در واقع می توان گفت گروهی از مواد مغذی که در بدن انسان نقش های بسیار مهم دارند را ویتامین ب می نامند. این ویتامین ها را می توان در طیف وسیعی از مواد غذایی یافت و اکثر افراد سعی می کنند ویتامین ب مورد نیاز خود را با توجه به رژیم غذایی که مصرف می کنند تامین نمایند. اما به هر حال عوامل مختلفی همچون ژنتیک، سن، رژیم غذایی، دوران بارداری، بیماری، مصرف الکل و حتی داروها ممکن است باعث گردند تا میزان نیاز بدن به این گروه از ویتامین ها افزایش پیدا کند. پس احتمال این که شخص به مصرف مکمل های ویتامین ب نیاز داشته باشد وجود دارد. به طور کلی می توان گفت مکمل های تغذیه ای که ۸ نوع از ویتامین ب را دارا هستند با نام ویتامین ب کمپلکس شناخته می شوند. در این مقاله می خواهیم چند کاربرد بسیار مهم این ویتامین را برای شما دوستان عزیز توضیح دهیم با ما همراه باشید.
ویتامین ب کمپلکس:
همانطور که گفته شد در ویتامین های گروه ب ۸ نوع ویتامین وجود دارد که در قرص های ب کمپلکس نیز یافت می شود. به طور کلی می توان ویتامین های گروه ب را شامل انواع ویتامین هایی که محلول در آب هستند دانست. همین موضوع باعث می شود تا بدن انسان قادر به ذخیره سازی آن ها نباشد. بنابراین باید در رژیم غذایی که به صورت روزانه مصرف می کنیم این ویتامین ها وجود داشته باشند. زیرا آن ها در سلامتی بدن انسان نقش بسیار مهمی دارند. ویتامین ب کمپلکس به دلیل این که دارای انواع ویتامین ها می باشد باعث افزایش انرژی بدن نیز می گردد. در زیر سعی کرده ایم ویتامین های ب کمپلکس و تاثیر آن ها در انرژی را توضیح دهیم. همچنین تاثیر این ویتامین در انرژی افراد مسن و خانم های باردار نیز برای شما توضیح داده شده است.
- ویتامین b۱ یا تیامین:
یکی از ویتامین های گروه ب که در مکمل های ب کمپلکس وجود دارد ویتامین ب ۱ می باشد. مصرف این ویتامین موجب می گردد تا مواد غذایی در بدن انسان به انرژی تبدیل گردند. در واقع عملکرد ویتامین b۱ به گونه ای است که موجب افزایش متابولیسم بدن می گردد که این عملکرد برای بدن انسان بسیار مهم و حیاتی می باشد. از جمله منابع غذایی که دارای تیامین یا ویتامین b۱ می باشند عبارت است از جوانه گندم، گوشت خوک و همچنین تخمه آفتابگردان بنابراین شما میتوانید با مصرف این مواد غذایی تیامین مورد نیاز بدن خود را تامین کنید
- ویتامین b۲ یا ریبوفلاوین:
یکی دیگر از ویتامین هایی که باعث افزایش انرژی بدن می گردد ریبوفلاوین یا ویتامین b۲ می باشد. این ویتامین نیز موجب می گردد تا مواد غذایی دریافت شده بدن به انرژی تبدیل گردند. علاوه بر آن ویتامین b۲ که در مکمل های ویتامین ب کمپلکس وجود دارد به عنوان یک آنتی اکسیدان نیز عمل خواهد کرد. از جمله مواد غذایی که دارای ریبوفلاوین هستند می توان به گوشت البته قسمت های غیر عضلانی و احشایی همچون دل، قلوه و جگر و حتی کله پاچه و همینطور گوشت گاو و یا قارچ اشاره کرد.
- ویتامین b۳ یا نیاسین:
این ویتامین نیز از جمله ویتامین هایی است که موجب ساخت و حتی بازسازی DNA در افراد می گردد. علاوه بر آن این ویتامین فوق العاده با انجام متابولیسم باعث افزایش انرژی بدن خواهد شد. یکی از عملکردهای ویتامین b۳ یا نیاسین را می توان نقش آن سیگنال های سلولی دانست. از جمله منابع غذایی که شامل ویتامین نیاسین هستند می توان به ماهی تن، گوشت مرغ و عدس اشاره کرد
- ویتامین b۵ یا پانتوتنیک اسید:
یکی دیگر از کاربردهای ب کمپلکس مربوط به ویتامین b۵ یا پانتوتنیک اسید می باشد. این ویتامین نیز مانند دیگر ویتامین های گروه ب باعث می گردد تا بدن انسان بتواند انرژی مورد نیاز خود را از مواد غذایی که مصرف می کند دریافت نماید. پس می توان گفت که نقش بسیار مهمی در افزایش انرژی بدن دارد. علاوه بر آن این ویتامین فوق العاده در ساخت و تولید هورمون و کلسترول نقش بسیار مهمی دارد. از جمله منابع غذایی که دارای پانتوتنیک اسید یا ویتامین b5 می باشند می توان به آووکادو، جگر، ماهی و حتی ماست اشاره کرد.
