کم خونی

کم خونی چیست و راهکار رفع آن

کم خونی مشکلی که هر کسی ممکن است با آن مواجه شود و دلیل آن را می‌ توان فقر آهن در بدن دانست. برای درمان این مشکل می توانید از مواد غذایی که دارای آهن یا فولیک اسید هستند استفاده کنید یا این که از مکمل ها و قرص های آهن تجویز شده توسط پزشک استفاده نمایید تا کمبود آهن در بدن جبران گردد.

زمانی که شخصی به کم خونی مبتلا می‌ شود اولین راهکار درمان آن استفاده از مکمل خون یا همان قرص آهن می باشد. کم خونی که با نام آنمی نیز شناخته می شود یک نوع اختلال خونی می باشد که بسیار شایع است. در این اختلال خونی گلبول های قرمز یا هموگلوبین در خون کاهش پیدا می‌ کنند، بنابراین اکسیژن رسانی به بافت ها کاهش پیدا می کند. با توجه به این موضوع که همه سلول های بدن برای زنده ماندن به اکسیژن وابسته هستند کمبود خون موجب می ‌شود تا هیپوکسی یا گستره بزرگی از مشکلات برای انسان ایجاد شود. اگر شما نیز به کم خونی دچار هستید و به دنبال راهکارهایی برای رفع آن می باشید بهتر است از مکمل رفع کم خونی استفاده کنید. در ادامه سعی کرده ایم اطلاعات بیشتری در این مورد به شما ارائه دهیم با ما همراه باشید.

کم خونی چیست؟ 

 

کم خونی را می توان کمبود آهن بدن دانست. انسان آهن مورد نیاز بدن خود را با کمک مصرف مواد غذایی دریافت می کند. اما زمانی که نتواند با کمک مواد غذایی آهن مورد نیاز بدن را دریافت کند به کمبود آهن دچار می شود. در کل می‌ توان گفت این مشکل ناشی از کمبود مگالوبلاستیک یا ویتامین B۱۲ می باشد.

کم خونی انواع مختلفی دارد یکی از شایع ترین آن را می ‌توان مربوط به ژنتیک دانست که در آن گلبول های قرمز حالت داسی شکل پیدا کرده و لبه های خمیده آن ها مانع از حرکت راحت در مویرگ ها می شود. علاوه بر آن نوع دیگر کم خونی ژنتیکی را می توان تالاسمی دانست. بعضی از افراد ممکن است به نوع آپلاستیک این بیماری دچار شوند که بسیار نادر می باشد و به دلیل کافی نبودن گلبول های قرمز ایجاد می گردد.

چه زمانی فرد می تواند از مکمل خون استفاده کند؟ 

 

رایج ترین مکمل رفع کم خونی را قرص آهن می دانند. حال ممکن است برای بسیاری از افراد این سوال ایجاد شود که چه زمانی می‌ توانیم از مکمل خون یا همان قرص آهن استفاده کنیم؟ یا چگونه متوجه شویم که دچار این مشکل هستیم؟ به طور کلی می توان گفت که دو راه اساسی برای این موضوع وجود دارد که شامل موارد زیر است:

  • تشخیص علائم کم خونی در بدن:

 

همان طور که گفته شد زمانی که سطح سلول های قرمز در بدن افراد کاهش پیدا می کند کم خونی رخ می دهد. در کل می‌ توان گفت زمانی فرد دچار کمبود آهن می شود که میزان آهن مورد نیاز بدن وی تامین نگردد. به طور کلی میزان آهن مورد نیاز در مردان و زنان و همچنین کودکان ۱۰ میلی گرم می باشد که معمولاً با مصرف غذای روزانه تامین می گردد. البته این مقدار در زنان باردار دو برابر و حدود ۲۰ میلی گرم می باشد. پس افراد برای این که به این مشکل مبتلا نشوند باید میزان آهن مورد نیاز بدن خود را تامین کنند. در صورتی که این مقدار برای افراد تامین نشود پزشک مصرف قرص آهن یا مکمل خون را تجویز می‌ کند تا کمبود آهن جبران گردد.

از جمله علائمی که کم خونی به همراه دارد می توان رنگ پریدگی، ضربان قلب سریع، سردرد، ریزش مو، خارش، سرگیجه، رنگ پریدگی و لرز اشاره کرد.

 

  • آزمایش خون:

 

یکی دیگر از روش های تشخیص کمبود آهن در بدن انجام آزمایش خون می باشد که در این روش میزان دقیق سلول های قرمز خون و همچنین میزان هموگلوبین خون مشخص می گردد. پس برای آن که متوجه شوید دچار کمبود آهن هستید یا خیر بهتر است آزمایش خون انجام دهید. همچنین خانم های باردار، کودکان خردسال و نوزادان، خانم هایی که در زمان قاعدگی خونریزی سنگین دارند، بیماران سرطانی، افرادی که به مسائل گوارشی مبتلا هستند و اهداکنندگان خون برای تشخیص میزان آهن بدن باید آزمایش خون بدهند تا کم خونی آن ها مورد بررسی قرار بگیرد.

