سلامت

کاهش و جلوگیری از تاثیرات قهوه بر دندان

در این مقاله به بررسی تاثیرات قهوه بر دندان پرداخته شده است و هشت راهکار کاربردی برای جلوگیری از تیره شدن دندان توسط قهوه ارائه شده است.

تاثیرات قهوه بر دندان ها

به گفته دندان‌پزشکان 8 راه برای جلوگیری از تیره شدن دندان در اثر مصرف قهوه وجود دارد. نوشیدن یک فنجان قهوه همراه با صبحانه یا لذت بردن از آن به عنوان یک عصرانه انرژی بخش، به عادت اکثریت ما تبدیل شده  است. به علاوه، طبق گفته‌های پزشکی جانز هاپکینز، نوشیدن قهوه فواید بسیاری نیز برای سلامتی دارد، از جمله کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، دیابت، آلزایمر و سایر بیماری‌ها.

برای بسیاری از افراد، نوشیدن قهوه ضروری است و جایگزین کردن آن با نوشیدنی‌های دیگر ممکن نیست، اما یکی از معایب نوشیدن قهوه، توانایی آن در لکه کردن و تیره کردن دندان‌های سالم شماست. از این رو دندا‌نپزشکان برای جلوگیری از تاثیرات قهوه بر دندان‌ها راه حل‌هایی را توصیه کرده‌اند.

چرا قهوه دندان های شما را لکه می کند؟

تنها نکته منفی اثرات نوشیدن قهوه کافئین دار (یا بدون کافئین) ایجاد تیرگی در دندان است. به گفته جنیفر اوزی فوسو از DDS و سخنگوی Pronamel، هر ماده‌ای که بتواند باعث ایجاد لکه در لباس شما شود، می تواند باعث لکه شدن دندان شما نیز بشود.

دکتر اوزی فوسو می گوید: “قهوه نیز از این قاعده مستثنی نیست زیرا این نوشیدنی، حاوی ماده تانن است که می تواند باعث چسبیدن ترکیبات رنگی به دندان شما شود. تانن‌ها ترکیبات شیمیایی طبیعی هستند که در شراب و چای نیز وجود دارند. به همین دلیل شراب و چای نیز مانند قهوه باعث تیرگی و ایجاد لکه بر دندان شما می شود.”

دکتر تینا ساو، از DDS می‌گوید: “تانن‌ها به مینای دندان که لایه محافظ بیرونی دندان‌های شماست، می‌چسبند. تیره شدن و لکه شدن دندان امری اجتناب ناپذیر است، اما راه هایی برای به حداقل رساندن آن وجود دارد.”

چگونه از تاثیرات قهوه بر دندان های خود جلوگیری کنیم؟

  1. نوشیدن قهوه را محدود کنید

اگر ترک قهوه برای شما ممکن نیست، می‌توانید با محدود کردن میزان قهوه‌ای که در طول روز می‌نوشید، تاثیرات قهوه بر رنگ دندان را کاهش دهید. دکتر اوزی فوسو می‌گوید: “نوشیدن حداکثر دو فنجان و حتی کمتر در روز، می‌تواند تاثیرات لک شدن دندان توسط قهوه را محدود کند.”

دکتر ساو می‌گوید زمان نوشیدن قهوه نیز، امری قابل توجه است و باید در نظر گرفته شود. “قهوه خود را یکباره بنوشید و در طول یک روز کامل ذره ذره آن را ننوشید . این کار ساده احتمال لکه شدن دندان را به حداقل می رساند.

دکتر اوزی فوسو می گوید: “در این صورت، شما هنوز هم می توانید از نوشیدن قهوه در حد تعادل لذت ببرید و دندانی تمیز، سفید و سالم داشته باشید.”

 

  1. از نی استفاده کنید

نحوه نوشیدن قهوه نیز می تواند بر روی تیره شدن دندان‌ها اثر بگذارد. به گفته دکتر ساو، نوشیدن مستقیم از لیوان قهوه، تعداد دفعات و مساحتی که قهوه با دندان های شما در تماس است را افزایش می دهد و باعث تغییر رنگ دندان‌ها می شود. در عوض، او پیشنهاد می‌کند همیشه از نی برای نوشیدن جرعه جرعه قهوه (داغ یا سرد) استفاده کنید تا از دندان‌هایتان محافظت شود.

دکتر ساو می‌گوید: “نوشیدن قهوه از طریق نی یکی از بهترین راه‌ها برای به‌حداقل رساندن اثرات تیرگی دندان توسط قهوه  است.”

  1. به قهوه خود شیر اضافه کنید.

قهوه سیاه دارای قدرت تیره کنندگی و لکه کنندگی قوی است. رنگ قهوه‌ای تیره طبیعی آن، روی هر سطحی که با آن تماس پیدا کند، اثر می گذارد. اما می توانید با افزودن شیر یا خامه رنگ قهوه را تغییر دهید، تا توانایی ایجاد لکه به وسیله قهوه را کاهش دهید.