- ویتامین b۶ یا پیریدوکسین:
پیریدوکسین نیز یکی دیگر از ویتامین های گروه ب می باشد که نقش بسیار مهمی در ایجاد انتقال دهنده های عصبی، تولید گلبول های قرمز و همچنین متابولیسم آمینو اسید ها دارد. این ویتامین را نیز می توانید با مصرف مواد غذایی مانند ماهی سالمون، نخود و سیب زمینی دریافت نمایید.
- ویتامین b۷ یا بیوتین:
در واقع ویتامین b7 یا بیوتین را می توان یکی از مهم ترین ویتامین های ب کمپلکس دانست که موجب بالا بردن انرژی بدن می گردد. در واقع این ویتامین با انجام متابولیسم چربی ضروری و کربوهیدرات ها موجب افزایش انرژی بدن خواهد شد. همچنین از عملکردهای دیگر ویتامین b۷ می توان به سازماندهی ژنی اشاره کرد. این ویتامین در مواد غذایی مختلفی همچون ماهی سالمون، تخمه مرغ، جگر، مخمرها و پنیر وجود دارد.
- ویتامین b۹ یا فولات:
یکی دیگر از کاربردهای ب کمپلکس مربوط به ویتامین b۹ یا فولات می باشد که موجب می گردد تا گلبول های قرمز و سفید خون تشکیل گردند و رشد سلول ها به خوبی انجام شود. همچنین موجب می شود تا تقسیم سلولی مناسب و متابولیسم اسید آمینه ها نیز انجام گردد. این ویتامین فوق العاده را می توانید از مواد غذایی مانند انواع لوبیا، سبزیجات پر برگ سبز، جگر و یا استفاده از مکمل های فولیک اسید دریافت کرد.
- ویتامین b۱۲ یا کوبالامین:
آخرین ویتامینی که در این مبحث به آن می پردازیم ویتامین b۱۲ یا کوبالامین است که به عنوان شناخته ترین ویتامین از گروه ویتامین ب می باشد. این ویتامین با افزایش گلبول های قرمز خون باعث بالا بردن انرژی بدن می گردد. علاوه بر آن می توان گفت ویتامین b۱۲ یا کوبالامین موجب ساخت DNA می گردد یا در کارکردهای عصبی بدن نقش ایفا می کند. از جمله مواد غذایی شامل ویتامین b۱۲ هستند می توان به تخم مرغ، گوشت، لبنیات و یا غذاهای دریایی اشاره کرد.
نکته مهم:
درست است که تمامی ویتامین های ب کمپلکس ویژگی های مشابه یکدیگر دارند، اما بهتر است بدانید که عملکرد آن ها برای افزایش انرژی بدن متفاوت و منحصر به فرد می باشد و بدن انسان برای سلامتی به میزان مناسبی از هر کدام از این ویتامین ها نیاز خواهد داشت.
کاربرد ویتامین ب کمپلکس برای خانم های باردار و افراد مسن:
در بالا سر کرده ایم کاربرد انواع ویتامین های ب کمپلکس را و تاثیری که بر روی بدن افراد دارند و همچنین عملکرد آن ها را توضیح دهیم. اما استفاده از این ویتامین ها برای افرادی مانند خانم های باردار یا افراد مسن بسیار حیاتی و مهم می باشد. پس در زیر اطلاعات مختصری در مورد کاربرد این ویتامین برای خانم های باردار و افراد مسن در اختیار شما قرار می دهیم.
- دوران بارداری:
دوران بارداری یکی از حساس ترین دوران زندگی یک مادر به شمار می رود. در این زمان جنین برای رشد بهتر به ویتامین های مختلف گروه ب بخصوص ویتامین های فولات یا کوبالامین نیاز دارد. بنابراین استفاده از ویتامین های ب کمپلکس برای خانم هایی که در دوران شیردهی و بارداری قرار دارند بسیار مهم و ضروری می باشد. البته این موضوع برای افراد گیاهخوار اهمیت بالاتری خواهد داشت. به طور کلی می توان گفت کمبود فولات یا کوبالامین در دوران شیردهی یا بارداری می تواند آسیب های جدی تری به جنین یا نوزاد وارد کند. از جمله این آسیب ها می توان به نقص در بدو تولد یا آسیب های عصبی اشاره کرد.
- افراد مسن:
افزایش سن باعث می گردد تا فرد نتواند ویتامین ب ۱۲ مورد نیاز بدن خود را به خوبی جذب کند. همچنین ممکن است انرژی شخص تا حدودی کاهش پیدا کند. بنابراین دریافت میزان مناسب از ویتامین ها به خصوص ویتامین ب ۱۲ از طریق مصرف مواد غذایی کاهش پیدا خواهد کرد. در واقع می توان گفت که میزان توانایی بدن افراد برای جذب ویتامین ها به اسید معده مربوط می شود و طبق تحقیقاتی که انجام شده است حدود ۳۰ درصد افراد پس از رسیدن به سن ۵۰ سالگی توانایی تولید اسید معده به میزان کافی را نخواهند داشت. بنابراین جذب ویتامین ب ۱۲ کاهش پیدا می کند و فرد دچار مشکلاتی مانند کمبود انرژی، افسردگی و حتی ایجاد اختلالات خلقی خواهد گردید. پس استفاده از ویتامین ب کمپلکس یک گزینه بسیار عالی برای دریافت ویتامین های مورد نیاز بدن در افراد مسن می باشد.