 

چگونگی انتخاب مکمل رفع کم خونی: 

 

زمانی که فرد متوجه کم خونی خود می شود به دلیل این که این مشکل ناشی از کاهش ویتامین و آهن در بدن ایجاد می شود باید برای درمان از مکمل رفع کم خونی استفاده کند. مکمل های خون تنوع بسیار زیادی دارند و در برندهای مختلفی تولید شده‌ اند. این تنوع باعث می‌ شود تا مصرف‌کنندگان نسبت به شکل محصول که همان کپسول، قرص یا شربت می باشد و میزان دوز مورد استفاده از آن دچار سردرگمی گردند. به همین دلیل ما سعی کرده ایم در زیر اطلاعاتی را برای انتخاب بهترین مکمل خون در اختیار شما قرار دهیم تا با کمک آن ها بهترین انتخاب را داشته باشید.

 

میزان آهن مورد نیاز بدن را تعیین کنید: 

 

میزان آهن مورد نیاز بدن با توجه به جنسیت سن رژیم غذایی و شرایط موجود تعیین می‌ شود. اما به طور کلی آقایان به ۸ میلی گرم و خانم ‌ها ۱۸ میلی گرم آهن برای مصرف روزانه احتیاج دارند.  همچنین خانم های باردار به آهن بیشتری نسبت به دیگر افراد نیاز دارند به همین دلیل برای آن ها ۲۸ میلی گرم در روز تعیین شده است. البته خانم هایی که در دوران شیردهی قرار دارند به آهن کمتری نیاز دارند و ۹ تا ۱۰ میلی گرم آهن برای آن ها کافی است آهن مورد نیاز برای کودکان نیز با توجه به جنسیت و سن آن ها تعیین می شود. پس با توجه به این موارد و شرایطی بدنه خود می توانید بهترین انتخاب را داشته باشید.

 

انواع قرص آهن: 

 

همانطور که در بالا گفته شد مکمل آهن در شکل های مختلفی مانند کپسول، قرص یا مایع تولید می گردد. قرص آهن یکی از بهترین انتخاب ها می باشد. زیرا راحت ‌تر جذب می‌ گردد و نسبت به دیگر مکمل ها ارزان تر می باشد. اما افرادی که می خواهند برای رفع کم خونی کودکشان از این محصول استفاده کنند بهتر است از شکل مایع آن استفاده نمایند. در کل می ‌توان گفت اگر می خواهید بهترین مکمل رفع کم‌ خونی را انتخاب کنید باید عواملی مانند این که مصرف کدام نوع مکمل برای شما راحت تر است را در نظر بگیرید. یک موضوع بسیار مهم که باید به آن دقت داشته باشید آن است که برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی می توانید مکمل آهن را با آب یا حتی آبمیوه مخلوط نمایید و سپس آن را میل کنید.

 

راهکار های رفع کم خونی. 

 

رفع کم خونی علاوه بر استفاده از مکمل آهن راهکارهای متفاوت دیگری نیز دارد. از جمله این روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

  • مصرف غذاهایی که دارای آهن زیاد می باشند مانند ماهی، گوشت قرمز، میوه های خشک شده، تخم‌مرغ، مرغ، لوبیا، عدس، کلم، اسفناج و…
  • مصرف مواد غذایی که باعث جذب آهن می شود. از جمله این موارد می ‌توان به توت فرنگی، آب پرتقال، سبزیجاتی که دارای ویتامین سی هستند و انواع میوه ها اشاره کرد.
  • دقت داشته باشید که مصرف کلسیم مانع جذب آهن می شود. بنابراین برای مصرف کلسیم حتماً با پزشک مشورت کنید.
  • مواد غذایی که سرشار از ویتامین b۱۲ و همچنین فولیک اسید هستند را در رژیم روزانه تان قرار دهید.

نتیجه گیری: 

 

کم خونی مشکلی است که ممکن است به صورت ژنتیکی یا نداشتن رژیم غذایی مناسب ایجاد گردد. این مشکل در صورتی که درمان نگردد خطراتی را برای فرد ایجاد می ‌کند.  زیرا اکسیژن رسانی به اندام های مختلف بدن را دچار اختلال خواهد کرد. از نشانه های کم خونی می ‌توان به سرگیجه، رنگ پریدگی، لرز، ریزش مو، تپش قلب و… اشاره کرد. برای درمان این مشکل باید رژیم غذایی خود را به گونه ایی انتخاب کنید تا آهن مورد نیاز بدن تامین گردد. از جمله مواد غذایی که دارای آهن می باشند می توان به گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ و سبزیجات برگ دار مانند کلم و اسفناج، عدس یا لوبیا و همچنین مغز ها اشاره کرد. علاوه بر آن می توانید از مکمل خون یا قرص آهن نیز استفاده کنید. البته دقت داشته باشید که استفاده از قرص آهن یا مکمل آهن باید حتما تحت نظر پزشک مصرف گردد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید