخص شود. برای مثال، زمانی که برخی از انواع سلول ‌ها فعالیت های خود را بیش از حد یا کمتر از حد ممکن انجام می دهند، منجر به ایجاد اختلالات در بدن افراد می شود. با این وجود، دانشمندان همواره در حال مطالعه و بررسی چگونگی اختلال یا مدیریت این پاسخ های ایمنی مختلف برای بهبود سلامت در بدن افراد هستند.

مطالعات بسیاری نشان داده است که سیستم ایمنی بدن تحت تأثیر سبک های زندگی فرد قرار داشته و می تواند عملکرد آن را تغییر دهد. یکی از مهمترین عوامل تقویت سیستم ایمنی، تغذیه مناسب است. به گونه ای که داشتن تغذیه مناسب به بهبود روند درمان کمک می کند. افراد با انجام دادن اقداماتی از قبیل ورزش کردن، سن، استرس های روانی و یا دیگر عوامل می توانند بر روی سیستم ایمنی تأثیرات فراوانی را بر جای گذارند.

افراد با داشتن یک سبک زندگی سالم و در کنار آن استفاده کردن از رژیم غذایی سالم، می توانند سیستم ایمنی خود را تقویت و آن را سالم نگه دارند. از مهمترین اقداماتی که فرد باید انجام دهد این است که از مصرف دخانیات و کشیدن سیگار دوری کند، در رژیم غذایی خود از مقدار زیادی میوه و سبزیجات استفاده کند، در برنامه خود ورزش را در صدر فعالیت ها قرار داده و هر روز به طور منظم به فعالیت های ورزشی بپردازد. وزن خود را در حد متعادل نگه داشته و از مصرف مشروبات و الکل دوری کند. خواب کافی داشته باشد و از عواملی که باعث ایجاد عفونت بالا در بدن فرد می شود دوری کند، دستان خود را به طور مرتب بشوید،گوشت ها را به صورت کامل بپزد و در مرحله آخر این که استرس و فشارهای روانی خود را به حداقل ممکن برساند.

با بالا رفتن سن افراد، بیماری های عفونی و میزان مرگ و میر نیز در افراد افزایش پیدا می کند. بنابراین، با بالا رفتن سن نیز، میزان عملکرد و توانایی سیستم ایمنی کاهش پیدا کرده و افراد بیشتر از سابق در معرض انواع بیماری ها از قبیل سرطان و عفونت قرار می گیرند. به گونه ای که افراد بالای 65 سال، به عفونت های تنفسی از قبیل آنفولانزا بیشتر مبتلا می شوند. برخی از متخصصان اعتقاد دارند که علت اصلی ایجاد این نوع عفونت ها، کاهش پیدا کردن سلول های T در بدن بوده است چرا که وظیفه اصلی این سلول ها، مبارزه با انواع عفونت ها در بدن بوده است.

سوء تغذیه و مصرف کم مواد غذایی مقوی از قبیل ویتامین ها، عاملی برای ضعیف شدن سیستم ایمنی بوده و مصرف کمتر ویتامین ها و مواد معدنی و انواع مکمل های مورد نیاز در افراد میانسال و مسن، از مهمترین عوامل ضعیف بودن سیستم ایمنی در بدن آنها می باشد. اگرچه که در سنین بالاتر، میزان تأثیر گذاری مکمل ها بسیار کمتر از زمان جوانی است.

تقویت سیستم ایمنی فرد به طور مستقیمی در ارتباط با عملکردهای درون بدن فرد است. بنابراین، لازم است که فرد بدن خود را با استفاده از انوع غذاها و مکمل های مغذی تقویت کند و از مواد مغذی و مکمل های سرشار از زینک، سلنیوم، مس، آهن، فولیک اسید، انواع ویتامین ها استفاده کند چرا که کمبود هر کدام از این عناصر در مواد غذایی فرد، عاملی مؤثری در تضعیف سیستم ایمنی به حساب می آید. در نتیجه، فرد لازم است که از مکمل ها، مولتی ویتامین ها و رژیم های غذایی روزانه مؤثر استفاده کند.

تحقیقات انجام شده نشان داده است که بیش از 70 درصد سیستم ایمنی بدن به دستگاه گوارشی بستگی دارد. چرا که دستگاه گوارش، منبع اصلی تولید باکتری های مفید در روده است که می تواند با بیماری های مختلفی مبارزه کند. مواد غذایی باید سرشار از فیبر بوده و نباید در مصرف مواد غذایی از چربی ها و قندها زیاده روی کرد.

استفاده از داروهای گیاهی نیز به عنوان یک عامل مؤثر در تقویت سیستم ایمنی در بدن هستند که بدن را در برابر انواع بیماری ها و عفونت ها محافظت کرده و میزان پادتن بدن را افزایش می دهد.