استفاده از شیر می‌تواند خاصیت اسیدی قهوه که باعث رنگ‌دهی به دندان می شود و تاثیرات قهوه بر دندان را کاهش دهد. هر منبع شیر یا خامه برای کاهش رنگ قهوه مفید خواهد بود. چه شیر لبنیاتی باشد یا غیر لبنیاتی باشد مثل شیر سویا یا شیر جو دوسر، موثر خواهد بود.

  1. برای مسواک زدن پس از نوشیدن قهوه، 30 دقیقه صبر کنید.

ممکن است فکر کنید مسواک زدن بلافاصله بعد از نوشیدن یک فنجان قهوه کار درستی است، اما در واقع بهتر است صبر کنید.

دکتر ساو می گوید: “من به عنوان یک دندانپزشک توصیه می‌کنم 30 دقیقه بعد از نوشیدن قهوه مسواک بزنید. قهوه خاصیت اسیدی دارد و مسواک زدن بلافاصله پس از نوشیدن قهوه می‌تواند مینای دندان شما را از بین ببرد. شما باید به بزاق دهانتان فرصت دهید تا دندان‌هایتان را در برابر حمله اسیدی ناشی از قهوه محافظت کرده و یک لایه پوششی روی دندان شما ایجاد کند. همچنین مسواک زدن با کمی فاصله زمانی از نوشیدن قهوه، باعث می شود که تمام لکه‌های تیره قبل از ماندگار شدن بر روی دندان‌ها، شسته شوند.”

  1. از مسواک برقی استفاده کنید

مسواک معمولی را کنار بگذارید و آن را به مسواک برقی ارتقا دهید. دکتر ساو می گوید مسواک برقی برای کمک به سفید نگه داشتن دندان‌ها و از بین بردن لکه‌ها موثرتر است. به یاد داشته باشید، شما نباید بلافاصله پس از نوشیدن قهوه مسواک بزنید.

دکتر ساو می گوید: “از مسواک برقی‌ای استفاده کنید که عملکرد چرخشی و لرزشی داشته باشد. این نوع عملکرد مسواک های برقی، تقلیدی از وسایل پیشرفته دندانپزشکی است که متخصصین از آن استفاده می کنند.”

او می گوید که مسواک‌های برقی در مقایسه با مسواک‌های معمولی کارایی بالاتری برای از بین بردن لکه‌های سطحی و پلاک بین دندان‌ها دارند.

  1. بعد از نوشیدن قهوه آب بنوشید

پس از لذت بردن از قهوه، برای کاهش تاثیرات قهوه بر دندان، بهتر است آب بنوشید. دکتر اوزی فوسو توضیح می‌دهد که مصرف آب بعد از نوشیدن هر نوع نوشیدنی رنگ‌داری مثل چای، قهوه و شراب، از لکه‌شدن مینای دندان شما جلوگیری می‌کند. دکتر اوزی فوسو می گوید: “نوشیدن یک لیوان آب بعد از اتمام نوشیدن قهوه، به شستشوی دندان‌ها و دهان کمک می کند.”

  1. هر روز نخ دندان بکشید

اگر به نخ دندان کشیدن منظم، عادت ندارید، باید هر چه سریع‌تر این کار را شروع کنید. دکتر ساو استفاده روزانه از نخ دندان را به عنوان یکی از مهم‌ترین راهکارهای جلوگیری از تاثیرات قهوه بر دندان معرفی کرده است. نخ دندان کشیدن، با از بین بردن پلاک بین دندان‌ها از لکه شدن دندان بر اثر مصرف غذا و نوشیدنی جلوگیری می‌کند.

  1. بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید

در نهایت چیزی که مانع از لکه شدن و تیرگی دندان‌های شما می‌شود، رعایت بهداشت دهان و دندان است. طبق گفته کلینیک مایو، انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه می کند دندان‌های خود را دو بار در روز به مدت 2 دقیقه با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.

دکتر اوزی فوسو می‌گوید: “حداقل دو بار در سال جرم‌گیری و معاینه حرفه‌ای دندان انجام دهید و با دندانپزشک خود برای چکاپ منظم مشورت کنید و جدول برنامه ریزی دریافت کنید.”

دکتر اوزی فوسو و دکتر ساو این نکات دیگری را برای سالم ماندن دندان‌ها ارائه دادند:

  • برای شستشوی دهان و دندان بعد از غذا آب بنوشید.
  • حداقل سالی یک بار جرم گیری دندان انجام دهید.
  • هر شب از خمیر دندان سفیدکننده استفاده کنید و روزها نیز از نخ دندان استفاده کنید.

 

دیدگاهی در مورد “کاهش و جلوگیری از تاثیرات قهوه بر دندان

  1. سمیرا گفت:

    سلام خیلی کامل و عالی بود ممنون

    1. دکتر عاطفه شهبازی گفت:

      سلام، همراهی شما را قدردانیم

دیدگاهتان را بنویسید