از آنجایی که ذهن و بدن با یکدیگر در ارتباط هستند، بنابراین ایجاد هر گونه اضطراب، نگرانی، استرس و فشار در فرد، منجر به اختلالات و عوارضی در سیستم ایمنی فرد شده و می توانند نتایج خود را در قالب دل پیچه، تبخال و یا ایجاد بیماری های قلبی خود را نشان دهد. بنابراین یکی از مهمترین عوامل مؤثر برای حفاظت از سیستم ایمنی در بدن این است که فرد از استرس ها دوری کند.

از آنجایی که ورزش کردن می تواند به عنوان یک عامل مؤثر در سلامت قلبی و عروقی، کاهش فشار خون، کنترل وزن متعادل، مراقبت از بدن در برابر انواع بیماری ها را در فرد تضمین کند، بنابراین با ورزش کردن جریان خون بیشتری در بدن فرد جریان می یابد و عامل مؤثری برای تقویت سیستم ایمنی است. فرد باید در نظر داشته باشند که در انجام دادن فعالیت های ورزشی باید حد تعادل را نگهداری کند، چرا که در غیر این صورت ممکن است به بیماری های عفونی مبتلا گردد.

استفاده از دو ویتامین  Dو C نقشی کلیدی در تقویت سیستم ایمنی بدن فرد دارد به طوری که ویتامین C در تولید گلبول های سفید در بدن مؤثر بوده و از آنجایی که این گلبول ها نقش مؤثری در دفاع از عوامل مزاحم خارجی دارند، می توانند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند. مهمترین منبع برای تأمین ویتامین  D خورشید است.

علاوه بر این که خوابیدن، صرفاً برای رفع خستگی است، افراد باید توجه داشته باشند که خواب کافی میتواند عامل مؤثری در تقویت سیستم ایمنی باشد. چرا که به بدن فرصت بازسازی می دهد و بدین ترتیب، انرژی بدن را جبران می کند. تحقیقات نشان می دهند که کمبود خواب به کاهش سطح گلبول های سفید در بدن منجر شده و در نتیجه منجر به کاهش توان دفاعی بدن در برابر عفونت ها و بیماری های مختلف می شود. محققان هم چنین عقیده دارند که خواب کمتر از هفت ساعت در شبانه روز، زنگ خطری برای ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن بوده است بنابراین، افراد باید روتین خواب منظمی را در طول شبانه روز برای خود رعایت کنند.

افراد باید برای حفاظت از خود در برابر انواع آلودگی ها، به طور مداوم دست های خود را بشویند و از وسایل شخصی و مجزا استفاده کنند، هم چنین باید ضمن شستن مرتب لباس ها، بهداشت شخصی را رعایت کنند که این یکی از مهم ترین عوامل در تقویت سیستم ایمنی فرد است.

ورزش کردن به عنوان عاملی مؤثر، نه تنها به خودی خود موجب تقویت بدن می شود بلکه میزان استرس و اضطراب ها را کاهش داده و به تنظیم ساعات خواب شبانه فرد نیز کمک می کند. بنابراین تقویت سیستم ایمنی با استفاده از ورزش کردن باید حتماً در برنامه روزمره فرد وجود داشته باشد. از آنجایی که ورزش کردن موجب بهبود عملکرد تنفسی، کاهش سطح چربی بدن، افزایش تعداد گلبول های سفید در بدن، کمک به بهبود جریان خون در بدن و تنظیم عملکرد سیستم قلبی و عروقی می شود، بنابراین نقش به سزایی را می تواند در تقویت سیستم ایمنی فرد داشته باشد.

یکی دیگر از راه هایی که افراد می توانند به تقویت سیستم بدنی خود کمک کنند این است که باید از غذاهای مقوی و مغذی استفاده کنند. از جمله مهم ترین این نوع مواد غذایی می توان به مرکباتی که سرشار از ویتامین  C هستند از قبیل پرتقال، نارنگی، لیمو شیرین، لیمو ترش؛ فلفل شیرین، کلم بروکلی، سیر، زنجبیل، اسفناج، ماست، بادام و گردو، زردچوبه، چای سبز، کیوی، ماکیان، تخم آفتاب گردان و میگو اشاره کرد. در اینجا لازم به ذکر است که میگو به خاطر دارا بودن مقدار زیادی زینک، می تواند در تقویت سیستم ایمنی بسیار مؤثر باشد. افراد باید در نظر داشته باشند که با این وجود، زیاده از حد از زینک استفاده نکنند چرا که منجر به ایجاد اختلال در سیستم ایمنی بدن می شود.

از آنجایی که روی به عنوان یک آنتی اکسیدان مؤثر و قوی در تقویت سیستم ایمنی بدن عمل می کند، به عنوان یکی از بهترین تقویت کننده ها شناخته شده است. غذاهایی از قبیل گوشت قرمز، مرغ، آجیل و لبنیات حاوی مقدار زیادی روی هستند که افراد می تواند از آنها استفاده کند.

دیدگاهتان را بنویسید